• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Grote doorbraak in de wetenschap voor huidverjonging

21 december 2016 | Schoonheidszorg
Grote doorbraak in de wetenschap voor huidverjonging

Anti-aging crèmes, bindweefselmassages, peelings: als schoonheidsspecialist ben je een groot deel van je tijd bezig om dreigende ouderdomskwaaltjes tegen te gaan. Het ene middel voor huidverjonging is effectiever dan de andere. Want hoe goed en kundig je ook smeert, kneed en scrubt, je kunt de klok helaas niet terugdraaien. Of misschien toch wel? Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om oude muizen weer jong te maken. Kunnen we voortaan onze huidcellen simpelweg ‘resetten’?

Verouderde huid

Naar mate je ouder wordt, verandert de samenstelling van de cellen in je huid. Waar ‘jonge’ huidcellen volop collageen aanmaken die de huid soepel en elastisch houden, wordt de aanmaak van collageen naar verloop van tijd minder. Door de huidcellen kunstmatig te ‘voeden’ met anti-aging crèmes, kun je dit proces enigszins tegengaan. Vooral wanneer deze anti-aging crèmes bestandsdelen met een herstellende en vitaliserende werking hebben. Voorbeelden hiervan zijn vitamine E, C en B3 bevatten. Andere manieren om huidverjonging te bereiken, is het stimuleren van de doorbloeding van de huid, bijvoorbeeld door middel van een bindweefselmassage. Hoewel deze manieren zeker een deel van het rimpelleed kan voorkomen, zullen ze de leeftijd van je huidcellen niet veranderen. Oftewel: je ‘jonge’ huidcellen komen er niet van terug.

Baanbrekend onderzoek

Net zoals vele andere wetenschappers, waren de biologen van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Salk op zoek naar een manier om onze ouderdom tegen te gaan. Niet direct omdat ze verlost wilden zijn van een rimpelige en verouderde huid, maar voornamelijk om de levensduur van de mens te verlengen. Zij deden dit door vier specifieke genen aan te passen in de cellen van muizen. Deze herprogrammering had tot gevolg dat ouderdomsverschijnselen simpelweg uit de cellen gehaald kon worden. De muizen werden hierdoor gemiddeld vierentwintig in plaats van achttien maanden oud. Een verschil van maar liefst dertig procent!

Geen versnelde celdeling

De onderzoeksresultaten van de Salk onderzoekers is veelbelovend. Waar andere onderzoekers er weliswaar eerder in slaagden om cellen te ‘verjongen’, hadden deze cellen meestal de neiging om zich sneller te gaan verdelen na hun ingreep. Het gevolg hiervan was dat de verjongingskuur vaak aan de oorsprong lag van kwaadaardige tumoren. Het lijkt de Salk onderzoekers nu gelukt om een verjonging teweeg te brengen zonder daarbij de celdeling drastisch te versnellen.

Goed nieuws voor huidverjonging?

Het is precies dit aspect van het onderzoek dat het zo interessant maakt voor ons als gelaatsverzorgingsexperts en schoonheidsspecialistes. Want waar een verjongingskuur die het probleem bij de bron aanpakt eerder altijd science fiction leek, brengt dit onderzoek ons een stap dichterbij een verjongingskuur van onze huidcellen. De onderzoekers zelf zijn in ieder geval vol vertrouwen. “Onze studie toont aan dat veroudering niet per definitie één richting hoeft op te gaan”, zo stelt Juan Carlos Izpisua Belmonte, een van de betrokken onderzoekers, “het vertelt ons dat veroudering een dynamisch en maakbaar proces is dat effectiever blijkt te beïnvloeden dan we eerder dachten”.

Hoewel het nog jaren van zorgvuldig onderzoek zal kosten om de verjonging van huidcellen breed toe te passen, ziet de toekomst er dus erg zonnig (en rimpelvrij!) uit. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot de eerste verjongingskuur die de klok voorgoed terugdraait...

Wil je van huidverbetering je passie maken? Volg dan onze Opleiding Skin Expert in het voorjaar 2017!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie