• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

6 make-up tips bij psoriasis

21 juni 2017 | Visagie
6 make-up tips bij psoriasis

Psoriasis is een erfelijke en chronische huidziekte met symptomen als dikke, rode schilferige plekken op de huid en jeuk. Het wordt veroorzaakt door een verstoring in de huidgroei. De aanmaak van huidcellen is versneld. De overtollige cellen groeien niet helemaal uit, waardoor de huid gaat schilferen. Deze aandoening is niet besmettelijk. Verder schamen veel mensen zich voor deze aandoening, wat tot psychische problemen en een sociaal isolement kan leiden. Make-up kan in sommige gevallen helpen om psoriasis te camoufleren en mensen een zelfverzekerder gevoel te geven. We geven hier 6 make-up tips bij psoriasis.  

Tip 1: Huidschilfers eerst zachtjes verwijderen

Make-up en psoriasis; gaat dat wel samen? Wanneer je last hebt van een opflakkering van psoriasis met veel plakken en huidschilfers in je gezicht, is het beter om make-up te vermijden. Heb je binnenkort een speciale gelegenheid, dan kun je wel je huid voorbereiden en proberen de huidschilfers zo veel mogelijk te verwijderen. Dat doe je door de aangetaste huid goed te verzorgen met een hypoallergene hydraterende crème. Je kunt de crème ook dik aanbrengen, als een masker, en het een nacht goed in laten werken. Schrob de schilfers de volgende dag zachtjes weg met lauw water. Dit mag nooit tot gevolg hebben dat de huid gaat bloeden of beschadigd raakt. Breng ook nooit make-up aan op de beschadigde huid vanwege het verhoogd risico op irritaties en infecties. Neem hier ook een kijkje bij onze Opleiding Gelaatsverzorging.

Tip 2: Test altijd eerst de make-up

Als je last hebt van psoriasis is het heel belangrijk dat je je make-op producten zorgvuldig uitkiest. Je huid is namelijk erg gevoelig. Gebruik je verkeerde producten, dan kun je huidirritaties krijgen en kan de psoriasis sterker opzetten. Je kunt het beste op safe spelen en hypoallergene make-up aanschaffen en producten zonder parfum en alcohol. Daarnaast is het essentieel dat je de make-up voordat je het op je gezicht aanbrengt eerst test op je huid. Dit doe je door de make-up aan te brengen op een klein plekje op je lichaam. Als je na een dag geen huidirritatie hebt op deze plek, dan kun je de make-up zonder problemen gebruiken.

Tip 3: Eerst de huid goed hydrateren

Heb je de schilfers op je huid zo goed mogelijk kunnen verwijderen, zorg dan dat je je huid goed gehydrateerd houdt met een hydraterende crème. Hierdoor vallen achtergebleven schilfers minder op. Een andere belangrijke tip; gebruik liever geen poedermake-up vanwege het uitdrogend effect. Ook kan poeder zich gaan ophopen tussen schilfers op de huid, waardoor deze meer opvallen. Gebruik in plaats daarvan een vloeibare make-up op oliebasis. Extra tip: voor het aanbrengen van make-up is het aan te raden om make-up borstels te gebruiken. Vermijd het aanbrengen van make-up met de vingers, omdat dit een groter risico op infectie met zich meebrengt.

Tip 4: Gebruik groene foundation

Psoriasis gaat gepaard met roodheid. Je gezicht kan hierdoor een vlekkerig uiterlijk krijgen. Om je gezichtshuid mooie egaal te maken, is foundation met een groene ondertoon een aanrader. Groen is namelijk de tegenovergestelde kleur van rood en heeft daardoor een sterk camouflerend effect op de roodheid in je gezicht. Bij de psoriasis huid is het altijd heel belangrijk om make-up niet te dik aan te brengen, anders kan het juist erg gaan opvallen dat je iets wilt camoufleren. In onze Cursus Visagie leer je alle basiskennis, technieken en trucs voor het perfect aanbrengen van make-up. Het is handig om te weten dat er ook speciale camouflage make-up bestaat voor de probleemhuid, zoals de huid met psoriasis, voor het camoufleren van wijnvlekken of littekens.

Tip 5: Psoriasis, bruinen en zonbescherming

Zonlicht heeft een positief effect op psoriasis klachten. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn met blootstelling aan de zon. Bouw de blootstelling aan de zon langzaam op. Pas op dat de huid niet verbrandt, want dit zorgt voor het verergeren van de klachten. Smeer de huid altijd in met een niet allergische zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Breng de crème aan voordat je de make-up aanbrengt. Ben ook terughoudend met zelfbruinende crèmes, bij een schilferige huid kan dit ertoe leiden dat de plekken die je juist wilt camoufleren meer opvallen. Dat mooie bruine kleurtje kunnen je beter langzaam opbouwen door geleidelijke blootstelling aan de zon.

Tip 6: Less is more

Bekijk voordat je make-up aanbrengt goed de conditie van je huid. In sommige gevallen, wanneer je te veel last hebt van je huidaandoening, is het beter om make-up te vermijden. Om ervoor te zorgen dat je huid in een zo goed mogelijke conditie is, is het verstandig om regelmatig een schoonheidsspecialiste te bezoeken, die gespecialiseerd is in het behandelen van de probleemhuid. Zie hier ook onze Opleiding Schoonheidsspecialiste. Is het wel mogelijk om make-up aan te brengen, breng dan het liefst zo weinig mogelijk aan. Dit zorgt voor de beste camouflage, een natuurlijk look en minder risico op irritatie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie