Cursus in de kijker: meridiaan taping

11 mei 2016 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Het werken met tape is een bekende behandelwijze binnen de gezondheidszorg. Denk aan een sportmasseur die tape aanbrengt om na een blessure een gewricht te ondersteunen. Er zijn echter nog veel meer manieren van taping, waaronder meridiaan taping volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst. Deze manier van taping wordt op een hele andere manier toegepast, vanuit een unieke filosofie. Daarom zetten we hier de cursus meridiaan taping & crossing in de kijker.

Holistische benadering van pijn

Bij het uitvoeren van meridiaan taping en crossing benadert men pijn op een holistische wijze. De tape wordt daarom meestal niet direct of alleen op de pijnlijke plek aangebracht, maar ook op andere delen waar belangrijke acupunten liggen die van nut kunnen zijn bij de behandeling van de klacht. Deze taping techniek werd ontwikkeld vanuit het idee dat beweging en spieractiviteit cruciaal zijn voor een goede gezondheid. Spieren dienen niet alleen voor het mogelijk maken van beweging, maar zijn ook van belang voor het regelen van de temperatuur, de bloedsomloop en lymfecirculatie. Tape die op de juiste plekken wordt aangebracht, kan deze processen stimuleren en zo ook de betreffende spieren en pezen weer gezond maken.

Toepassingsgebieden meridiaan taping

Meridiaan taping en crossing wordt vooral toegepast bij klachten als gevolg van overbelasting, zoals bij schouderklachten, rugklachten, verstuikingen, kneuzingen, tennisarm, frozen shoulder, knieklachten en achillespeesklachten. Behalve dat deze methode de doorstroom van de levensenergie (Qi) bevordert, kan het ook een belangrijke rol spelen in het stimuleren van de doorstroom van het lymfevocht (lymfedrainage). De tape kan dan aangebracht worden op plekken waar sprake is van oedeemvorming om daar de huid iets op te tillen. De tape kan enkele dagen blijven zitten, zodat het voortdurend kan inwerken op de klacht.

De werking van meridiaan tape

Meridiaan tape beïnvloedt het elektromagnetisch veld van het lichaam, dat informatie over de conditie van de organen, spieren, pezen en zenuwen uitwisselt met de huid. De meridiaan tape werkt interactief samen met de huidzones, meridianen en acupunten. Sporttape is bedoeld om de beweging van een lichaamsdeel te beperken, waardoor drukverhoging ontstaat. Meridiaan tape is bedoeld om drukvermindering te krijgen, doordat de tape de huid iets optilt en daardoor de doorstroom van levensenergie (Qi) bevordert. Voor meridiaan taping is basiskennis van anatomie en basiskennis van meridianen en huidzones essentieel. Je hoeft niet alle acupuntuurpunten te kennen. Je gaat je richten op de 12 hoofdmeridianen (Shi Er Jing Mai), de 12 tendinomusculaire meridianen (Shi Er Jing Jin) en de 12 huidzones (Shi Er Pi Bu). In onze Cursus Meridiaan Taping en Crossing wordt dit allemaal helder uitgelegd.

Kenmerken van meridiaan & cross tape

Meridiaan tape komt qua dikte en gewicht overheen met de huid. Verder is de tape hypoallergeen, waardoor de kans op een allergische reactie klein is. Ook is de tape luchtdoorlatend. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘balancing elastic tape’ en ‘balancing cross tape’. De balancing elastic tape wordt niet-uitgerekt aangebracht op de huid om het meridiaansysteem in balans te brengen zonder de natuurlijke bewegingsvrijheid te beperken. Cross tape is een soort vierkant pleistertje (in honingraat vorm) dat wordt aangebracht op acupunten, triggerpoints of tenderpoints. Ook zijn er verschillende kleuren tape (blauw, roze, huidskleur en zwart) met elk hun eigen uitwerking.

Voor wie is de cursus meridiaan taping geschikt?

In de cursus meridiaan taping en crossing leer je alles over de achtergronden en filosofie van deze behandelvorm. Daarnaast leer je ook op praktische wijze hoe je zelf meridiaan taping en crossing kunt uitvoeren. Dit alles onder begeleiding van een ervaren docent. Voor het volgen van de cursus meridiaan taping en crossing is het belangrijk dat je over voldoende basiskennis van meridianen beschikt. Deze kennis kun je opdoen via onze Cursus Meridianen & Elementenleer. Verder is de cursus geschikt voor iedereen die interesse heeft in behandelwijzen die gebaseerd zijn op de Traditionele Chinese Geneeskunst. Bekijk hier ons volledig Opleidingsaanbod Massages en Therapieën.

Cursussen die je mogelijk interesseren

 • Meridianen- en elementenleer

  Fundamentele kennis voor het uitvoeren van alle therapieën die zich richten op het deblokkeren van de levensenergie in meridianen en acupunten. Meer info

  • Hasselt
  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Eindhoven