Cursus in de kijker: TCM Materia Medica

11 januari 2016 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Chinese kruiden

Een leven lang leren; dat is een belangrijk devies van de Wellness Academie. We kijken binnen ons opleidingsinstituut niet alleen naar nieuwe kennis om altijd up-to-date te blijven, maar we brengen onze studenten ook graag oude wijsheden bij. Steeds vaker wordt er binnen de wellness branche teruggegrepen naar oude oosterse wijsheden, zoals de Traditional Chinese Medicine. Ontdek hier wat een Cursus TCM Materia Medica voor je kan betekenen!

Wat wordt er bedoeld met TCM Materia Medica?

‘Materia Medica’ staat letterlijk vertaald voor ‘Over de medische materialen’. Dit kunnen we echter beter vertalen in ‘Over de geneesmiddelen’. ‘TCM’ staat voor de ‘Traditional Chinese Medicine’. De Cursus TCM Materia Medica gaat dus over de kennis, samenstelling en toepassing van geneesmiddelen uit de traditionele Chinese geneeskunst. De TCM is al meer dan 4000 jaar oud en meer dan 2000 jaar geleden op schrift gesteld door Huangdi, die ook wel de Gele Keizer wordt genoemd. Dit geschrift heet de Huangdi Neijing.

Wat is er zo bijzonder aan de TCM?

De traditionele Chinese Geneeskunst ziet de mens als microkosmos, die de natuur en het universum als macrokosmos weerspiegelt. Eén van de belangrijkste principes is dat ziekte wordt beschouwd als een verstoorde balans in het lichaam en/of de geest. De TCM gaat ervan uit dat Moeder Aarde over alles beschikt wat er nodig is om het lichaam en/of de geest weer in balans te brengen. Er wordt binnen de TCM dan ook alleen maar gebruikgemaakt van medicijnen die bestaan uit: kruiden, planten, grassen, bloemen, wortels en insecten.

Wat leer ik tijdens de Cursus TCM Materia Medica?

Allereerst leer je meer over de geschiedenis en de achtergronden van de traditionele Chinese geneeskunst met aandacht voor beroemde oude Chinese artsen en de basisbeginselen van kruidenmedicijnen. Vervolgens leer je meer over de belangrijkste steunpilaren van de TCM:

  • Yin & Yang
  • 5-elementenleer
  • Zang fu
  • Qi
  • Xue
  • Jin ye
  • Meridianen
  • 5 drijfveren
  • 7 emoties
  • 8 condities

Er is ook aandacht voor de Tong Ren Tang pharmacy; de producent van de beste biologische kruidenformules over de hele wereld op het gebied van TCM. Je leert onder andere de 10 bekendste kruidenformules van de Tong Ren Tang pharmacy.

Wat heb ik aan de Cursus TCM Materia Medica in de praktijk?

Het volgen van de Cursus TCM Materia Medica betekent dat je heel wat theoretische kennis gaat verwerken, maar je leert daarnaast ook praktische toepassingen. Je leert om anamneses af te nemen volgens de TCM en je leert om basisbehandelingen met Chinese kruiden uit te voeren. De cursus TCM Materia Medica is beslist een onmisbare aanvulling voor wie aan de Wellness Academie al eerder een van de volgende cursussen heeft gevolgd of wil gaan volgen: moxatherapie, guasha therapie, tui-na therapie en Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage. Na afloop van de cursus TCM Materia Medica zul je je klanten nog beter kunnen informeren, adviseren en behandelen! Schrijf je hier in!