Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Een dag in het leven van een medisch secretaresse

25 september 2016 | Online trainingen
Een dag in het leven van een medisch secretaresse

Is het beroep van medisch secretaresse iets voor jou? Het blijft lastig om dat precies te weten, zonder dat je weet hoe je werkdag er straks uit zal zien. Daarom geven we je hier een indruk van een dag in het leven van een medisch secretaresse!

Start van de dag: Organisatietalent

Als medisch secretaresse weet je precies hoe de agenda van de afdeling eruitziet. Je bent ‘s ochtends vaak de allereerste op de afdeling. Zo heb je de tijd om de agenda voor te bereiden en te zorgen dat de arts alle benodigde dossiers beschikbaar heeft. Excel, agendabeheer, elektronische dossiers; je kennis van computers wordt gelijk al op de proef gesteld. Bovendien ben je tijdens de opstart van de dag de belangrijkste steunpilaar van de arts of specialist. Welke belangrijke afspraken staan er op de planning? Welk voorlichtingsmateriaal moet er paraat liggen? Welke onderzoekskamers heb je geboekt voor de dag? Het zijn allemaal vragen waar jij als medisch secretaresse precies het antwoord op weet.

Spreekuur: Gastheer/gastvrouw

Wanneer het spreekuur start, verandert je rol. Je bent nu voornamelijk gastvrouw of gastheer. Communicatief vaardig en professioneel verwelkom je de cliënten, stel ze op hun gemak en voorzie je ze van de nodige informatie. Wat kunnen ze verwachten van een afspraak? Hebben ze de juiste verwijspapieren bij de hand? Van de mensen aan de balie die je in persoon verwelkomt tot de cliënten aan de telefoon; je schakelt moeiteloos zonder je klantvriendelijkheid en professionaliteit te verliezen. Het hebben van een extraverte persoonlijkheid, het vermogen om te luisteren naar patiënten en het kunnen afstemmen op verschillende type mensen, zal hier goed van pas komen.

Afhandeling afspraken: Zakelijk schrijftalent

Zodra het spreekuur voorbij is, begint voor een medisch secretaresse het schrijfwerk. Je gaat verwijsbrieven en rapportages uitwerken. Artsen, verzekeraars, patiënten; allemaal moeten ze correct en volledig op de hoogte gehouden worden van een consult. Tijdens de opleiding medisch secretaresse leer je meer over het opstellen van correspondentie. Dit zijn vaardigheden die je overigens breder kunt inzetten, dan alleen de correspondentie van en over patiënten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het schrijven van een handleiding voor patiënten op basis van vragen die je vaak krijgt? Of het initiëren van nieuwe informatieve content op de afdelings- of praktijkwebsite?

Overige taken: office manager

Als medisch secretaresse ben je vaak ook office manager. Het notuleren van afdelingsvergaderingen, het zorgdragen voor de correcte archivering van dossiers en het op orde houden van het kantoor; het behoort allemaal tot je takenpakket. Je zorgt ervoor dat alle kantoorbenodigdheden aanwezig zijn en vult zo nodig de voorraad aan. Een werkgever vraagt van een medisch secretaresse doorgaans een hoge mate van zelfstandigheid en flexibiliteit. Tijdens je Cursus Medisch Secretaresse (thuisstudie) raak je gelijk vertrouwd met die zelfstandigheid. Je studeert waar en wanneer jij wilt en je bepaalt zelf wanneer je klaar bent om je examen af te leggen. Je kunt wel gewoon rekenen op de steun en begeleiding van een vakdocent.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie