• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

FAQ over cosmetica en allergieën

4 augustus 2015
FAQ over cosmetica en allergieën

Het kan gebeuren dat je als schoonheidsspecialiste te maken krijgt met een klant die een allergische reactie geeft op een product dat je gebruikt. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat een allergische reactie precies is, wat de symptomen zijn en hoe je hiermee omgaat. We geven hier antwoord op veelgestelde vragen over cosmetica en allergieën.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op stoffen van buitenaf, die eigenlijk niet schadelijk zijn voor het lichaam. Naast ingrediënten in cosmeticaproducten kunnen bijvoorbeeld ook pollen (hooikoorts), huisstofmijten, huisdieren of bepaalde voedingsmiddelen een allergische reactie opwekken. De stof die de reactie uitlokt noemen we een allergeen. De volgende symptomen kunnen op een allergische reactie wijzen: jeuk, rode huid, zwellingen en blaasjes. Tijdens onze Opleiding Schoonheidsspecialiste leer je o.a. alles over de huid en over huidverzorging.

Wat is het verschil tussen allergie en irritatie?

Hoewel de symptomen van een allergische reactie en een irritatie van de huid hetzelfde kunnen zijn bestaat er wel een belangrijk verschil. Een allergie ontstaat alleen bij mensen waarbij het immuunsysteem overgevoelig reageert op een bepaald ingrediënt. Een irritatie is echter het gevolg van een eenmalige of langdurige blootstelling aan een prikkelende stof. In tegenstelling tot een allergie kan iedereen hier last van krijgen. Voorbeelden van producten die de huid kunnen irriteren zijn zepen, detergenten en oplosmiddelen.

Komen allergieën door cosmetica veel voor?

Nee, cosmetica veroorzaakt maar heel weinig allergieën. De statistieken vertellen ons dat het gaat om slechts 1 allergie op 10 miljoen verkochte cosmeticaproducten. Binnen de Europese wetgeving voor cosmeticaproducten wordt bovendien bij het beoordelen van de veiligheid van de producten ook al rekening gehouden met de kans op allergische reacties. Huidklachten na het gebruik van cosmetica zijn meestal het gevolg van een irritatie. Dit ligt over het algemeen niet aan de samenstelling van het product.

Welke cosmeticaproducten veroorzaken allergische reacties?

Hoewel blijkt dat er maar weinig cosmeticaproducten een allergische reactie geven, zijn er wel een paar ingrediënten waarvan we weten dat ze iets vaker tot een allergische reactie leiden, zoals bepaalde ingrediënten in haarverf en bepaalde geurstoffen in parfums. Op de verpakking van de producten waar deze ingrediënten in zitten, moet een waarschuwing staan. Op haarverfverpakking zie je vaak een instructie staan voor het uitvoeren van een gevoeligheidstest alvorens het product te gebruiken. Een belangrijk weetje: zowel synthetische als natuurlijke producten kunnen een allergie veroorzaken.

Cosmetica en allergieën: wat doe je bij een allergische reactie?

Wanneer de huid van je klant na het aanbrengen van een cosmeticaproduct begint te jeuken, rood wordt, begint te zwellen of blaasjes vertoont, dien je het product er zo snel mogelijk vanaf te halen en het niet meer te gebruiken bij deze klant. Noteer dit in het dossier van je klant. Adviseer je klant om een arts of dermatoloog te raadplegen om te onderzoeken of het om een allergie gaat. Een allergie kan alleen door een arts vastgesteld worden. Hiervoor wordt meestal een plaktest uitgevoerd, maar er bestaan ook bloedtesten en priktesten.

Kunnen hypoallergene producten geen allergieën veroorzaken?

Wanneer er op de verpakking van een product ‘hypoallergeen’ staat, wil dit niet zeggen dat het product nooit een allergische reactie zal veroorzaken. Het betekent dat de kans heel klein is dat het product een allergische reactie oproept. Het is de fabrikant van het product die bepaalt dat deze term op de verpakking komt te staan. Het wordt daarom vooral vanwege commerciële doeleinden gebruikt. Het is geen wettelijk beschermd begrip.

Wil je op een veilige en verantwoorde manier schoonheidsbehandelingen leren geven? Ontdek dan hier het Opleidingsaanbod schoonheidsverzorging van de Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie