Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 competenties voor medisch secretaresses

19 augustus 2016 | Online trainingen
5 competenties voor medisch secretaresses

Veelzijdig, sociaal, verdiepend, verzorgend: in de baan van medisch secretaresse komen vele facetten samen. Dat maakt het juist tot een uitdagende en afwisselende functie. Ben je benieuwd of medisch secretaresse worden iets voor jou is? Check dan hier of je de volgende 5 onmisbare competenties voor medisch secretaresses bezit of dat je misschien zin hebt om deze competenties bij jezelf verder te ontwikkelen!

1. Organisatietalent

Een medisch secretaresse organiseert op allerlei niveaus. Van de agenda van de specialist, het goed op orde houden van de dossiers van de patiënten, het bijhouden van de voorraad aan kantoormaterialen of medische benodigdheden tot het waarborgen van een goede ergonomie op kantoor. Een baan als medisch secretaresse is dan ook zeer geschikt voor iedereen die niet stil kan zitten en wel houdt van wat orde op zaken stellen. Ben jij besluitvaardig, oplossingsgericht en kun jij goed samenwerken? Dan schuilt er misschien wel een waar organisatietalent in jou!

2. Cliëntgericht

Als medisch secretaresse kom je niet per definitie terecht in een ziekenhuis setting. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan privéklinieken, laboratoria en wellness centra. In welk type praktijk je ook terechtkomt, je zal altijd vaardigheden nodig hebben waarmee je patiënt of cliënt op een servicegerichte wijze weet te bedienen. Vaardigheden zoals veel inlevingsvermogen en geduld. Ook moet je jouw dienstverlening kunnen afstemmen op de wensen en de kennis van de persoon die je voor je hebt. Dit vergt behalve flexibiliteit ook het vermogen om mensen snel te ‘lezen’ en hun behoeftes te herkennen.

3. Competenties voor medisch secretaresses: snel schakelen

Houd je van afwisseling en reageer je snel op wisselende situaties? Ook dat hoort bij het vak van medisch secretaresse. Het ene moment ontvang je patiënten, beantwoord je telefoontjes en schrijf je informatieve en heldere mails, het andere moment zorg je ervoor dat alle medische dossiers op orde zijn en plan je de agenda van de arts in. Als medisch secretaresse is geen moment hetzelfde en daarom moet je een snelle schakelaar zijn. Met de vaardigheden en kennis die je in onze opleiding medisch secretaresse leert en met het opdoen van enige praktijkervaring zal dit geen probleem voor je zijn.

4. Communicatief vaardig

Een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden is het voorlichten van patiënten of cliënten. Wat kunnen ze verwachten van de afspraak met de arts of behandelaar? Moeten ze zich op een bepaalde manier voorbereiden? Hoe zit het met de verzekering van bepaalde behandelingen? Als medisch secretaresse heb je zulke informatie paraat en ben je in staat om dit op heldere, bondige wijze over te brengen op je patiënten. In de opleiding medisch secretaresse leer je alles wat je nodig hebt om altijd met de juiste informatie klaar te staan voor de patiënten.

5. Leergierig

Ben je secretaresse en zoek je een nieuwe uitdaging? Als medisch secretaresse ben je niet alleen verantwoordelijk voor al die zaken waar je allang vertrouwd mee bent. Behalve kennis van het voeren van een administratie en agendabeheer, heb je namelijk ook grondige kennis nodig van zaken als het globaal medisch dossier (GMD), sociale zekerheid, deontologie, medische terminologie, hygiëne en patiëntenvoorlichting. Ook zul je bereid moeten zijn om tijdens je loopbaan voortdurend het nieuws te blijven volgen voor het geval bepaalde regels, wetten of methoden veranderen. Als medisch secretaresse ben je nooit uitgeleerd!

Competenties voor medisch secretaresses? Meer weten?

De competenties waaraan je als medisch secretaresse moet voldoen, komen ruimschoots aan bod tijdens de opleiding medisch secretaresse bij de Wellness Academie. Hoewel je jouw studietijd helemaal zelf indeelt, staat een vakdocent te allen tijde voor je klaar om je bij te staan. Benieuwd naar de opleiding? Dan vind je hier alle informatie over onze Opleiding Medisch Secretaresse.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie