* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

ANBOS komt met witte lijst voor salon apparatuur

4 april 2018 | Schoonheidszorg
ANBOS komt met witte lijst voor salon apparatuur

Als er iets belangrijk is binnen je schoonheidssalon, dan is het wel de veiligheid van je cliënten. Omdat er vandaag de dag steeds meer apparaten worden aangeboden voor het uitvoeren van schoonheidsbehandelingen, is het soms lastig om als schoonheidsspecialiste te bepalen wat een geschikt apparaat is voor jouw salon. Daarom komt ANBOS met de witte lijst voor salon apparatuur, die momenteel alleen nog gericht is op IPL- en laserapparatuur. In de toekomst wil ANBOS deze lijst uitbreiden en ook andere salon apparatuur beoordelen.

Hoe komt de witte lijst tot stand?

Veelgebruikte EBD’s (Energy Based Devices) binnen schoonheidssalons zijn IPL- en laserapparatuur voor ontharingsbehandelingen. Over het gebruik van deze apparatuur in het schoonheidssalon bestaat veel discussie. Het werken met deze apparatuur is bij ANBOS alleen toegestaan voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten, die hiervoor een aparte specialisatie hebben gevolgd. Nu heeft ANBOS een aantal criteria opgesteld om EBD’s te kunnen beoordelen. Aan de hand van deze criteria kan een quick scan worden uitgevoerd. De beoordeling wordt uitgevoerd door de onafhankelijke organisatie DARE. Op basis hiervan wordt een witte lijst tot stand gebracht.

Wat houdt de witte lijst in?

De witte lijst van ANBOS biedt een overzicht van salon apparatuur met een CE-markering met een conformiteitsverklaring en met een technische specificatie. ‘CE’ staat voor ‘Conformité Européenne’, dit betekent ‘in overeenstemming met de Europese regelgeving’. Er bestaat nog weleens verwarring over wat de ‘CE-markering’ betekent. Het is bijvoorbeeld geen keurmerk, zoals veel mensen denken.

Een fabrikant van apparatuur geeft met het aanbrengen van de CE-markering op zijn producten aan dat het product voldoet aan alle van toepassing zijnde Europese regels en dat de conformiteits- of overeenstemmingsprocedures zijn voltooid. De CE-markering heeft zo tot doel om de veiligheid van de producten te bevorderen. Daarnaast heeft het ook tot doel om de vrije handel binnen de Europese lidstaten te bevorderen, omdat voorheen de verschillende nationale eisen een handelsbarrière vormden.

Wat houdt de witte lijst niet in?

Het is belangrijk om te benadrukken dat de salon apparatuur die op de witte lijst komt te staan niet opnieuw getest of doorgemeten is. Het feit dat een apparaat op de witte lijst staat, zegt niets over de werking van het apparaat of de effectiviteit van de behandelingen die met dit apparaat worden uitgevoerd. De verantwoordelijkheid op dat gebied ligt bij de leverancier. Van de salon apparatuur, die op de witte lijst van ANBOS komt te staan, wordt alleen gegarandeerd dat het volgens de bijgeleverde documentatie aan de Europese regelgeving voldoet.

Voordelen witte lijst voor salon apparatuur

De voordelen van de witte lijst voor salon apparatuur zijn tweeledig:

 • Schoonheidsspecialisten
  Op de eerste plaats biedt het schoonheidsspecialisten die willen investeren in salon apparatuur het voordeel dat ze een weloverwogen keuze kunnen maken. De witte lijst biedt een objectieve beoordeling. Het biedt schoonheidsspecialisten daardoor meer zekerheid bij het aanschaffen van apparatuur. Ze hoeven nu namelijk niet meer zelf te checken of de apparatuur over de juiste documentatie en labelling beschikt. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk!
 • Leveranciers
  Op de tweede plaats dient de witte lijst voor salon apparatuur voor leveranciers als extra controle of hun apparatuur voldoet aan de Europese regelgeving, dit gaat vooral op voor de importeurs. Ze ontvangen na de quick scan een rapportage over de beoordeling van de apparatuur. Wanneer de apparatuur op de witte lijst komt te staan komen zij bovendien in een positief daglicht te staan bij geïnteresseerde kopers!

Tot september wordt de aandacht alleen gericht op IPL- en laserapparatuur. Daarna wordt mogelijk ook andere salon apparatuur beoordeeld om bij goedkeuring aan de witte lijst toe te voegen. De procedure bij DARE is sinds 15 maart 2018 opengesteld voor leveranciers van IPL- en laserapparatuur. De witte lijst zal te zijner tijd op de website van ANBOS gepubliceerd worden.

Is schoonheidsspecialiste worden iets voor jou? Volg dan de Opleiding Schoonheidsspecialiste van Wellness Academie!

Bron: ANBOS

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie