Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Een eigen beauty salon starten als werkzoekende?

30 juli 2018
Een eigen beauty salon starten als werkzoekende?

Hoewel het aantal werklozen in Vlaanderen de afgelopen tijd gedaald is, zijn er nog steeds heel wat werkzoekenden. De ondernemersorganisatie UNIZO gaf in een interview met het Belgisch Nieuwsblad aan dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zich best wat meer mag inzetten om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Zelfstandige worden kan in sommige gevallen een goede oplossing zijn wanneer je geen baan kunt vinden. Is zelfstandig ondernemer worden in de beauty branche misschien iets voor jou?

Slecht 3% van de werkzoekenden wordt ondernemer

Volgens de statistieken van de VDAB kiest 8 op de 100 Vlamingen voor het starten van een eigen zaak. Onder de werkzoekende Vlamingen is dat maar 3 op de 100. “Uiteraard kun je niemand dwingen om voor eigen rekening te gaan rijden, maar de VDAB zou het zelfstandig ondernemerschap best wat meer mogen pushen”, aldus Danny Van Assche van UNIZO. De cijfers van de VDAB laten zien dat te weinig werkzoekenden de overweging maken om zelfstandig ondernemer te worden. In september gaven 12.000 van de ruim 217.000 niet werkende werkzoekenden aan dat ze interesse hadden in het ondernemerschap. Slecht 6.383 (3%) van deze werkzoekenden heeft daadwerkelijk werk gemaakt van een eigen zaak.

Is ondernemen iets voor jou?

Danny Van Assche van UNIZO benadrukt wel dat een eigen zaak natuurlijk niet voor iedereen is weggelegd. Je moet het wel echt leuk vinden en voldoende ambitie hebben om als ondernemer aan de slag te gaan. Ook mogen beginnende ondernemers het risico dat ondernemen met zich meebrengt niet onderschatten. Verder wijst van Assche wel op de regeling dat een starter, die minimaal een half jaar heeft geprobeerd om een eigen zaak op te starten, maar zonder succes, kan terugvallen op een werkloosheidsuitkering. Dit moet de drempel lager maken voor werkzoekenden om een eigen zaak te starten.

Werkloosheid te lijf met ondernemerschap?

De VDAB ziet het ondernemerschap als een volwaardig traject naar werk. Shaireen Aftab, woordvoerder van de VDAB zegt hierover: “Zo organiseren wij in het kader van het project ‘Maak werk van je zaak’ infosessies en opleidingen door ­financieel adviseurs. En ondernemersconsulenten leren kandidaten om een ­businessplan op te stellen. Met succes, want liefst 70% van die mensen start ook effectief een zaak op.”

UNIZO zou graag zien dat het stimuleren van ondernemerschap onder werkzoekenden wat minder vrijblijvend zou gebeuren. Van Assche zegt: “Wij vinden dat de VDAB de keuze voor ondernemerschap standaard bij élke werkzoekende onder de aandacht zou moeten brengen, want nu staan velen daar gewoon niet bij stil. Tegelijk zou de arbeidsbemiddelaar zichzelf een ambitieuzer streefcijfer mogen opleggen en bijvoorbeeld 5% van de werkzoekenden begeleiden naar een eigen zaak. In de wetenschap dat 71% van de starters minder dan één jaar in de werkloosheid zat, dat 30% 40- en 50-plusser is en dat een kwart een migratieachtergrond heeft, zal dat helpen om meer mensen aan de slag te krijgen.”

Hoe word ik ondernemer in de beauty branche?

Bij Wellness Academie kun je diverse Schoonheidszorg Opleidingen volgen, die je binnen korte tijd opleiden tot beauty professional. Vanwege de praktijkgerichte opzet kun je na het behalen van je diploma direct in loondienst of op zelfstandige basis aan de slag. Veel beroepen binnen deze sector lenen zich uitstekend om als zelfstandig ondernemer uit te oefenen. Er is een kleine investering nodig om een schoonheidssalon of nagelstudio (aan huis) te starten of om thuiskapper te worden. Met het diploma van onze opleiding schoonheidsspecialist(e) kun je je aansluiten bij de Belgische Beauty Federatie.

Beschik je over voldoende ondernemersvaardigheden?

Een goed opgeleide vakspecialist worden is éen ding. Vervolgens is het belangrijk dat je ook over voldoende ondernemersvaardigheden beschikt om van je zaak een succes te maken. Daarom biedt Wellness Academie bij de Opleiding Schoonheidsspecialiste en de Opleiding Pedicure (Voetverzorger) een gratis thuisstudie ondernemersvaardigheden aan, met veel informatie en tips voor het runnen van een eigen zaak! Misschien ben je al een beauty professional en wil je meer leren over het runnen van een eigen zaak? Dan kun je je bij ons ook bijscholen door een Thuisstudie Bedrijfsbeheer volgen!

Bron: Belgisch Nieuwsblad

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie