Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

4 misverstanden over de winterhuid

15 november 2016 | Schoonheidszorg
4 misverstanden over de winterhuid

In elk seizoen kent huidverzorging zijn eigen uitdagingen. Nu de koude maanden weer zijn aangebroken, klagen veel mensen bij hun schoonheidsspecialist over hun winterhuid. De huid voelt droog en schilferig aan en ziet hier en daar wat rood. Vaak gaat dit ook nog eens gepaard met jeuk en met gebarsten lippen. Er bestaan heel wat misvattingen over wat een winterhuid is, wat de boosdoener is en hoe je de huid moet behandelen. Daarom hier aandacht voor 4 misverstanden over de winterhuid.

1. Een winterhuid is altijd een winterse kwaal

Hoewel de aanduiding ‘winterhuid’ doet vermoeden dat een winterhuid alleen in de winter voorkomt, kunnen de klachten die hierbij horen ook in andere seizoenen voorkomen. De boosdoener die de winterhuid veroorzaakt is niet per se de lage temperatuur in de winter, maar de lage luchtvochtigheid. Een lage luchtvochtigheid kan ook in andere seizoenen voorkomen, bijvoorbeeld in de zomer als het erg warm en droog is.

De ideale vochtigheidsgraad voor de huid ligt tussen de 40 en 60%. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, droogt de opperhuid uit. De huid krimpt en kan eventueel barsten. Je kunt dit voorkomen door de luchtvochtigheid van je woon- en/of werkplek te verhogen met behulp van een luchtbevochtiger en met behulp van de juiste verzorgende producten, die de huid helpen om vocht vast te houden. In onze Cursus Gelaatsverzorging leren we je graag meer over huidverzorging!

2. De centrale verwarming droogt de huid uit

Schoonheidsspecialisten horen hun klanten vaak zeggen dat ze een droge huid hebben gekregen door de centrale verwarming. Ze bedoelen hiermee de hitte van de verwarming. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het niet direct de ‘hitte’ of de ‘kou’ die voor een droge huid zorgt, maar de luchtvochtigheid. Hoe zit dit precies?

Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht. Wanneer we koude lucht met dus een lage luchtvochtigheid op een kunstmatige manier gaan opwarmen met behulp van de centrale verwarming, ontstaat er een nog drogere lucht. Het weinige beetje vocht dat in de koude lucht aanwezig was, verdampt nog verder. Niet alleen je huid wordt dan heel droog, je krijgt ook last van statisch haar.

3. Meer water drinken om een winterhuid te verhelpen?

Hoe vaak lees je niet dat je meer water moet drinken om een mooiere huid te krijgen? Er bestaan echter geen wetenschappelijke studies die bevestigen dat extra veel water drinken de huid mooier en gezonder maakt. Natuurlijk heeft je lichaam en ook je huid van binnenuit voldoende vocht nodig. Dit is onder meer belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. In het geval van een winterhuid is het in combinatie met voldoende vocht belangrijk dat je voldoende essentiële vetzuren uit je voeding haalt. Hiermee zorg je ervoor dat de huid over voldoende natuurlijke vetstoffen (lipiden) beschikt, die het vocht vasthouden en uitdroging van de huid voorkomen. Een goede bron van essentiële vetzuren is vette vis.

4. "Vochtinbrengende" crèmes helpen tegen een winterhuid

Talloze huidverzorgingsproducten worden aangeprezen als een ‘vochtinbrengende crème’, maar helaas die bestaan niet. Crèmes kunnen geen vocht in de huid brengen, wat ze wel doen is vocht vasthouden. Wat je nodig hebt om een winterhuid te verhelpen is daarom een goede crème die de natuurlijke huidbarrière versterkt en op die manier de huid hydrateert. Een laatste tip tegen een winterhuid: douche niet te lang en niet te heet. Het warme water lost het natuurlijke vetlaagje van je huid op. Als je daarbij ook nog eens doucht met erg warm water, dan zorgt de warmte ervoor dat vocht uit je huid verdampt, waardoor je een extra droge huid krijgt. Wil je meer weten over het verzorgen van de huid, huidproblemen en de juiste behandelmethoden, dan raden we je onze Opleiding Schoonheidsspecialiste aan!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie