Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Dermatoloog zegt: "Aftersun is onzin!"

29 augustus 2017 | Schoonheidszorg
Dermatoloog zegt:

Wie slaat er in de zomer geen aftersun in? Na een dag in de zon kan je huid droog en branderig aanvoelen, zeker als je iets te lang hebt liggen zonnen. De meeste mensen denken dat ze dan het beste een aftersun crème op hun huid kunnen smeren. Volgens Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is dat helemaal geen goed idee! Lees hier wat we waarschijnlijk allemaal fout doen na het zonnen als het om huidverzorging gaat!

Verbrande huid na het zonnen

Allereerst zou je ervoor moeten zorgen dat je nooit een pijnlijke huid krijgt door het zonnen. Dit betekent dat de zon je huid al flink beschadigd heeft. We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen. Een verbrande huid is vervelend en pijnlijk, maar de dieperliggende schade die het kan veroorzaken kan later tot ernstige huidproblemen leiden, zoals huidkanker. Toch zal iedereen wel dat gevoel kennen van een verbrande huid. Je dacht dat het niet zo zonnig zou zijn of je hebt misschien per ongeluk een plekje vergeten bij het insmeren met zonnebrandcrème. In dat geval is het goed om te weten wat wel en niet te doen na het zonnen.

Aftersun is enkel een marketingtrucje

Op de eerste plaats zorgt alleen al de naam 'aftersun' ervoor dat dit product goed verkoopt in de zomer. De meeste mensen kijken niet naar de ingrediëntenlijst op de verzorgingsproducten die ze kopen, maar ze gaan af op de naam van het product (aftersun, anti-rimpelcrème, ect.) en op de beloftes die er in de reclames worden gemaakt. Daarbij zitten veel aftersun crèmes in een lichtblauwe fles, die de associatie opwekken met verkoeling. Wanneer men wel naar de ingrediënten kijkt, maar men hier eigenlijk weinig verstand van heeft, wordt men opnieuw gefopt. Veel aftersun producten bevatten 'verkoelende' ingrediënten, die ook als zodanig worden aangeprezen, en in veel gevallen gaat het dan om alcohol en menthol.

Waarom aftersun helemaal niet goed is

Aftersun producten waarvan wordt beweerd dat ze goed zijn voor de pijnlijke huid na het zonnen vanwege de ingrediënten alcohol en menthol liegen de consument voor. In werkelijkheid doen ze volgens Tamar Nijsten niet meer dan een gewone crème. Of ze kunnen de huid zelfs extra uitdrogen en irriteren. Alcohol in crèmes zorgt ervoor dat het product minder vet is, terwijl je juist een vetter product nodig hebt om de pijnlijke huid te verzachten en te hydrateren. Kortom volgens deze hoogleraar is aftersun enkel een mooi pr-verkooppraatje en het is zonde van je geld! Deze producten kunnen ervoor zorgen dat je juist langer dan nodig een pijnlijke huid hebt!

Wat te doen bij een verbrande huid?

Dan is natuurlijk de vraag; wat je dan wel kunt doen als je last hebt van een verbrande huid? Nijsten adviseert om een hydraterende crème op de huid aan te brengen en beter nog een vette zalf, bijvoorbeeld op basis van vaseline. Zalf is minder vloeibaar en wordt daarom minder snel door de huid opgenomen als crème. Het zorgt er zo voor dat je de huid langer vochtig houdt, waardoor de huid beter en sneller kan herstellen.

Wil je alles leren over huidverzorging en om verantwoorde schoonheidsbehandelingen te geven? Schrijf je dan hier in voor onze Opleiding Schoonheidsspecialiste of neem hier een kijkje in ons volledige aanbod aan Schoonheidszorg Cursussen en Opleidingen op onze campussen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Antwerpen, Hasselt en Gent!

Bron: Volkskrant 11 augustus 2017

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie