• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat is beter: haar nat of droog knippen?

8 februari 2017 | Haarverzorging
Wat is beter: haar nat of droog knippen?

Wat is er het fijnste van naar de kapper gaan? De meeste mensen zullen antwoorden; de wasbeurt. Het wassen van de haren is in bijna alle kapsalons de eerste stap in het salonritueel. Je kunt lekker onderuitzakken en je haar laten wassen. Het warme water en de masserende handen over je hoofdhuid werken heerlijk ontspannend. De wasbeurt is niet alleen bedoeld om het haar schoon te wassen, maar de meeste kappers zweren bij nat knippen. Wat is beter? Haar nat of droog knippen?

Voordelen van nat knippen

Nat knippen is de traditionele gang van zaken binnen de kapsalon. De meeste kappers willen dat het haar handdoekdroog of op zijn minst vochtig is. De meeste kappers hebben bovendien een spuitbus met water bij de hand om het haar tijdens het knippen vochtig te houden. De reden hiervoor is dat bij droog haar knippen de haarpunten sneller overal naartoe springen. Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken. De kapper zal nu niet snel een lok over het hoofd zien. Een ander voordeel is dat na het knippen de natte afgeknipte haartjes gemakkelijker bij elkaar te vegen zijn. Een voordeel voor de klant is dat hij of zij minder snel last heeft van kriebelende haartjes die in de kleding achterblijven.

Toch heeft droog knippen ook voordelen

We zien binnen de kappersbranche echter steeds vaker dat kappers droog knippen. Droog knippen heeft namelijk ook zo zijn voordelen. Hoewel het een stuk lastiger is om haar droog te knippen, is het resultaat vaak beter. Bij droog knippen kan de kapper veel technischer aan de slag gaan, omdat hij of zij een veel beter zicht heeft op hoe het haar zich van nature gedraagt. Bij nat haar is dat lastig te bepalen. Wil je alles weten over haar, haarverzorging en dames- en herenkapsels, dan raden we je onze Kappersopleiding in Hasselt, Antwerpen of Amsterdam aan!

Een ander voordeel is dat de kapper niet snel te veel afknipt. Zeker voor wie lang gespaard heeft op mooie lange lokken en maar een klein beetje wil laten afknippen kan droog knippen een aanrader zijn. Nat haar lijkt langer, waardoor de kapper soms iets te veel afknipt. Na het föhnen is het haar dan vaak korter dan de klant eigenlijk zou willen. Zeker bij krullend haar komt dit veel voor. De kapper kan bij droog haar ook veel beter de gespeten punten zien, dan bij nat haar. Zo kan de kapper veel efficiënter de beschadigde haren afknippen, zonder te veel aan lengte te verliezen.

En die ontspannende wasbeurt dan?

Wassen, verzorgen, knippen, brushen en klaar. Dat is voor de meeste mensen het bekende ritueel bij de kapper. Maar er zijn dus blijkbaar meer mogelijkheden, zoals droog knippen waarbij de wasbeurt aan het begin wordt overgeslagen. Maar was dat nu niet juist het meest aangename onderdeel van naar de kapper gaan? Dit onderdeel hoeft niet overgeslagen te worden. De kapper die droog wil knippen, kan ook na het knippen die heerlijke wasbeurt geven en het haar vervolgens brushen. Deze volgorde is eigenlijk nog veel aangenamer; het beste wordt zo tot het laatste bewaard, waardoor je er nog meer van zult genieten! Zit jij graag met je handen in het haar? Bekijk dan hier alle Haartooi Opleidingen van Wellness Academie.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie