* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 veelvoorkomende frustraties onder kappers!

14 juli 2017 | Haarverzorging
5 veelvoorkomende frustraties onder kappers!

Kapper is een fantastisch beroep, maar het kan uiteraard niet altijd over rozen gaan. Als kapper krijg je veel mensen in je kappersstoel met allemaal hun eigen wensen. Hoe goed je je best ook doet, het is niet altijd mogelijk om iedereen 100% tevreden te stellen. Professionele kappers zullen onderstaande 5 voorkomende frustraties onder kappers vast herkennen!

1. Misverstanden over de wensen van de klant

Een nieuw kapsel kiezen is voor veel mensen erg lastig. Er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden. Weet je klant eenmaal wat hij of zij wil, dan is het ook een kunst om het goed uit te leggen. Veel klanten komen aanzetten met vage termen en halve zinnen en hopen dat jij het dan wel begrijpt! Of ze beginnen in vaktermen te praten, maar weten eigenlijk niet precies wat deze termen inhouden. Jij gaat aan de slag met het idee dat je weet wat je klant wilt, maar uiteindelijk pakt het toch verkeerd uit! De schuldige? Dat ben jij natuurlijk! Misverstanden door een onduidelijke communicatie is vaak de nummer 1 frustratie onder kappers!

2. Inschattingsfouten door verkeerd beeld

Er neemt een man in trainingspak plaats in je stoel. Hij wil zijn haar, dat flink gegroeid is, weer mooi in model laten knippen. Je gaat vrolijk aan de slag en je vindt dat je mooi werk hebt afgeleverd. Een dag later staat deze klant strak in het pak in je salon en klaagt dat hij niet tevreden is over het kapsel. Het past niet bij zijn mooie pak en bij de hoge en representatieve functie die hij heeft binnen zijn succesvolle bedrijf. Als je deze informatie van tevoren had gekregen en je klant was komen opdagen in zijn zakelijke kleding, had dit probleem zich nooit voorgedaan. Zorg dat je weet wat je klanten willen, zodat je dit soort inschattingsfouten kunt voorkomen.

3. Teleurstellingen door voorbeelden uit tijdschriften

Als kapper kun je je klanten voorbeelden van kapsels in tijdschriften laten aanwijzen om duidelijk te maken wat ze graag willen. Een handig hulpmiddel, maar het kan ook tot teleurstellingen leiden. Pas op dat mensen niet verwachten dat ze er precies hetzelfde uit komen te zien. Maak je klant vooraf duidelijk dat exact hetzelfde kapsel niet mogelijk is. Je klant heeft mogelijk een andere haarsoort; dikker of dunner, meer of minder slag, de kleur is niet exact hetzelfde, etc. Het kapsel zal er altijd anders uitzien. Daarbij zijn de modellen in tijdschriften opgemaakt door make-up artists, kledingstylisten hebben zich ermee bemoeid en fotografen hebben er alles aan gedaan om het model zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over Photoshop! Wil je jouw klanten het hele pakket kunnen aanbieden; denk dan eens aan het volgen van de Opleiding Make-up Artist.

4. Dit kapsel blijft ook niet lang in model!

Het ene kapsel vraagt meer onderhoud, dan het andere. Het kan gebeuren dat je klanten klagen dat hun kapsel niet lang in model blijft zitten en dat ze om de haverklap weer terug moeten komen. Zorg dat je klanten weten wat hun te wachten staat als ze bijvoorbeeld een hip kort kapsel willen. Om dit kapsel te behouden zullen ze om de paar weken terug moeten komen. Ook kapsels die om specifieke brushing technieken vragen, kunnen problemen opleveren. Je klanten ontdekken dat ze iedere dag veel te lang met stijltang en föhn in de weer moeten om hun kapsel in model te krijgen of ze missen de handigheid om dit zelf voor elkaar te krijgen. Of wat dacht je van een pony laten knippen? Een pony moet zeker om de 2 tot 3 weken bijgeknipt worden. Zorg dat je klanten weten hoeveel onderhoud sommige kapsels met zich meebrengen.

5. Mensen die ontevreden zijn met zichzelf

Als kapper krijg je er regelmatig mee te maken; mensen die onzeker en ontevreden zijn over zichzelf. Een grote frustratie voor kappers is dat deze mensen vaak van de kapper verwachten dat ze dit probleem wel even oplossen met het juiste kapsel. Het probleem is dat deze mensen zichzelf nooit echt mooi vinden. Je kunt als kapper deze mensen helpen om de kenmerken van hun gezicht die ze niet mooi vinden te camoufleren of door bepaalde mooie uiterlijke kenmerken juist te benadrukken. Onzekerheid zit veel dieper geworteld. Dit probleem kan je als kapper niet zomaar oplossen. Ondanks deze veelvoorkomende frustraties onder kappers, blijft het een ontzettend mooi vak. Wil je dit vak ook leren? Onze Kappersopleiding wordt gegeven door docenten met liefde voor hun vak en veel praktijkervaring!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie