• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Een duik in de geschiedenis van nagelstyling

26 augustus 2016 | Nagelstyling & Pedicure
Een duik in de geschiedenis van nagelstyling

Nagelstyling is ontzettend populair. Is nagelstyling een ontwikkeling van de laatste jaren? Nee, nagelstyling is van alle tijden. Je verwachtte het misschien niet, maar nagelstyling kent een eeuwenlange geschiedenis. Nagelstyling was ooit vooral een statussymbool en heeft zich langzaam ontwikkeld tot een kunstvorm; van zwarte gothic nagels en glinsterende diamantjes tot complete schilderijtjes. Uiteindelijk hebben we alle nagelstyling trends te danken aan de rijke vrouwen uit het Oude Egypte. Hoe dit zit? We nemen hier een duik in de geschiedenis van nagelstyling!

1. Nagelstyling bestaat al zo’n 5000 jaar

Was er iets als een nagelstudio in het Oude Egypte? Jazeker! Op Egyptische muurschilderingen uit 2500 voor Christus is te zien hoe mensen elkaars nagels ‘lakten’. Vrouwen die hun nagels met een kleurrijk laagje henna hadden voorzien, toonden daarmee hun sociale status. Hiermee zijn zij bovendien degenen die de uitvinding van nail art op hun naam kunnen schrijven. Ook in China gebruikte men al vroeg nagelversieringen als statussymbool. In plaats van henna, gebruikte men daar een mix van onder andere bijenwas, eigeel en gelatine. Het goedje was een stukje bewerkelijker dan onze huidige versie nagellak of gelnagels. Alleen mensen die het zich konden veroorloven om urenlang te wachten totdat het ingewerkt en opgedroogd was, liepen rond met kleurrijke rode of roze nagels.

2. Nagelstyling was lange tijd voor de elite

De bewerkelijkheid en exclusiviteit van nagelstyling bleef lange tijd bestaan. Nagelversieringen waren sieraden voor de rijken der aarden. Zo hechtten Chinese keizers binnen de 15de eeuwse Ming Dynastie zo veel waarde aan hun lange nagels dat ze een hele rits bedienden hadden die zorgden dat ze niets hoefden te pakken of aan te raken. Straks zouden hun kostbare goud- of zilverkleurige nagels nog in gevaar komen! Ook in andere delen van de wereld, zoals bij het Zuid-Amerikaanse Inca-rijk (1438-1533) en aan het hof van de Franse koning Lodewijk XVI (1774-1792), was nagelstyling een uiting van rijkdom en status. Pas in de 19de en 20ste eeuw werd nagellak steeds toegankelijker voor de gewone vrouw. De speciale gouden en zilveren nagelsetjes waarmee Koning Lodewijk zijn nagels ooit verzorgde, werden langzaamaan vervangen door simpelere houten instrumenten.

3. Nagellak is afkomstig uit de auto-industrie

Wat heeft de ontwikkeling van nagelstyling te maken met de auto-industrie? Veel! Met de opkomst van de (massa-)productie van auto’s in de eerste helft van de 20ste eeuw, ontwikkelde verf zich razendsnel. Daarmee kwamen er ook steeds meer toepassingen van verf op de markt, waaronder vloeibare nagellak. Het was ook in deze periode dat de eerste echte moderne nagelstyling trend een feit werd: De half moon manicure, te herkennen aan een contrasterende halve maan aan de basis van de nagel. Een tijdloze trend, zo blijkt; de half moon ligt aan de basis van vele manicure stijlen en is ook in haar originele vorm weer helemaal terug van weggeweest.

4. De French Manicure is al meer dan 30 jaar oud

Ook de Amerikaanse cosmetica-producent Jeff Pink liet zich in de jaren ’80 inspireren door de half moon manicure. Voor hem echter geen scherpe contrasten of glimmende maantjes; hij wilde juist een praktische en natuurlijke stijl neerzetten. De French manicure was een feit. Lichtroze nagellak gecombineerd met een strakke witte bovenrand accentueren de natuurlijke kleuren en vorm van de nagels. We geven het toe: een trendsetter ben je met deze 30 jaar oude manicure stijl niet direct, maar het is en blijft een absolute klassieker! In onze Opleiding Nagelstyling leren we je graag alles over de moderne technieken en stijlen binnen de actuele nagelstyling branche!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
Kom eens kennismakenVolgende
infoavonden

Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.

Meer over onze infoavonden

  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie