• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Gebruik liever geen antibacteriële handzeep!

7 juli 2016 | Schoonheidszorg
Gebruik liever geen antibacteriële handzeep!

Je staat voor de schappen in de supermarkt en moet een keuze maken tussen talloze merken handzeep. Dan zijn er vast een aantal die extra de aandacht vangen; bijvoorbeeld die producten die regelmatig in de reclames verschijnen en je garanderen dat ze je familie het beste beschermen tegen allerlei ziektekiemen. Daarom kies je maar gauw voor een van deze antibacteriële handzepen, waar je bovendien meestal ook veel meer voor betaalt. Maar is dit wel echt de beste en gezondste keuze?

Antibacteriële handzeep niet effectiever

Veel antibacteriële cosmeticaproducten bevatten het ingrediënt triclosan, dat bekendstaat als een bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het wordt gebruikt in veel cosmeticaproducten als zeep, deodorant, make-up, scheerschuim, tandpasta en aftershave. Er zijn ondertussen verschillende onderzoeken geweest naar triclosan die aantonen, dat het gebruik ervan toch niet zo’n goed idee is. Uit een onderzoek van de Universiteit van Korea, blijkt dat antibacteriële handzeep niet effectiever is dan normale zeep. Ook bij griepvirussen of verkoudheden is deze zeep niet effectiever. Bovendien zouden deze antibacteriële cosmeticaproducten de huid uitdrogen en allergieën veroorzaken.

Bacteriën zijn geen ramp!

Veel consumenten kopen antibacteriële handzeep, omdat ze hun kinderen optimaal willen beschermen tegen bacteriën. Van de talloze bacteriën waar we elke dag aan blootgesteld worden is echter maar een heel klein deel echt schadelijk. De meeste bacteriën zijn daarentegen juist heel nuttig, omdat ze ons helpen om weerstand op te bouwen. Door kinderen te veel te beschermen tegen bacteriën zullen ze later in hun leven juist vatbaarder zijn voor ziekten. Triclosan in cosmeticaproducten maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen onschadelijke (en vaak nuttige) bacteriën en schadelijke bacteriën. Daarom is het een aanrader om dit soort producten te vermijden! In onze Opleiding Schoonheidsspecialiste leer je meer over goede en slechte bacteriën, huidverzorging en hygiëne.

Slechte bacteriën steeds moeilijker te bestrijden

Onze obsessie om bacteriën met dit soort producten te bestrijden, zorgt ervoor dat steeds meer bacteriën niet meer gevoelig zijn voor dit soort ingrediënten. Is er dan een keer echt nood aan de man, omdat er een gevaarlijke infectie ontstaat, dan hebben we geen middelen om deze te behandelen. Bacteriën zijn ons steeds weer te slim af en passen zich aan, waardoor we steeds weer op zoek moeten gaan naar nieuwe middelen om slechte bacteriën te bestrijden. Het is dus beter om voorzichtiger met dit soort uitvindingen als ‘antibacteriële zeep’ om te gaan.

No-touch dispensers zijn onzin!

Nog een belangrijk weetje dat in het verlengde van dit onderwerp ligt: no-touch dispensers zijn onzin! Sommige cosmeticamerken bieden voor hun antibacteriële handzeep ook dure no-touch dispensers met een bewegingsdetector aan. Op de eerste plaats is de techniek die hiervoor wordt gebruikt niet milieuvriendelijk; er zijn batterijen voor nodig en uitgekiende technologie met een fotosensor, processing unit en wat al niet meer om alles goed te laten functioneren. Het doel hiervan is dat je geen ‘mogelijk vies’ pompje hoeft aan te raken, voordat je je handen wast met desinfecterende zeep! (Bron: Bang voor bacteriën levensgevaarlijk, NRC).

Regels rondom triclosan

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft in 2014 besloten om de veiligheid van het gebruik van triclosan en overige desinfecterende middelen in cosmetica en schoonmaakmiddelen opnieuw onder de loep te nemen. Producenten van deze producten moeten kunnen aantonen dat hun product effectief is en geen gevaar oplevert voor de gezondheid van de consument. Wanneer een product niet aan deze eisen voldoet moet het tegen het einde van dit jaar een nieuwe samenstelling krijgen, een nieuw etiket krijgen of uit de handel gehaald worden. In de Amerikaanse staat Minnesota is ondertussen besloten dat het gebruik van triclosan in antibacteriële zeep wordt verboden. Binnen de Europese unie mag er maximaal 0,3% triclosan zitten in cosmetische producten.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
Kom eens kennismakenVolgende
infoavonden

Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.

Meer over onze infoavonden

  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie