Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Fibromyalgie is een onbegrepen ziekte

27 juli 2015
Fibromyalgie is een onbegrepen ziekte

Hoewel fibromyalgie steeds meer onder de aandacht wordt gebracht, blijft het nog steeds een onbegrepen ziekte. Fibromyalgie; wat is dat eigenlijk? Wat zijn de klachten? En waarom bestaat er zo veel onbegrip rondom fibromyalgie? Er is nog weinig bekend over hoe de klachten effectief behandeld kunnen worden. Wel blijken fibromyalgie patiënten veel baat te hebben bij massages. Lees hier meer over de onbegrepen ziekte fibromyalgie en hoe je patiënten als na je opleiding massagetherapeut kunt helpen door het geven van fibromyalgie massages.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in het bindweefsel en in de spieren. Het lastige aan deze ziekte is dat er geen duidelijke oorzaken en symptomen zijn aan te wijzen. De diagnose fibromyalgie is daarom moeilijk te stellen. Opmerkelijk is dat fibromyalgie vooral veel voorkomt bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar. Ongeveer 90% van de patiënten is vrouw. Het is een chronische aandoening die naast pijn in het bindweefsel en in de spieren gepaard kan gaan met symptomen als vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, darmklachten, stress en angst. De ziekte wordt vaak geclassificeerd als een reumatische spieraandoening. De oorzaak is niet bekend, hoewel er aanwijzingen zijn dat het probleem ontstaat door het niet goed functioneren van neurotransmitters.

Disfunctioneren van neurotransmitters

Neurotransmitters zijn chemische stoffen die aangemaakt worden door de hersenen en die als het ware dienen als boodschappers in het lichaam. De neurotransmitters vertellen het lichaam wat er moet gebeuren. Bij mensen met fibromyalgie is de productie van neurotransmitters uit balans. Deze disbalans heeft invloed op de gemoedstoestand, de slaapgewoontes, de werking van het immuunsysteem en de manier waarop pijn wordt ervaren. Er wordt daarom ook wel gesproken over een domino-effect, waarbij het ene symptoom het andere weer veroorzaakt.

Waarom bestaat er zo veel onbegrip rondom fibromyalgie?

Het probleem met fibromyalgie is dat het een ‘onzichtbare’ ziekte is. Je ziet aan mensen die aan deze aandoening lijden niet dat ze ziek zijn. Ze zien er gezond uit, maar zo voelen ze zich helaas niet. Ook reguliere onderzoeken als bloedonderzoeken wijzen niets uit. Er lijkt dus niets aan de hand te zijn, terwijl de patiënt gebukt gaat onder talloze klachten. Daarnaast ontbreken ook nog de harde feiten over deze ziekte. Fibromyalgie patiënten stuiten daarom vaak op onbegrip van huisartsen, specialisten, werkgevers, collega’s, vrienden en familie. De cijfers liegen er echter niet om; ongeveer 3% van de volwassen bevolking heeft er last van.

Bestaan er medicijnen tegen fibromyalgie?

Doordat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de exacte oorzaak is er ook nog geen medicijn tegen fibromyalgie. Veel patiënten fibromyalgie grijpen daarom naar de pijnstillers om de dag goed door te komen. Dit is geen oplossing, maar biedt slechts een tijdelijke verlichting van de klachten. Het continu innemen van pijnstillers kan op den duur bijwerkingen geven en andere klachten veroorzaken. Het ondergaan van massages blijkt een goed alternatief te zijn. Vanwege de vele positieve reacties van fibromyalgie patiënten op massages heeft de Wellness Academie een massagevorm ontwikkeld die specifiek gericht is op mensen met fibromyalgie klachten.

Leer fibromyalgie massages geven!

Kom je in je massagepraktijk regelmatig mensen tegen die last hebben van fibromyalgie? School je dan bij in de fibromyssage. Deze massage richt zich op de gevoelige plekken of ‘tender points’ op het lichaam in combinatie met de specifieke klachten van de klant. Ook is er binnen deze behandelvorm aandacht voor behandelingen uit de Traditionele Chinese Geneeskunst die effectief blijken te zijn. Meer weten? Lees dan hier meer over de cursus fibromyssage van de Wellness Academie en schrijf je in!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie