10% korting op alle inschrijvingen t/m 25/10!

De succesfactor van je eigen zaak ben jij!

28 augustus 2015 | Schoonheidszorg Alle blogposts

Hoe zorg je ervoor dat je eigen schoonheidssalon een succes wordt? Er zijn veel factoren die hierbij een rol spelen. Als je over je plannen vertelt zul je vaak gewaarschuwd worden voor alle risico’s van een eigen salon. Ben je er zelf van overtuigd dat je dit echt wilt, ga er dan voor. Hoewel er veel komt kijken bij een eigen zaak, ben jij uiteindelijk zelf de belangrijkste succesfactor!

Je bent een echte vakspecialist

Om te slagen als zelfstandige schoonheidsspecialiste met een eigen schoonheidssalon moet je op de eerste plaats in hart en nieren een vakspecialist zijn. Haal je diploma schoonheidsspecialiste door onze Opleiding Schoonheidsspecialiste te volgen en zorg dat je voldoende praktijkervaring opdoet. Alleen dan slaag je erin om anderen te overtuigen van jouw diensten. Het is onmogelijk om vakkennis en vaardigheden te camoufleren; je klanten zullen je allereerst beoordelen op de kwaliteit van de gevraagde behandeling.

Je kunt goed met mensen omgaan

Het is van groot belang dat je een goede schoonheidsspecialiste bent, maar daarnaast is het ook essentieel dat mensen zich prettig voelen bij je. Is dat niet het geval, dan ben je snel je klanten kwijt. Mensen die de schoonheidsspecialist bezoeken doen dat niet alleen om er mooier uit te zien, ze zoeken ook een ontspannen momentje voor zichzelf. Let daarom goed op je sociale vaardigheden. Het is belangrijk dat je leert om aan te voelen wat mensen van je verwachten. Soms moet je ze geruststellen, soms zoeken ze een luisterend oor en soms zijn ze op zoek naar een oppeppend gesprek.

Je moet een harde werker zijn!

Snel rijk worden met een eigen zaak? Dat is een onrealistisch beeld van het zelfstandig ondernemerschap. De meeste ondernemers moeten er heel hard voor knokken om van hun bedrijf een succes te maken. Ook als schoonheidsspecialiste zul je flink aan de slag moeten. Veel tijd om moe of ziek te zijn is er niet. Je zult zeker in de beginperiode offers moeten leveren en regelmatig privézaken en sociale gelegenheden aan je voorbij moeten laten gaan, omdat er nieuwe klanten staan te wachten.

Je hebt een groot doorzettingsvermogen

Een eigen salon zonder zo nu en dan een tegenslag? Dat bestaat niet. Je kunt je tot op zekere hoogte voorbereiden op het runnen van een eigen bedrijf, door een Cursus bedrijfsbeheer te volgen, maar in de praktijk loopt niet alles volgens het boekje. Je zult altijd zien dat juist op het moment dat je het het minst verwacht je met een tegenvaller te maken krijgt. Je mag best even balen, maar daarna zet je gewoon weer de schouders eronder. Bij de pakken neerzitten dat is er niet bij!

Je hebt voldoende zakelijk inzicht

Hoewel je op allerlei fronten deskundigen kunt inschakelen, zoals een boekhouder of adviseur, is het wel belangrijk om zelf voldoende zakelijk inzicht te hebben. Jij bent het die uiteindelijk de besluiten neemt. Is het realistisch om dat dure apparaat aan te schaffen? Heb je voldoende klanten die er gebruik van zullen maken? Zakelijk inzicht en risico’s durven nemen gaan hand in hand. Af en toe is het nodig om een risico te nemen, door een grote investering te doen. Ook moet je goed kunnen omgaan met het feit dat je inkomen altijd onzeker is.

Ben je een echte vakspecialist, kun je goed met mensen omgaan, ben je een harde werker, heb je een groot doorzettingsvermogen en voldoende zakelijk inzicht? Dan is de kans dat jouw schoonheidssalon een succes wordt heel groot!