10% korting op alle inschrijvingen tot 25/04!

Massage kan ernst autisme reduceren

19 november 2015 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Aanrakingen zijn ontzettend belangrijk voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Daarom biedt de Wellness Academie een Cursus Kindermassage aan. Kindermassage is onder meer een goede manier om het welzijn van kinderen met autisme te bevorderen. Dr. Louisa Silva verbonden aan de Western Oregon University en de oprichtster van het Qiong Sensory Training Institute deed er onderzoek naar.

Wat is autisme?

Mensen met autisme verwerken informatie die via hun zintuigen binnenkomt op een andere manier. Je kunt deze informatie zien als puzzelstukjes die bij mensen zonder autisme in de hersenen snel op hun plaats vallen. Mensen met autisme hebben moeite om met deze puzzelstukjes snel de complete puzzel in elkaar te zetten. Ze hebben meer tijd nodig en reageren op een andere manier. Bij de meeste autisme behandelingen ligt de nadruk op verbale communicatie en is er een zekere mate van concentratie nodig. Louisa Silva wilde deze barrières in de behandeling van autisme omzeilen door een 15 minuten durende massagebehandeling te geven.

Massage voor autistische kinderen

Louisa Silva onderzocht wat het effect van de massages was op autistische kinderen onder de zes jaar. Ze ontdekte dat de ernst van autisme door de massages aanzienlijk afnam. Het effect was waar te nemen bij zowel laag functionerende kinderen als hoog functionerende kinderen met autisme. Dit is erg belangrijk, want er zijn maar heel weinig op onderzoek gebaseerde behandelmethodes voor laag functionerende kinderen met autisme. Ze leert ook de ouders om deze massage uit te voeren, zodat ze hier thuis dagelijks hun kinderen mee kunnen behandelen.

Onderzoeksresultaten bij kleuters met autisme

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het Journal of Autism Research and Treatment. Het onderzoek laat zien dat bij de 103 kleuters met autisme uit Oregon de ernst van de klachten met 32% afnam. Dit kwam tot uiting in beter gedrag en taalgebruik. De sensorische problemen verbeterden met 38% en de gevoeligheid voor aanraking en textuur verbeterde na 5 maanden met 49%. Het onderzoek toont ook dat de receptieve taalontwikkeling (begrijpen van de taal) met 18% verbeterde. De stress bij de ouders, vanwege moeite met het omgaan met hun autistisch kind, verbeterde eveneens met 44%. Het onderzoek wordt gedurende 2 jaar herhaald om de effectiviteit te controleren. Ook wordt er onderzocht of massages bij oudere kinderen met autisme dezelfde resultaten opleveren.

Voordelen van kindermassage

De ouders van de autistische kinderen merkten dat hun kinderen meer vertrouwen kregen in aanrakingen, dat ze bewuster werden van hun lichaam, dat er meer oogcontact mogelijk was en dat massage een goede manier was om hun kinderen te kalmeren. Veel ouders verklaarden ook dat ze een betere relatie kregen met hun kind en dat de taalontwikkeling sterk vooruit was gegaan. Ook kinderen zonder autisme hebben baat bij kindermassage. Kindermassage stimuleert in het algemeen de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind. Het helpt kinderen om hun grenzen te stellen en voldoende zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen.

Wil je een cursus kindermassage volgen?

Zou je in jouw massagepraktijk graag met kinderen werken? Volg dan bij de Wellness Academie een cursus kindermassage en ontvang na afloop een erkend certificaat. Schrijf je hier in voor onze cursus kindermassage!