Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat doet een toner voor mijn huid?

16 mei 2017 | Schoonheidszorg
Wat doet een toner voor mijn huid?

Wanneer je tussen de gezichtsverzorgingsproducten rondkijkt, zie je daar ook altijd toners tussen staan. Of misschien hoor je je schoonheidsspecialiste weleens praten over het gebruik van een toner voor je huid. Een andere benaming voor ‘toner’ is ‘tonic’. Maar wat is dit eigenlijk voor een product? En wat doet een toner voor mijn huid?

Wat is een toner?

Het gebruik van een toner of tonic maakt deel uit van het reinigingsritueel van je huid. Dit product wordt gebruikt na het reinigen van je gezicht met een reinigingsgel of -mousse. Met een toner verwijder je vervolgens de achtergebleven resten van je gezichtsreiniger of de laatste restjes make-up en vuil. Het verschil met een reinigingsgel of -mousse is dat het een veel lager gehalte aan reinigende ingrediënten bevat. Er wordt nog weleens gediscussieerd over de zin of onzin van een toner. Wat een toner voor je huid kan doen, hangt onder meer van de overige ingrediënten af. Leer alles over gelaatsverzorging in onze Cursus Gelaatsverzorging in Amsterdam en Hasselt.

Toner zin of onzin?

Je hebt je gezicht toch al gereinigd, waarom zou je nog een toner moeten gebruiken? Een toner bestaat voor een groot deel uit water, met daarnaast enkele ingrediënten die nog wat extra’s voor je huid kunnen betekenen. Toners kunnen erg nuttig zijn voor mensen met een zeer vette huid of een acne gevoelige huid. Ook mensen die veel make-up dragen of die veel zonnebrandcrème op hun gezicht hebben gesmeerd, kunnen veel baat hebben bij een toner. Een toner of tonic helpt om de huid nog schoner te maken.

Doe flink wat toner op een wattenschijfje en veeg hier zachtjes deppend mee over je gezicht. Heb extra aandacht voor de zones langs de haargrens, je kaaklijn en neusvleugels. Verwijder de toner met een nieuw wattenschijfje. Je zult zien dat er meestal nog behoorlijk wat vuil op je wattenschijfje achterblijft. Bepaal zelf of de toner zin of onzin was! Je zult echter ontdekken dat de meeste gezichtsreinigers niet in staat zijn om al het vuil en make-up te verwijderen, zonder de huid te irriteren of zonder resten van de reiniger zelf op het gezicht achter te laten.

Aandachtspunten bij het kiezen van een toner

Wat een toner nog meer voor je huid kan betekenen, hangt vooral af van de ingrediënten van de toner. Vermijd in ieder geval toner met alcohol. Van alcohol in huidverzorgingsproducten is het bekend dat het de huid uitdroogt en de huid kan irriteren. Kies altijd een toner op waterbasis met ingrediënten die mild zijn voor de huid, maar die wel een aantoonbaar effect hebben. Bij de volgende ingrediënten kan je huid veel baat hebben:

 • Niacinamide
  Veel toners beloven dat ze je poriën kleiner maken, maar dat is helaas niet waar. Wel kan een toner ervoor zorgen dat je poriën minder snel verstopt raken door de talgproductie te verminderen. Hiervoor heb je een toner nodig met minimaal 2% niacinamide (vitamine B3). Daarnaast zorgt het ook voor een verbeterde barrièrefunctie van de huid en het werkt licht exfoliërend en ontstekingsremmend. De huid wordt hierdoor mooi glanzend en roodheden worden verminderd.
 • Provitamine B5 (panthenol)
  Zorgt ervoor dat de huid voldoende vocht vasthoudt om uitdroging te voorkomen. Hierdoor worden onder meer de tekenen van het ouder worden minder, het houdt de huid soepel en elastisch en zorgt voor een stralende look.
 • Plantenextracten
  Vooral kamille-extracten en aloë vera extracten kunnen veel betekenen voor de huid. Ze hebben beide een ontstekingremmende en kalmerende werking op de huid. Zeker bij huidproblemen als acne, eczeem en rosacea.

In onze Opleiding Schoonheidsspecialist leer je o.a. alles over huidverzorging en ingrediënten in beauty producten. Je kunt voor deze opleiding terecht op onze vestigingen in o.a.: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Hasselt, Gent en Antwerpen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie