Veelgestelde vragen over zwemmersjeuk
In de zomer zoeken we massaal verfrissing op aan het water. De een gaat naar het zwembad, de ander naar het strand en weer een ander neemt een verkoelende duik in een meertje. Wie gaat zwemmen in een zoetwatermeertje moet erop bedacht zijn dat je hier het risico loopt op zwemmersjeuk. In de zomer komt het regelmatig voor dat mensen last krijgen van heftig jeukende bultjes, nadat ze in zoetwater hebben gezwommen. Wat is zwemmersjeuk? Hoe kun je het behandelen en voorkomen? In dit artikel geven we antwoord op veel gestelde vragen over zwemmersjeuk.
1. Waardoor wordt zwemmersjeuk veroorzaakt?
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven van de platworm. De platworm (Trichobilharzia ocellata) leeft als een parasiet op watervogels, bijvoorbeeld op eenden, en komt daardoor ook in het water voor. De larven van de platworm hebben de vervelende neiging om in de huid van zwemmers binnen te dringen. Dit leidt tot ontstekingen die voor flink jeukende, rode bultjes bij zwemmers zorgen. De larven gaan na het binnendringen in de huid bijna direct dood. Vooral in de periode van mei tot september komt zwemmersjeuk regelmatig voor.
2. Waar kun je zwemmersjeuk aan herkennen?
Zwemmersjeuk ontstaat meestal enkele minuten na het zwemmen in zoetwater. Je krijgt last van een prikkelend gevoel op de huid. Na een uur verschijnen er heftig jeukende papels, rode vlekken of een licht gezwollen, rode huid. Zwemmersjeuk komt veel voor onder de rand van zwemkleding. Op deze plekken blijft het water met de larven langer zitten, waardoor ze meer kans hebben om de huid binnen te dringen. Heb je voor de eerste keer zwemmersjeuk, dan zal de jeuk na circa 12 uur afnemen. Hoe vaker je last hebt gehad van zwemmersjeuk, hoe heftiger de reactie. Je kunt dan enkele weken last hebben van jeuk, uitslag en zelfs van hoofdpijn en koorts.
3. Hoe kun je zwemmersjeuk behandelen?
De klachten verdwijnen na gemiddeld een week vanzelf. Er is daarom meestal geen speciale behandeling nodig. Soms kan de jeuk zo heftig zijn, dat de huid ontstoken is geraakt door het krabben. Om het jeukende gevoel te verlichten kun je de huid koelen met een coldpack of een zak met ijsklontjes. Leg wel altijd een doek tussen het ijs en de huid. Een ander middel dat de jeuk kan verminderen is azijn. Reageert de huid heel heftig, dan kan het nodig zijn een arts te raadplegen. Deze kan dan een middel met antihistamine voorschrijven, die de allergische reactie tegengaat. Ook bij een ontstoken huid is het aan te raden om een arts te raadplegen.
4. Hoe kan ik zwemmersjeuk voorkomen?
Dat mooie meertje ziet er op een zomerse dag wel heel verleidelijk uit. Je wilt die frisse duik liever niet aan je neus voorbij laten gaan. Daarom hier enkele tips om zwemmersjeuk te voorkomen:
- Raadpleeg voor je het water in duikt eerst websites die informatie bieden over de kwaliteit van het zwemwater: www.kwaliteitzwemwater.be/nl (België) en www.zwemwater.nl (Nederland).
- Houd er rekening mee dat zwemmersjeuk vaker voorkomt in ondiep en stilstaand water waar veel eenden zwemmen. Ook bij hoge temperaturen is het risico groter.
- Blijf niet langer dan 10 minuten in het water en droog je na het zwemmen meteen goed af. Is er de mogelijkheid om te douchen, spoel je dan eerst goed af onder de douche.
- Smeer je vooraf goed in met waterafstotende zonnebrandcrème met de ingrediënten octyl methoxycinnamaat en zinkoxide. Deze crème beschermt je niet alleen tegen de zon, maar maakt het de larven lastiger om je huid binnen te dringen!
In onze Opleiding Schoonheidsspecialiste leer je meer over veelvoorkomende huidaandoeningen onder andere door parasieten, zodat je als professional in huidverzorging veilige en verantwoorde behandelingen kunt geven, advies kunt geven en weet wanneer je moet doorverwijzen naar een arts.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.