• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Behandelen en voorkomen van hielpijn

14 oktober 2019 | Nagelstyling & Pedicure
Behandelen en voorkomen van hielpijn

Onze voeten vormen een behoorlijk complex geheel, des te belangrijker is het dat we er goed voor zorgen! Een veelvoorkomende klacht aan de voeten is hielpijn. Dat is niet zo vreemd, want de hiel heeft een cruciale functie bij het gaan en staan. We zien vaak dat de hielen overbelast worden en dat er daardoor hardnekkige klachten ontstaan. In sommige gevallen leidt het tot hielspoor. Wat is hielspoor nu precies? Wat kun je eraan doen? Lees hier onze tips voor hielpijn behandelen en voorkomen.

Hoe herken je hielspoor?

Bij hielpijn denkt men algauw aan hielspoor, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het kan ook gaan om een hielontsteking. Bij hielspoor is er sprake van een uitgroeisel van bot aan het hielbeen. Deze uitgroei heeft de vorm van een kromme doorn en zit doorgaans op de plek waar de peesplaat hecht op het hielbeen. Hielspoor kan gepaard gaan met klachten als pijn bij het staan en lopen. Vooral bij het opstaan na langdurig rusten geeft het pijnklachten (startpijn). Het kan ook pijnlijk zijn om met blote voeten over een harde ondergrond te lopen. Daarnaast is er in rust soms een zeurende pijn. Leer meer over het menselijk lichaam en veelvoorkomende aandoeningen in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

Er kan ook sprake zijn van peesplaatontsteking

Het is soms lastig om te bepalen of er sprake is van hielspoor of een peesplaatontsteking, omdat beide aandoeningen gepaard gaan met vergelijkbare symptomen. De peesplaat, plantaire fasciitis, zit aan de onderkant van de voet en loopt van de tenen tot aan de hiel. Het zorgt voor schokdemping bij het landen van de voet en houdt de voetboog in stand. Een klein verschilletje is dat je in het geval van hielspoor meestal precies met je vinger kunt aangeven waar in de hiel de pijn zit. Bestaat er veel twijfel over wat eraan de hand is, dan kan met een röntgenfoto gecontroleerd worden of het om hielspoor gaat. In onze Opleiding Pedicure besteden we veel aandacht aan het herkennen van voetproblemen, advies en doorverwijzen naar andere specialisten in voetzorg.

Oorzaken van hielklachten

Hielspoor en peesplaatontsteking worden veroorzaakt door overbelasting. Te veel sporten, verkeerde schoenen of dagelijks urenlang op de been zijn kan ertoe leiden dat er microscheurtjes ontstaan in de peesplaat. Dit kan leiden tot irritaties of ontstekingen. Daarbij kan het ook gebeuren dat je lichaam begint met het afzetten van kalk op de peesplaat met botwoekering tot gevolg, waardoor er hielspoor ontstaat. Heb je beginnende hielklachten of pijn onder de voet aan de peesplaat, dan is het belangrijk om hier bijtijds iets aan te doen. Een beginnende peesplaatontsteking is gemakkelijker te verhelpen dan hielspoor.

Tips voor hielpijn behandelen en voorkomen

Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat hielpijn vaker voorkomt bij mensen met een doorgezakte voet, overgewicht en bij het ouder worden vanwege een verminderd vetkussen onder de hiel. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om hielpijn te verminderen en te voorkomen:

1. Voorkom overpronatie

Wanneer tijdens het lopen de voetboog te ver doorzakt naar binnen toe spreken we van overpronatie. Hierbij zakken de enkels en voeten te ver door, waardoor het lichaamsgewicht niet goed over de voeten wordt verdeeld. Dit is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hielspoor. We zien dit vooral bij mensen met overgewicht en zwangere vrouwen. Bij zwangere vrouwen wordt onder invloed van hormonen bovendien ook het bindweefsel in de hielen zwakker, waardoor ze sneller overbelast raken. In deze gevallen kan men speciale inlegzolen tegen hielspoor dragen.

2. Bouw sportieve activiteiten langzaam op

Ben je onlangs begonnen met een sport die je voeten flink belast, zoals hardlopen, zorg dan dat je je trainingen langzaam opbouwt om blessures en overbelasting te voorkomen. Het is eveneens essentieel dat je sportschoenen van goede kwaliteit aanschaft voor een optimale ondersteuning van de voet. Zorg er ook voor dat je op tijd je sportschoenen vervangt.

3. Voorkom te lang staan op een harde ondergrond

Ben je dagelijks urenlang op de been op een harde ondergrond? Dan kan dit overbelasting van de voeten tot gevolg hebben. We zien dit vaak bij mensen die werkzaam zijn in de horeca, bouw of zorg. Schaf kwalitatieve schoenen aan die je voeten optimaal ondersteunen. Vraag eens schoenadvies aan je pedicure. Probeer om tussendoor je voeten wat rust te gunnen. Zijn er misschien werkzaamheden die je zittend kunt uitvoeren ter afwisseling?

4. Wissel hoge hakken af met plattere schoenen

Loop je graag op hoge hakken? Dan wordt je voorvoet meer belast. Je voetboog krijgt daardoor minimale ondersteuning en je kuitspieren kunnen verkorten en stijver worden. Begin je last te krijgen van je hielen, dan is het belangrijk om wat vaker hoge hakken af te wisselen met plattere schoenen.

Wat kan een pedicure voor je betekenen?

Bij hielpijn kan een pedicure je voetstand bestuderen en je van dienst zijn met schoenadvies en tips voor het dagelijks gaan en staan. In sommige gevallen kunnen enkele kleine aanpassingen de pijnklachten verhelpen. Bij hardnekkige klachten zal de pedicure je doorsturen naar een arts of podotherapeut. Er is dan meer nodig, denk onder meer aan tapetechnieken voor het ondersteunen van de voet, fysiotherapie of het gebruik van orthesen. In nog hardnekkigere gevallen kan een arts een cortisone-injectie geven of is er mogelijk een operatie nodig.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie