Veelgestelde vragen over medical taping

19 augustus 2015 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Heeft het medical taping concept jouw aandacht getrokken? Wil je weten wat deze behandelwijze inhoudt, wat je er allemaal mee kunt bereiken en wat je hiermee voor andere mensen kunt betekenen? Dan ben je hier op het goede adres. We geven je hier antwoord op veelgestelde vragen over medical taping. Ontdek of een cursus medical taping van de Wellness Academie iets voor jou is!

Wat is medical taping?

Medical taping is een behandelwijze die ontwikkeld is door de Japanse therapeut Kenzo Kaze. Hij is van mening dat lichamelijke klachten voorkomen of genezen kunnen worden door lichaamsbeweging en spieractiviteit. De stugge tape die tot dan toe gebruikt werd om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht te beperken werkte volgens hem averechts. Daarom ontwikkelde hij een tape die overeenkomsten vertoont met de menselijke huid met als doel om met deze elastische tape de pijnlijke spieren en gewrichten te ondersteunen zonder hiermee de bewegingsvrijheid te beperken.

Binnen het medical taping concept is men van mening dat gezonde spieren niet alleen essentieel zijn voor een goed functionerend bewegingsapparaat, maar voor de werking van het hele lichaam. Volgens Oosterse therapeuten die het medical taping concept toepassen hebben spieren onder meer een belangrijke functie in het stimuleren van de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Wanneer spieren niet goed functioneren, kan dit leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten. Met medical taping kunnen deze klachten aangepakt worden.

Hoe werkt medical taping in de praktijk?

De tape die bij medical taping wordt gebruikt heeft tot doel om de huid iets op te tillen, waardoor er meer ruimte ontstaat in het onderhuids bindweefsel. Daarbij wordt de druk op de zenuwreceptoren, bloedvaten en lymfevaten verminderd. Dit zorgt voor meer bewegingsvrijheid, minder pijn en het bevorderen van de eigen geneeskracht van het lichaam. Er wordt gebruikgemaakt van vier kleuren tape: blauwe, roze, beige en zwarte tape. De kleuren hebben elk hun eigen uitwerkingen. De tape blijft meerdere dagen zitten, zelfs tijdens het douchen. De behandelde plek wordt zo intens en langdurig ondersteund, waardoor het snel resultaat op zal leveren. Tijdens de cursus medical taping leer je alles over de achtergronden, voordelen en het aanbrengen van medical tape.

Waarom een cursus medical taping volgen?

Steeds meer therapeuten ontdekken de voordelen van deze behandelvorm. Het kan een goede aanvulling zijn op je bestaande activiteiten, bijvoorbeeld sportmassage of andere massagevormen. Kom je de volgende klachten regelmatig tegen in de praktijk, dan kan medical taping uitkomst bieden:

  • Blessures aan het bewegingsapparaat
  • Klachten door een verkeerde houding
  • Vochtophopingen (oedeem)
  • RSI-klachten
  • Hoofdpijn door spanning
  • Zenuwpijn

Het is ook mogelijk om het medical taping concept uit te voeren als een op zichzelf staande behandelwijze.

Waarom kiezen voor de Wellness Academie?

Volg de cursus medical taping bij de Wellness Academie! De Wellness Academie is een kwalitatief opleidingsinstituut waar je binnen een beperkte groep les krijgt van een ervaren vakexpert. De cursus is zeer praktijkgericht, dus je gaat meteen veel zelf oefenen met het medical taping concept. Na afloop ontvang je een certificaat en ben je in staat om zelfstandig het medical taping concept toe te passen. Je kunt je hier online inschrijven.