FAQ over het STAP-budget – Wellness Academie

8 augustus 2022 | Algemeen Alle blogposts

Veelgestelde vragen over STAP-budget voor opleidingen van Wellness Academie.

Wist je dat het sinds kort mogelijk is om je opleiding bij Wellness Academie te betalen met het STAP-budget? Daardoor kun je met hoge korting een opleiding volgen bij onze academie. Maar wat houdt deze subsidieregeling precies in? Wie komt in aanmerking? Hoe kun je dit budget aanvragen? We merken dat daar nog veel vragen over zijn. Daarom geven we hier antwoord op veelgestelde vragen over het STAP-budget bij Wellness Academie.

1. Wat is het STAP-budget precies?

De afkorting STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Deze subsidie vervangt het oude systeem van fiscale aftrek van opleidingskosten, dat op 1 januari 2022 is afgeschaft. Deze geheel nieuwe regeling stelt werkenden en werkzoekenden zodoende in staat om per jaar een budget aan te vragen van maximaal € 1.000 voor scholing en ontwikkeling. Je mag hiermee dus ook een opleiding van Wellness Academie bekostigen. Het doel van de overheid is om werkenden en werkzoekenden te helpen om zich verder te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Op deze manier is de kans groter, dat je je baan behoudt, door kunt groeien of wellicht een nieuwe baan vindt.

2. Wie mag van deze subsidieregeling gebruikmaken?

Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om STAP-budget aan te vragen:

 • Je bent 18 jaar of ouder en ontvangt geen AOW.
 • Je ontvangt geen andere financiering voor scholing (bv. studiefinanciering).
 • Je ben volksverzekerd*
 • De gewenste opleiding is opgenomen in het STAP-scholingsregister.
 • De opleiding mag voor je aanvraag nog niet gestart zijn.
 • Je dient de aanvraag minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aan te vragen.
 • Dit kalenderjaar heb je nog geen STAP-budget ontvangen.

* Je dient voor minimaal 6 maanden in Nederland verzekerd te zijn voor de volksverzekeringen in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan je aanvraag voor het STAP-budget.

3. Ik voldoe aan alle voorwaarden, waarom krijg ik geen STAP-budget?

Houd er rekening mee dat het budget vanuit de overheid beperkt is. Het is daarom essentieel dat je er snel bij bent, anders kun je buiten de boot vallen. In 2022 stelt de overheid 160 miljoen euro beschikbaar. Er bestaan speciale tijdvakken voor de aanvraag om ervoor te zorgen dat het budget gelijkmatig wordt verdeeld. Er gelden zodoende de volgende aanvraagdatums en tijdvakken:

 • Aanvraagdatum 1/09/2022 (opleiding start tussen 29 september 2022 en 31 januari 2023)
 • Aanvraagdatum 1/11/2022 (opleiding start tussen 29 november 2022 en 31 maart 2023)
 • Aanvraagdatum 2/01/2023 (opleiding start tussen 29 januari 2023 en 31 mei 2023)
 • Aanvraagdatum 1/03/2023 (opleiding start tussen 29 maart 2023 en 30 juli 2023)
 • Aanvraagdatum 1/05/2023 (opleiding start tussen 29 mei 2023 en 30 september 2023)
 • Aanvraagdatum 3/07/2023 (opleiding start tussen 31 juli 2023 en 30 november 2023)

Word je aanvraag voor het STAP-budget voor een opleiding van Wellness Academie afgewezen? Probeer het dan in het volgende tijdvak gewoon opnieuw. Om de twee maanden heb je namelijk een nieuwe kans. Wellicht heb je dan meer geluk! Bovendien zal het budget in de komende jaren uitgebreid worden tot 200 miljoen euro per jaar.

4. Welke opleidingen van Wellness Academie kan ik hiermee betalen?

Wellness Academie staat geregistreerd in het STAP-budget opleidingsregister. Momenteel kun je voor de volgende opleidingen van Wellness Academie STAP-budget aanvragen:

Vanaf 01/09/2022 komen er mogelijk nog opleidingen van Wellness Academie bij in het STAP-budget opleidingsregister. Houd onze website in de gaten!

5. Moet ik mij verantwoorden voor de opleiding die ik kies?

Nee, je bent geheel vrij in welke opleiding je wilt bekostigen met het STAP-budget. Het is daarentegen wel noodzakelijk dat de opleiding in het STAP-scholingsregister is opgenomen. Dat geldt voor bovenstaande opleidingen. Vervolgens dien je over een STAP-aanmeldingsbewijs te beschikken. Dit ontvang je als je je via ons speciale STAP-inschrijvingsformulier aanmeldt voor de opleiding.

6. Hoe werkt de aanvraagprocedure voor het STAP-budget?

We hebben hieronder de verschillende stappen voor de aanvraagprocedure voor het STAP-budget voor je op een rij gezet:

Stap 1: Heb je een opleiding van Wellness Academie op het oog, die in aanmerking komt voor het STAP-budget? Schrijf je hier dan voor in enkel via het speciale STAP-inschrijvingsformulier via onze website.

Stap 2: Na je inschrijving ontvang je van ons een speciaal aanmeldingsbewijs, dat je nodig hebt voor de aanvraag van het STAP-budget.

Stap 3: Je kunt je aanvraag bij het STAP UWV indienen op het moment van de start van een nieuw aanvraagtijdvak, zoals deze hierboven vermeld staan. Belangrijk: zit op deze datum om 10:00 klaar met je DigiD en aanmeldingsbewijs. Dan maak je de grootste kans, want op = op!

Stap 4: Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je hierover bericht van het UWV. Het budget wordt dan betaald aan Wellness Academie. Is je aanvraag afgewezen? Dan kun je het in het volgende tijdvak opnieuw proberen.

7. Zijn er ook verplichtingen voor het afronden van de opleiding?

Ja, je dient er alles aan te doen om je opleiding succesvol af te ronden. Onder ‘succesvol’ wordt verstaan dat je een certificaat of diploma behaalt. Stel dat je er niet in slaagt om de opleiding volledig of op tijd af te ronden, dan ben je verplicht om dit aan het UWV te melden via de pagina Mijn STAP-budget.

Mocht je niet met de opleiding kunnen starten of kun je deze niet afronden, dan heb je geen recht op subsidie. Door dit tijdig te melden, voorkom je dat er STAP-budget wordt betaald of kun je ervoor zorgen dat het budget wordt teruggevorderd. Meld je wijzigingen niet op tijd, dan kun je voor een periode van maximaal twee jaar worden uitgesloten voor het aanvragen van deze subsidie. Daarbij kan het UWV je vragen om het bedrag terug te betalen.

8. Ik wil gebruikmaken van STAP, maar heb mijn opleiding al betaald, wat nu?

Mogelijk heb je je al aangemeld voor een opleiding van Wellness Academie. Het is dan evengoed mogelijk om het STAP-budget aan te vragen, ook als je je opleiding al hebt betaald. Je kunt je in dit geval opnieuw aanmelden voor de opleiding via ons speciale STAP-inschrijvingsformulier. Daarna ontvang je van ons het aanmeldingsbewijs, dat je nodig hebt voor de STAP-aanvraag.

Houd wel rekening met de aanvraagdata en tijdsvakken. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van de aanvraagdatum 01/09/2022, dan dient de opleiding te starten tussen 29 september en 31 januari 2023 (zie het overzicht bij vraag 3).

Krijg je goedkeuring voor je STAP-budget, neem dan contact met ons op, zodat we je eerdere inschrijving kunnen crediteren en we de terugbetaling van je (deel)betaling in orde kunnen maken.