* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Einde van dierproeven in cosmetica in zicht?

11 oktober 2018 | Schoonheidszorg
Einde van dierproeven in cosmetica in zicht?

Er is de laatste jaren een toenemende aandacht voor  dierproeven en cosmetica. Een ontwikkeling die we bij Wellness Academie op de voet volgen. Er zijn in Europa inmiddels diverse maatregelen genomen tegen dierproeven bij cosmeticaproducten. Maar er moet volgens Unilever, zelf een belangrijke leverancier van cosmetica, nog veel gebeuren op dit gebied. Unilever werkt daarom sinds kort samen met de Humane Society International (HSI), een dierenbeschermingsorganisatie, om te strijden voor een wereldwijd verbod op dierproeven in cosmetica.

Wat zijn de regels voor dierproeven en cosmetica?

In Europa is het sinds 2004 verboden om eindproducten te testen op dieren. Dit hield in dat er nog geen verbod was op het testen van grondstoffen in cosmetica op dieren. Pas op 11 maart 2013 werd het ook verboden om in de Europese Unie cosmetica te verkopen, waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest. Helaas, kunnen deze maatregelen niet altijd voorkomen dat alle cosmetica in Europa dierproefvrij is. Er worden in landen buiten de EU, waaronder in China, nog steeds dierproeven uitgevoerd. Een probleem hierbij is dat veel producten en ingrediënten in China niet geregistreerd worden in de EU. De gegevens van deze dierproeven worden in Europa niet gebruikt, gezien dierproeven zijn verboden. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat dierproeven op cosmetica, uitgevoerd door Chinese autoriteiten, gedoogd worden. Leer er meer over in dit artikel: Cosmetica in Europa voortaan dierproefvrij

Einde van dierproeven in cosmetica in zicht?

Vooral dieren als konijnen, muizen en cavia’s worden op veel plaatsen op de wereld gebruikt om cosmetica te testen. Meestal gaat het om testen, waarbij wordt gekeken of de producten huid- of oogirritaties veroorzaken. Dit gaat regelmatig gepaard met veel ongemak en pijn onder deze proefdieren. Na de testen worden de dieren meestal afgemaakt. Unilever wil samen met de HSI de druk opvoeren in landen waar dierproeven voor het testen van cosmetica wel zijn toegestaan. Het gaat hier om landen als China, de Verenigde Staten en Canada. Hiermee hopen de organisaties dat ook in deze landen de wet wordt aangepast en dierproeven verboden worden.

Dierproeven in 5 jaar wereldwijd uitbannen

De Humane Society International heeft ondertussen de campagne #BeCrueltyFree gelanceerd, met als concreet doel om binnen vijf jaar dierproeven in cosmetica wereldwijd uit te bannen. Unilever wil zelf als belangrijke speler binnen de cosmeticabranche andere bedrijven oproepen om dit initiatief te steunen. Unilever verklaart: “Wij zullen er ook niet voor schromen onze producten terug te trekken als we door een bepaald land onder druk worden gezet om toch dierproeven uit te voeren. Dat accepteren we niet.”

Dove ontvangt 'dierenleed vrij keurmerk'

Een van de grootste merken, die onder het Unilever label, valt is Dove. Dit merk draagt vanaf nu het 'dierenleed vrij keurmerk' van de dierenrechtenorganisatie PETA. Unilever zegt hierover: Het keurmerk is een echte erkenning voor ons. Dat krijg je niet zomaar. Vanaf januari dragen alle verzorgingsproducten van Dove het PETA-keurmerk.”

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de beauty branche via het Wellness Academie Blog. Heb je interesse in een carrière binnen deze branche in bloei? Bekijk dan hier al onze Beauty Opleidingen.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie