10% korting t/m 28/4 op alle cursussen vóór 1/9/2024
10% korting t/m 28/4 op alle cursussen vóór 1/9/2024
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Deze make-up merken testen écht niet op dieren

6 december 2016 | Visagie
Deze make-up merken testen écht niet op dieren

In de Europese Unie zijn we het erover eens: het testen van make-up op dieren is echt niet meer van deze tijd. Dit betekent echter niet dat je als saloneigenaar of visagist ervan uit kunt gaan dat alle make-up op de markt 'goed' is. Want: veel make-up merken zijn nog altijd niet dierproefvrij. Hoe dit zit? Wij zetten de feiten voor je op een rij!

Europese ban op dierproeven

Of het nou gaat om injecties of draize-testen, waarbij een stof wordt aangebracht op de huid van een proefdier; het uitvoeren van dierproeven binnen de Europese Unie is verboden. In 2004 werd dit wettelijk vastgelegd in zowel de Europese unie als Noorwegen. Sinds 2013 is de Europese wet verder uitgebreid met een verbod op alle cosmetica die getest zijn op dieren of ingrediënten bevatten waarbij dit het geval is. Dit geldt voor producten en ingrediënten die binnen èn buiten de Europese unie worden getest. Dit neemt echter niet weg dat producten die voor die tijd getest zijn op dieren nog altijd verkocht mogen worden. Precies hierdoor is het ingewikkeld voor jou als saloneigenaar. Want dit betekent dat je er niet zomaar vanuit kunt gaan dat jouw favoriete product dierproefvrij is. Leverancier kunnen je nog altijd voorzien van die ene vertrouwde ‘verkeerde’ make-up die al jaren op de markt is.

Direct of indirect dierproefvrij

Om de boel nog ingewikkelder te maken is niet iedereen het erover eens wanneer cosmetica nou precies de stempel 'dierproefvrij' verdient. Waar de één tevreden is wanneer een bepaalde productlijn ontwikkeld is zonder deze direct te testen op dieren, denken veel dierenactivisten hier toch ietsje anders over. Want wat als een cosmeticamerk ingrediënten veilig kan inzetten omdat ze door andere partijen wel op dieren zijn getest? Zo’n cosmeticamerk haalt zo indirect alsnog voordeel uit de wereld van dierproeven. Vandaar dat pure cosmeticalijnen zoals Lush geen enkel ingrediënt gebruikt die op dieren is getest en zich bovendien actief inzet om alternatieven te vinden voor dierproeven.

Leaping Bunny en PETA

Ook als visagiste kun je een bijdrage leveren aan het voorgoed verbannen van dierproeven in de cosmeticawereld. Bijvoorbeeld door bij het doen van inkopen te letten op keurmerken. Zowel het PETA keurmerk (People for the Ethical Treatment of Animals) als het internationaal erkende Leaping Bunny certificaat van Cruelty Free International vertellen iets over de mate waarin cosmeticaproducten anti-dierproefregels naleven. Zo wordt het Leaping Bunny certificaat uitgegeven aan bedrijven die zelf geen dierproeven uitvoeren, geen ingrediënten inkopen die getest zijn op dieren en bovendien zorgvuldig op de naleving door hun partners toezien. Merken kunnen zelf een PETA of Leaping Bunny certificaat aanvragen. Bij PETA worden ze dan gevraagd om hun dierproefvrijheid te documenteren. Leaping Bunny gaat een stapje verder en voert audits uit om naleving te controleren. Daarme wordt het Leaping Bunny certificaat over het algemeen als strenger beschouwd.

De volledige lijst

Ben je benieuwd hoe dierproefvrij jouw favoriete make-up merk is? De volledige lijst op de website Cruelty Free Kitty toont precies welk merken een Leaping Bunny en/of een PETA certificaat mogen voeren. Houd deze lijst voortaan bij de hand als je inkopen doet!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie