Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Haarverzorging tijdens de zwangerschap

1 november 2016 | Haarverzorging
Haarverzorging tijdens de zwangerschap

Mag je haarverf gebruiken tijdens je zwangerschap? En klopt het dat haar uitvalt als je zwanger bent? Als kapster ben je behalve stijladviseur en trendexpert ook vraagbaak. Gelukkig leer je in onze opleidingen kapper behalve de belangrijkste technieken ook alle benodigde theoretische kennis om je klanten van een antwoord te voorzien. Bij deze beantwoorden we alvast een aantal belangrijke vragen over haarverzorging tijdens de zwangerschap.

1. Welke invloed heeft zwangerschap op haar?

Tijdens een zwangerschap komt de hormoonhuishouding behoorlijk op z’n kop te staan. Ook de groeicyclus van het haar reageert hierop. De verschillende fases die een haar normaal gezien doorloopt kunnen hierdoor opeens totaal anders verlopen. Bij de ene vrouw betekent dit dat de groeifase van het haar, de anagene fase, langer duurt dan normaal en het haar dus langer doorgroeit. Wanneer tegelijkertijd de telogene fase, waarin een volgroeide haar zich opmaakt om uit te vallen, ook trager verloopt, wordt het haar voller. In onze Opleiding Kapper leer je o.a. alles over de haargroei.

Helaas kan het echter ook compleet tegenovergesteld uitpakken: een sneller verloop van de haarcyclus betekent dat het haar minder lang groeit en sneller uitvalt. Zo kan het dus gebeuren dat de ene zwangere vrouw dolgelukkig is met haar nieuwe volle haardos, terwijl de andere vrouw zich angstig afvraagt of al dat haar ooit nog terug zal komen. Tijdens onze opleidingen kapper leer je hoe je in elke situatie het beste advies kunt geven. Wil je slimme stylingstrucjes leren toepassen, dan raden we je onze Cursus Hairstyling aan. Je kunt je klanten in elk geval geruststellen dat na de zwangerschap de haarcyclus zich weer gewoon herstelt!

Een ander veelvoorkomend haarverschijnsel bij zwangere vrouwen is overgevoeligheid voor haarverzorgingsproducten. Vrouwen krijgen dan opeens enorme hoofdpijn of worden misselijk tijdens of kort na het gebruiken van een kleurspoeling of conditioner. Ook de oorsprong hiervan ligt in een wijziging in de balans van het lichaam: om het ongeboren kindje te voeden en te beschermen, maak het lichaam tot 50% procent meer bloed aan, waardoor het opeens een stuk heftiger kan reageren op bepaalde bestanddelen.

2. Welke haarverzorgingsproducten mijden tijdens zwangerschap?

Net zoals je tijdens de zwangerschap meer let op wat je eet, is het belangrijk om kritisch te kijken naar verzorgingsproducten. Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Een bekend voorbeeld hiervan zijn gladmakende producten als relaxers. De meeste relaxers hebben een basis van sodium hydroxide die, om een steil effect te geven, de natuurlijke verbinding van het haar afbreekt. De chemische bestanddelen die hiervoor nodig zijn kunnen erg heftig zijn voor je ongeboren kindje. Hoewel wetenschappers nog niet weten welk effect dit precies heeft, zijn de meeste medici het er wel over eens dat je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen. Dit geldt overigens ook voor no-lye producten, zelfs al bevatten die mildere chemicaliën. Ook haarverfproducten die butylhydroxyanisol bevatten kun je beter vermijden.

3. Hoe verzorg ik mijn haren tijdens de zwangerschap?

Hoe hard je het ook probeert, over die hormonen zal je tijdens de zwangerschap weinig controle hebben. Wat je wel kunt doen, is je haar extra goed verzorgen. Omdat je haarcyclus zo kan schommelen tijdens je zwangerschap, is het raadzaam om iets vaker dan normaal naar de kapper te gaan. Je kapper kan ervoor zorgen dat verschillen in haartextuur en haardikte zorgvuldig weggewerkt worden. Vermijd bovendien stress en eet regelmatig en gezond. Producten die de glans en groei van je haar ten goede komen zijn onder andere groene bladgroenten zoals spinazie. Ook vis, fruit en producten met een hoog biotinegehalte (zoals bruine rijst en linzen) kan je haar goed gebruiken. Biotine stimuleert namelijk de aanmaak van keratine, wat de voornaamste bouwstof van je haar is. Haarstylist of kapper worden? Volg een van onze Opleidingen Kapper!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie