Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat doet die knobbel aan mijn grote teen?

12 oktober 2016 | Nagelstyling & Pedicure
Wat doet die knobbel aan mijn grote teen?

Sommige mensen halen opgelucht adem nu die zomerse slippers weer de kast in mogen. Want zo kan die rare knobbel op hun grote teen weer veilig bedekt de winter in! Er is echter weinig om je voor te schamen. Maar liefst tien procent van de bevolking heeft last van een hallux valgus, zoals die knobbel in medische termen heet. Wat doet die knobbel aan de zijkant van je grote teen? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen en ontstaat doordat het middenvoetsbeentje van de grote teen naar buiten is gericht, terwijl de grote teen zelf naar binnen wijst. Hierdoor kan aan de zijkant van de voet een pijnlijke knobbel ontstaan. Abnormale pronatie, een onnatuurlijke belasting die bijvoorbeeld ontstaat door het langdurig dragen van te smalle schoenen, is een van de belangrijkste oorzaken van een hallux valgus. Een winterschoen die op het eerste gezicht een perfecte oplossing lijkt voor een knobbel op je teen (dikke sok erover, mooie trendy schoen aan, en weg is ‘ie!) kan de aandoening dus juist in de hand werken.

Oplossing 1: kies de juiste schoen

Dat winterweer verre van de oplossing is voor een hallux valgus, merk je ook in de praktijk al snel. Nauwe, zware schoenen maken een knobbel op je teen des te pijnlijker. De druk en de wrijving van je schoenen kunnen zelfs een ontsteking veroorzaken. Zorg dus dat je nooit te smalle schoenen draagt en wissel voldoende af tussen hakken, platte schoenen, puntige neuzen en lekkere zachte sneakers. En die mooie schoenen in de aanbieding die stiekem net een maatje te klein zijn? Die kun je toch echt beter laten staan als je geen pijnlijke knobbels op je teen wilt ontwikkelen!

Oplossing 2: steunzolen

Overigens kan het goed zijn dat je altijd perfect zittende schoenen hebt gehad en alsnog met een hallux valgus te maken krijgt. Genetische afwijkingen, doorgezakte voeten of ziektes als reuma kunnen deze knobbel namelijk ook veroorzaken. Heb je eenmaal zo’n knobbel ontwikkeld, dan is het lastig om er (zonder ingrijpende operatie) vanaf te komen. Wat je gelukkig wel kunt doen, is de pijn verzachten door je voeten een zo’n comfortabel mogelijk dagelijks bestaan te geven. Steunzolen, ringpleisters, (nacht-)spalken en opvulschuim tussen je tenen kunnen hierbij goed helpen.

Oplossing 3: pijnbehandeling

Daarnaast is het goed om je pedicure te raadplegen. Vooral een professionele pedicure die zich heeft gespecialiseerd in ortheses kan een uitkomst bieden bij pijnlijke teenstandproblemen als de hallux valgus. Met een op maat gemaakte orthese kun je een knobbel op je grote teen voor een groot deel compenseren en daarmee pijnklachten een stuk verminderen. Bekijk ook onze Pedicure Opleiding.

Oplossing 4: medical taping

Wil je echter de kern van het probleem aanpakken, dan kan medical taping een goede optie zijn. Deze behandelmethode wordt over het hele lichaam ingezet om het functioneren van spieren te stimuleren. Ook een grote teen met hallux valgus kan hierbij gebaat zijn. Door middel van medical taping worden de spieren ondersteund met elastische tape en wordt er ruimte voor de spieren gecreëerd om sterker te worden. Op deze wijze wordt de eigen geneeskrachtige werking van het lichaam aangesproken. Benieuwd hoe dit precies zit? Bekijk dit filmpje:

https://youtu.be/Mbyq6bannlc

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie