Voordelen van medical taping bij sportblessures

26 april 2017 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Bij het intapen van een lichaamsdeel denken we meestal aan de traditionele manier van tapen, waarbij het lichaamsdeel wordt geïmmobiliseerd. Medical taping is in het westen een relatief nieuwe manier van tapen. Hiermee wil men juist de mobiliteit vergroten met als doel functieverbetering. Medical taping werd in de jaren ’70 ontwikkeld in Japan en Korea en heeft zijn weg naar het westen gevonden. Ontdek hier de voordelen van medical taping bij veelvoorkomende sportblessures.

Achtergrond medical taping

Medical taping heeft zich ontwikkeld uit een combinatie van behandelwijzen als osteopathie, de klassieke fysiologie, chiropraxie en myofasciale release. Bij behandelaars ontstond het idee dat een goede beweeglijkheid van de spieren belangrijk is voor het behouden of herstellen van de gezondheid. Een basisgedachte achter medical taping is dat spieren, behalve voor beweging, ook essentieel zijn voor een gezonde bloedsomloop en lymfecirculatie. Werken spieren niet goed, dan kunnen hierdoor allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Vanuit deze gedachte is het geen goed idee om spieren ‘vast te zetten’ met tape, maar moet tape juist de beweeglijkheid bevorderen.

Bevordert beweeglijheid

Andere benamingen voor medical taping zijn ‘curetaping’ en ‘kinesiotaping’. Ook steeds meer artsen en paramedici in het westen passen deze methode toe, alsook sportmasseurs. Het wordt vooral veel toegepast bij sportblessures, zoals enkel- en knieblessures. Bij deze blessures komt er vaak vocht in het gewricht, er ontstaat een zwelling en soms kan er een ontsteking van het weefsel eromheen ontstaan. Hierdoor wordt de bloed- en lymfecirculatie in het weefsel bemoeilijkt. Door medical tape wordt de druk op het weefsel verminderd, waardoor de bloed- en lymfecirculatie wordt bevorderd. Daarbij wordt ook de werking van de spieren en de gewrichten verbeterd en het zorgt voor het verlichten van de pijn. Kortom; het complete genezingsproces verloopt sneller en prettiger. Wil je meer weten over blessures voorkomen en behandelen? Bekijk dan onze Opleiding Sportmassage.

Kenmerken van de tape

De tape die gebruikt wordt bij medical taping is gemaakt van elastisch katoen. De tape is tot wel 130% tot 140% uit te rekken. Hierdoor heeft de tape een liftende werking op de huid. Een ander voordeel van medical tape is dat het zeer zelden de huid irriteert, vanwege de antiallergische lijmlaag. Daarbij is de tape lucht- en waterdoorlatend en kleeft beter bij lichaamstemperatuur. De tape blijft gemakkelijk 4 tot 5 dagen zitten. Wanneer je eenmaal de tape op het lichaam hebt aangebracht, kan je de tape niet opnieuw gebruiken. Je moet de tape meteen de eerste keer goed aanbrengen. Je kunt de tape na enkele dagen pijnloos verwijderen met wat babyolie of amandelolie.

Medical taping bij veelvoorkomende blessures

Verstuikte enkel

Wanneer een sporter regelmatig een verstuikte enkel heeft, dan wordt de enkel vanwege de opgerekte enkelbanden steeds zwakker. De sporter kan last krijgen van klachten als stijfheid, pijn en zwelling. Het kan ervoor zorgen dat de sporter tijdens het sporten bang is om zich opnieuw te bezeren.

Voorheen werd de enkel ingetaped met niet-elastische sporttape om stevigheid te bieden, maar dit beperkt de beweeglijkheid. Medical tape geeft de sporter wel het gevoel dat de enkel wordt ondersteund, maar bevordert tegelijkertijd de beweeglijkheid van de enkel. Daarbij ontvangt het gewricht via zenuwbanen een signaal om niet te verzwikken. Doordat de tape aanvoelt als een tweede huid, is de tape niet storend. De tape kan ingezet worden als ondersteuning bij het herstel van de enkel, maar dus ook preventief. 

Zweepslag

Een zweepslag geeft een plotselinge scherpe pijn. Het gaat om een scheurtje in de spier, die ontstaat bij een plotselinge, krachtige beweging. Het komt veel voor in de kuit, onder andere bij tennissers, voetballers en hardlopers. Medical taping is een aangewezen behandelwijze om het herstel te bevorderen. Doordat op de plaats van de spierscheur ook bloedvaatjes scheuren, ontstaat er meestal een zwelling en een blauwe plek. Medical taping zorgt voor het optimaliseren van de bloed- en lymfecirculatie, waardoor de zwelling en de pijn snel minder worden.

Verrekte hamstring

De hamstrings bevinden zich aan de achterzijde van het bovenbeen. Ze zorgen voor het strekken van de heupen en het buigen en draaien van de knieën. Een hamstringblessure komt veel voor en ontstaat door een krachtige, plotselinge beweging. Denk aan het nemen van een sprint, door hardlopers of voetballers. Ook bij turnen komt het nogal eens voor dat iemand tijdens de spagaat de hamstring verrekt. Leer meer over de spieren en de volledige menselijke anatomie in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

Een hamstringblessure heeft vaak lang de tijd nodig om te herstellen. Het herstelproces kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Door medical tape aan te brengen, verminder je de pijn en bevorder je de functie van de spieren. De sporter kan hierdoor beter de oefeningen uitvoeren die helpen bij het herstel. Heeft iemand al vaker last gehad van een hamstringblessure, dan kan medical taping preventief worden ingezet.

Meer weten?

Bekijk dan hier onze Cursus Medical Taping in Hasselt en Amsterdam, een relevante bijscholing voor elke sportmasseur!

Cursussen die je mogelijk interesseren

  • Sportmasseur

    Sportmasseur worden? Help sporters op alle niveaus om hun prestaties en welzijn te verhogen van beginnende tot professionele sporters! Meer info

    • Amsterdam
    • Hasselt