Is een beroepsvereniging voor masseurs nuttig?

2 september 2015 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Ben je een masseur / massagetherapeut met een diploma of wil je een volwaardige massage-opleiding gaan volgen? Dan is het goed om na te denken over of je je bij een beroepsvereniging voor masseurs wilt aansluiten. Door je aan te sluiten bij een beroepsvereniging voor massagetherapeuten kun je van veel voordelen genieten. Wat zijn deze voor- en nadelen van een beroepsvereniging? We zetten hier de voor- en nadelen voor je uiteen!

Voordelen van een beroepsvereniging voor masseurs

 • Kwaliteitsgarantie voor de klant
  Wanneer je aangesloten bent bij een beroepsvereniging betekent dit dat je diploma’s door deze vereniging erkend worden. Door het keurmerk van de beroepsvereniging te dragen, bied je je klanten een kwaliteitsgarantie.
 • Professioneel imago
  De sector van professionele massagetherapeuten wordt nog weleens geteisterd door een verkeerd imago. De professionele massagepraktijk wordt soms verward met erotiek. Door je aan te sluiten bij een beroepsvereniging kun je je gemakkelijker profileren als een erkende en professionele massagetherapeut.
 • Netwerken met andere professionals
  Beroepsverenigingen stimuleren het sociale contact en de samenwerking tussen massagetherapeuten. Samen sta je sterker! Dat is een motto waar niemand aan zal twijfelen.
 • Je belangen worden verdedigd
  Wanneer je aan de slag gaat als zelfstandige massagetherapeut hoef je niet het gevoel te hebben dat je er alleen voor staat. Door lid te worden van een beroepsvereniging zul je je gesteund voelen. Je kunt bij vragen of problemen altijd bij de beroepsvereniging terecht.
 • Je kunt je klachten kwijt
  Beroepsverenigingen hebben een meldpunt voor klachten voor zowel de massagetherapeuten als de klanten.
 • Vertegenwoordigen van massagetherapeuten
  Beroepsverenigingen zetten zich in voor de belangen van massagetherapeuten. Ze doen hun best om jouw beroep te promoten, ze stellen een openbaar register op waar klanten gemakkelijk een massagetherapeut kunnen vinden en ze vertegenwoordigen massagetherapeuten in de contacten en onderhandelingen met officiële instanties.
 • Je kan meer klanten bereiken
  Vaak kan je ook je gegevens plaatsen op de website van een beroepsvereniging. Dit geeft je visibiliteit naar potentiële klanten die je via je traditionele advertenties niet bereikt. Consumenten hebben meer vertrouwen in een database van erkende professionals dan een willekeurige zoektocht op Google.

Nadelen van een beroepsvereniging voor masseurs
Zoals je ziet kun je van veel voordelen genieten als je je als massagetherapeut aansluit bij een beroepsvereniging. Een nadeel kan zijn dat je aan een aantal strikte voorwaarden moet voldoen; je moet je aan bepaalde gedragsregels houden en over de juiste diploma’s beschikken. Aan de andere kant waarborgt dat ook juist de professionaliteit van jouw sector. Verder zijn er ook kosten verbonden aan het lidmaatschap van een beroepsvereniging. Over het algemeen zijn deze kosten het meer dan waard!

Erkend massagetherapeut worden?
Zou je graag een erkende massagetherapeut willen worden, dan ben je bij de Wellness Academie aan het juiste adres. Na het succesvol afronden van de Opleiding Massagetherapeut ontvang je een diploma dat erkend wordt door o.a. de Belgische Massage Federatie.