* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

3 dooddoeners in de omgang met klanten

2 augustus 2019 | Overige
3 dooddoeners in de omgang met klanten

Ben je je bewust van de manier waarop je met je klanten communiceert, zowel verbaal als non-verbaal? Als saloneigenaar is het belangrijk dat je de kracht van communicatie kent. De juiste woorden en houding kunnen het verschil maken tussen of een klant wel of niet terugkomt. De manier waarop je met je klanten communiceert is bepalend voor de beleving van je klant. Het is een van je sterkste marketingtools en het is nog gratis ook. Een vriendelijk woord en een vriendelijke houding kosten niets!

Jaag je klanten niet weg!

We krijgen allemaal weleens een opmerking naar ons hoofd, waar we ons niet prettig bij voelen. Je wordt bijvoorbeeld de mond gesnoerd door een dooddoener. Wanneer je deze veel gebruikt in je communicatie, verbaal of non-verbaal, kun je daarmee de afstand met je klant vergroten. Dat is niet wat je wilt, want om je salon goed laten draaien is het belangrijk dat je klanten zich prettig voelen en terugkomen. Ze komen niet alleen voor de behandeling die ze geboekt hebben, maar voor een totaalbeleving en een moment voor zichzelf. We geven je hieronder drie voorbeelden van dooddoeners, die je beter kunt vermijden en tips voor hoe het wel moet!

1. ‘Dat weet ik niet!’

Een medewerker heeft je klant de laatste keer een gezichtsbehandeling gegeven. Je klant vertelt dat ze deze crème zo prettig vond, nu vraagt ze aan jou of je weet welke crème dat was. Een simpel ‘Dat weet ik niet!’ is een echte doordoener. We zien deze fout vaak bij beginnende schoonheidsspecialisten of stagiaires. Je geeft je klant (vaak onbedoeld) hiermee het gevoel alsof ze lastig is. Wat je klant wil horen, is: ‘Dat weet ik niet, maar ik zal het even voor u navragen bij mijn collega’. Ook als deze collega niet aanwezig is, vertel je je klant dat je het voor haar gaat uitzoeken en eventueel contact met haar opneemt. Je kunt in dit geval ook je klant de verschillende crèmes, waarmee je in de salon werkt, laten zien en vragen of de crème die zij bedoelt ertussen zit.

2. Te abrupt afscheid nemen

Misschien is het je weleens overkomen dat je heerlijk in de watten werd gelegd in een beauty salon. De service tijdens de behandeling is prima en je bent tevreden, totdat na afloop de houding van de beauty professional ineens omslaat. Je wordt als het ware bij de kassa gedumpt om af te rekenen. Je ziet nog net hoe de schoonheidsspecialiste opnieuw een glimlach opzet om haar volgende klant naar de behandelstoel te begeleiden. Je belandt met een schok terug in de realiteit! Voorkom deze dooddoener in jouw salon. Een klant wil zich van begin tot eind gewaardeerd voelen. Vraag of ze tevreden is met het resultaat, of ze nog vragen heeft en bedank haar voor haar bezoek. Het kost nauwelijks tijd en moeite, maar het maakt een wereld van verschil!

3. Geen moeite doen om je klant te charmeren

Elke salonhouder weet vast wel dat dit belangrijk is, maar doe je dit ook steeds weer opnieuw bij elke klant? Hoe zit het met de rest van je team? Het is essentieel dat elke medewerker zich voor elke klant voor de volle 100% inzet. Met deze eenvoudige communicatietips, die geen moeite kosten, kun je je klanten keer op keer charmeren:

 • Spreek klanten met hun naam aan
  Door tijdens de behandeling je klant af en toe met de naam aan te spreken zorg je voor een persoonlijke touch. Iedereen vindt het prettig om zijn of haar eigen naam te horen. Je stelt je klanten hiermee op hun gemak, waardoor ze zich thuis voelen bij jou. 
 • Richt al je aandacht op je klant
  Laat je klant merken dat op dit moment alles om hem of haar draait. Ga tijdens de behandeling niet uitgebreid in gesprek met een collega en al helemaal niet zonder de klant erbij te betrekken. Stel vragen en luister goed. Je mag best ook wat over jezelf vertellen, maar pas op dat het gesprek niet alleen over jou gaat. Je klant is het middelpunt!
 • Geef een welgemeend complimentje
  Een eenvoudig en welgemeend complimentje in combinatie met een glimlach doen wonderen. Mensen voelen zich hierdoor meteen gewaardeerd. ‘Ik kan wel zien dat u zelf veel aandacht besteedt aan uw huidverzorging, u ziet er stralend uit.’

Start hier je carrière als schoonheidsspecialiste!

Lijkt het je heerlijk om dag in dag uit met schoonheidsverzorging bezig te zijn en je in te zetten voor je klanten? Mis dan niet onze Opleiding Schoonheidsspecialiste waarin je uitstekend wordt voorbereid op de actuele beroepspraktijk. Voor je het weet heb je een diploma op zak en kun je vol toewijding en passie voor je vak je klanten laten stralen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie