Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Gaat Q10 in crèmes huidveroudering tegen?

29 juni 2018 | Schoonheidszorg
Gaat Q10 in crèmes huidveroudering tegen?

Op steeds meer crèmes staat dikgedrukt dat er het ‘Q10’ co-enzym inzit. Het wordt gepresenteerd als een wondermiddel in huidverzorging, dat je huid er zichtbaar jonger uit laat zien. Maar wat is Q10 eigenlijk? Wat is precies de werking? En gaat Q10 in crèmes echt huidveroudering tegen? We namen dit beauty ingrediënt onder de loep om een antwoord te kunnen geven op deze vragen.

Q10 co-enzym zit van nature in ons lichaam

Veel mensen denken dat het Q10 in crèmes een nieuwe ontdekking is, maar niets is minder waar. De reclames doen het ons soms wel denken. Het Q10 co-enzym komt gewoon van nature voor in ons lichaam. Sterker nog, het komt in bijna elke cel van ons lichaam voor. Zo bijzonder is het dus niet en je hoeft er niets speciaals voor te doen. Het is echter wel een belangrijke stof met diverse functies in ons lichaam. We zullen hieronder de belangrijkste functies kort toelichten.

De belangrijkste functies van Q10 co-enzym

Energieproductie

Zonder het co-enzym Q10 slagen onze cellen er niet in om voldoende energie te produceren voor de vele taken die ze moeten uitvoeren. Een tekort kan daarom leiden tot ernstige ziektes. We halen Q10 onder meer uit voeding, waaronder uit gevogelte, orgaanvlees, eieren en vette vis, zoals zalm, sardines en makreel.

Antioxidant

Q10 is een antioxidant. Dit betekent dat het een stof is dat ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen, die onder meer de celmembranen en ons DNA kunnen beschadigen en tot ernstige ziektes kunnen leiden, zoals kanker en hartziekten. Vrije radicalen kunnen ervoor zorgen dat cellen afsterven; dit leidt tot veroudering. Q10 kan als antioxidant deze vrije radicalen onschadelijk maken. 

Ademhaling

Het co-enzym Q10 is samen met vele andere stofjes verantwoordelijk voor het goed functioneren van onze ademhaling en de zuurstofverwerking. Leer meer over de werking van het menselijk lichaam in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie; onmisbaar voor elke beauty en wellness professional!

Een tekort aan Q10 is zeldzaam

Zoals je hierboven hebt kunnen zien is Q10 ontzettend belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Maar het is ook belangrijk dat je je ervan bewust bent, dat een tekort aan Q10 zeer zeldzaam is. Het wordt met behulp van allerlei stoffen in ons lichaam aangemaakt. Je hoeft niet per se bepaalde voedingsmiddelen te eten om aan voldoende Q10 te komen. Er zijn enkele ziektes en situaties waarin iemand mogelijk een Q10 tekort heeft, bijvoorbeeld bij ongezonde of te weinig voeding, extreme lichamelijke inspanning, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, onder invloed van medicijnen, te veel stress, veroudering, etc. Maar hoe zit het met Q10 in crèmes?

Q10 in huidverzorgingsproducten

Steeds meer cosmeticamerken verwerken Q10 in hun crèmes. Vooral het idee hierachter dat Q10 als antioxidant werkt is hierbij van belang. Antioxidanten gaan namelijk huidveroudering tegen. Ze maken korte metten met de vrije radicalen die de huidcellen beschadigen en zo voor huidveroudering zorgen. Andere belangrijke antioxidanten die al langer in huidverzorgingsproducten worden toegepast zijn vitamine A, vitamine E, bètacaroteen en vitamine C. Q10 kunnen we nu aan dit rijtje toevoegen. Het smeren met crèmes met Q10 zorgt ervoor dat het gehalte aan Q10 in de huid toeneemt. Met het ouder worden neemt dit gehalte af, dus kan een crème met Q10 hier mogelijk invloed op hebben.

Kan Q10 in crèmes huidveroudering tegengaan?

Een stellig ‘ja’ of ‘nee’ kunnen we hier niet op geven, omdat ‘harde’ wetenschappelijke bewijzen op basis van langdurig en objectief onderzoek hiervoor ontbreken. Er is wel onderzoek gedaan naar het effect van Q10 in crèmes. Dit onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoeksteam van Beiersdorf, de fabrikant van Nivea. Op basis van zelfevaluaties en beoordelingen van experts zouden de producten van Nivea met Q10 een duidelijk anti-aging effect hebben. Dit is uiteraard geen onafhankelijk onderzoek.

Meer weten?

Meer weten over een gezonde huid, het geven van professionele beautybehandelingen en het geven van verantwoorde en eerlijke adviezen aan mensen over huidverzorging? Volg dan onze volwaardige Opleiding Schoonheidsspecialiste! Je kunt hiervoor terecht op onze campussen in: Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Antwerpen, Gent en Hasselt!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie