• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

7 oorzaken van rimpels en wat je eraan doet!

5 september 2022 | Schoonheidszorg
7 oorzaken van rimpels en wat je eraan doet!

Rimpels ontstaan door het ouder worden. Er zijn echter nog meer factoren die hierbij een rol spelen. Wil je meer leren over het verbeteren van de huid met fijne lijntjes en rimpels? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor meer informatie over de oorzaken van rimpels en wat je eraan doet. We geven je ook tips voor opleidingen en bijscholingen, die je helpen om nog betere resultaten te behalen. Lees hier gauw meer!

Rimpels, is dat zo erg?

Voordat we ons echter storten op de oorzaken van rimpels, willen we eerst deze vraag in de kijker zetten: Rimpels is dat nu zo erg? Wist je bijvoorbeeld dat mensen met een sterke mimiek en die zich goed kunnen uitdrukken sneller rimpels hebben. Zeker als de rimpels het resultaat zijn van veel lachen, zijn dit juist mooie sporen van het leven, nietwaar? Daarnaast is het ontstaan van rimpels ook nog eens een natuurlijk proces. Er tegen vechten heeft geen zin, want je kunt het niet stopzetten. Je kunt daarentegen wel leren om de huid met liefde en de juiste kennis te behandelen, om dit proces te vertragen en mensen te helpen om mooi ouder te worden. Dit leren we je graag in onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e)!

1. Leuke lachrimpels rond de mond

Rimpels, leuk? Wel als het lachrimpels zijn! Deze rimpels kenmerken zich als rimpels tussen de neusvleugels en de mondhoeken. Ze worden met de jaren dieper, omdat de huid minder stevig wordt. Een van de tips om dit te vertragen, maar die we je niet willen aanraden, is minder lachen. Wat je wel kunt doen of wat je de klanten in je salon kunt aanraden, is om een hydraterende dagcrème te gebruiken en serums met retinol. Let op: producten met retinol breng je alleen voor het slapen aan, want het maakt de huid gevoelig voor de zon. Daarnaast zijn crèmes met een hoge concentratie vitamine A, C en E ook aanraders. Wil je alles leren over de werking van ingrediënten in cosmetica? Mis dan niet onze Cursus cosmeceuticals/ nutricosmetics!

2. Mimische rimpels rond de ogen: kraaienpootjes

Een van de lijntjes die als eerste opvallen, zijn de lijntjes langs de ogen. Ook deze ontstaan door veel lachen, met je ogen knijpen en in je ogen wrijven. Daar kun je wat bewuster op gaan letten. Een goede manier om het knijpen met je ogen te verminderen, is door buiten steeds een zonnebril te dragen. Het is ook een goed idee om kraaienpootjes voor het slapengaan te verzorgen met een serum met retinol of met producten met niacinamide. Doordat de huid rond de ogen erg dun en gevoelig is, kun je hiervoor ook speciale oogcrèmes gebruiken.

3. Oorzaken van rimpels: fronsen

Nog een van de oorzaken van rimpels is veel fronsen. We hebben het hier dan ook over de zogeheten frons- of denkrimpels. Het gaat om een mimische rimpel, die als het ware in een horizontale lijn over het voorhoofd ligt. Let eens bewust op hoe vaak je je voorhoofd fronst op een dag. Door hier op te letten en te proberen wat minder te fronsen, kun je voorkomen dat deze lijnen dieper en opvallender worden. Daarnaast geldt voor deze rimpels ook dat je de huid goed moet hydrateren en ondersteunen met producten met bijvoorbeeld retinol, vitamine A, C en E. Dit zorgt ervoor dat je huid steviger en elastischer blijft.

4. De zon als een van de grootste boosdoeners

Een van de grootse oorzaken van rimpels is de zon. De stralen van de zon zorgen ervoor dat het collageen in de huid sneller afbreekt dan normaal, waardoor er vroegtijdig rimpels ontstaan. De huid verliest namelijk zijn stevigheid en elasticiteit. Je kunt de huid vergelijken met een elastiekje dat je in het zonlicht legt, want je zult merken dat daar ook snel de rek uit is. De allerbelangrijkste maatregel, waarmee je vroegtijdige rimpels kunt voorkomen, is smeren met zonnebrandcrème met SPF 30 (ook als het bewolkt is) en zo veel mogelijk uit de felle zon blijven.

5. In korte tijd veel afvallen

Nog een van de oorzaken van rimpels is in korte tijd veel afvallen. De huid kan bij een dieet waarbij iemand in korte tijd veel afvalt, de gewichtsafname niet bijbenen waardoor lijntjes en rimpels plots veel meer opvallen. Wil je klant gaan afvallen? Attendeer haar dan op dit probleem dat rimpels en lijntjes sneller zichtbaar worden. In plaats van ineens heel weinig te gaan eten, kan men beter gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Dit zal op de lange termijn ook betere resultaten bieden! Wil je leren om mensen hierin te begeleiden? Maak dan eens kennis met onze Online Training Gewichtsconsulente!

6. Nog meer oorzaken van rimpels: kreukels na het slapen!

Het is je vast weleens gebeurd, dat je wakker wordt met een opvallende lijn of kreukel in je gezicht na een goede nachtrust. Vooral de buikslapers zullen dit probleem herkennen. Door de spanning, druk en compressie die er tijdens het slapen op de huid staat, ontstaan er zogeheten ‘compressierimpels’. We zien deze rimpels vooral aan de randen van het gelaat of op het decolleté. De favoriete slaaphouding veranderen, is niet altijd gemakkelijk. Wat je mensen met dit probleem wel kunt aanraden, is om een zijden kussensloop aan te schaffen. Door het gladde oppervlak voorkom je slaapvouwen in het gelaat!

7. Rimpels door roken

We gaan je hier niet vertellen dat roken ongezond is. Dat weet iedereen! Maar wat is nu specifiek het effect van roken op de huid? Nicotine breekt vitamine C af en dat heb je juist zo hard nodig, voor heel veel processen in je lichaam, maar ook voor collageen. Doordat het collageen afneemt, ontstaan er sneller rimpels. De huid veroudert dus sneller. Ook een doffe en grauwe huid is kenmerkend voor rokers, waardoor de huid er nog ouder uitziet. Verder zien we bij rokers ook dat de rimpels rond de mond zich eerder aftekenen door de herhaalde bewegingen van de mond. De enige effectieve tip? Je raadt het al; stoppen met roken!

Ken je onze Opleiding Skin Expert al?

In deze opleiding kun je je, na het behalen van je diploma schoonheidsspecialist(e), nog verder verdiepen in de huid. In de Opleiding Skin Expert leer je namelijk het fijne van gespecialiseerde huidbehandelingen, salonapparatuur en producten die gericht zijn op huidverbetering.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie