Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Help, gebarsten nagelriemen!

4 december 2023
Help, gebarsten nagelriemen!

Als nagelstyliste ben je tijdens de wintermaanden vaak de reddende engel voor je klanten. De koude temperaturen zorgen ervoor dat de huid sneller uitdroogt, met gebarsten nagelriemen als gevolg. Gebarsten nagelriemen zien er niet alleen onverzorgd uit, het kan ook tot vervelende problemen leiden. Daarom is het een aanrader om juist in deze periode extra zorg aan de nagelriemen te besteden. Een kleine investering in aandacht en verzorging kan een wereld van verschil maken voor de uitstraling en gezondheid van de nagels. De experts van Wellness Academie geven je graag meer info en tips!

Waarom gezonde nagelriemen essentieel zijn

De nagelriem, dat smalle strookje huid dat direct grenst aan de nagel, verdient net als de rest van onze huid optimale verzorging. Deze nagelomgeving speelt een beschermende rol en staat garant voor de gezondheid van de matrix. Deze bevindt zich onder de huid en is het gebied waar de nagelplaat wordt gevormd. Als de nagelriemen aangetast raken en je last krijgt van gebarsten nagelriemen, dan komt de bescherming van de matrix in gevaar. Dit kan leiden tot afwijkingen in de vorm van de nagelplaat of tot ontstekingen. Zoals je ziet, zijn gezonde nagelriemen dus erg belangrijk.

Wil je alles leren over huid- en nagelverzorging? Volg dan onze opleiding schoonheidsspecialiste. In deze opleiding leer je onder meer cosmetische manicure en pedicure behandelingen uitvoeren.

Zo kun je gebarsten nagelriemen voorkomen!

Je kunt je klanten helpen om gebarsten nagelriemen te voorkomen door de nagelriemen en de rest van de huid van de hand te masseren met een verzorgende olie. Er bestaan speciale cuticle removers (nagelriem verwijderaars), maar deze producten werken vaak erg agressief. Het is in de meeste gevallen beter om natuurlijke olie te gebruiken. Denk daarbij onder meer aan:

 • Jojoba-olie
 • Amandelolie
 • Avocado-olie
 • Arganolie

Deze producten hebben een verzachtende en vochtregulerende werking. Voor een effectieve herstellende werking is aloë vera olie een uitstekend middel. Is het masseren met deze producten niet voldoende? Laat de handen dan 10 minuutjes weken in een handbadje met een van deze oliën.

Opletten met terugduwen van de nagelriemen!

Het terugduwen van nagelriemen vereist uiterste zorg. Het is essentieel om de nagelriemen vooraf grondig te verzachten, zoals eerder beschreven, om pijn te voorkomen en verdere beschadiging te vermijden. Gebruik bij het terugduwen altijd een geschikt instrument, zoals een houten bokkenpootje. Houd het bokkenpootje horizontaal om onbedoelde schade aan het gevoelige halve maantje van de nagel te voorkomen. Maak nooit gebruik van scherpe gereedschappen, zoals messen of schaartjes, en knip de nagelriemen nooit af.

Let op: bij gebarsten nagelriemen ben je extra voorzichtig, omdat dit heel gevoelig kan zijn. Forceer niets als de nagelriemen te gebarsten of pijnlijk zijn. In sommige gevallen is het beter om de nagelriemen met rust te laten en ze gedurende enkele dagen goed te hydrateren met een nagelriemolie of crème, voordat je verdergaat met het uitvoeren van nagelbehandelingen. Als je twijfelt, is het verstandig om een professionele nagelstyliste te raadplegen voor advies en behandeling.

Wil je zelf als een pro aan de slag in de nagelverzorging? Mis dan niet onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure.

Tips gebarsten nagelriemen voorkomen

Met de volgende tips kun je gebarsten nagelriemen in de toekomst voorkomen:

 • Zo min mogelijk contact met water
  Merk je dat je, zeker in de winter, snel droge en gebarsten nagelriemen hebt? Probeer dan je handen zo min mogelijk nat te maken. Gebruik voor het wassen van je handen bij voorkeur een zeepvrije lotion. Zeep ontvet namelijk de huid en daarmee ook de nagelriemen, waardoor deze sneller uitdrogen. Kom je veel in aanraking met water? Draag dan handschoenen.
 • Let op met wind en kou
  Wind en kou zorgen ervoor dat de huid snel uitdroogt. Het is daarom verstandig om bij dit weertype altijd handschoenen te dragen en de handen elke dag regelmatig in te smeren met een hydraterende crème. Verder kan eveneens de centrale verwarming de huid uitdrogen. Ook in dat geval is het dus nodig om je handen extra goed in te smeren met hydraterende crème.
 • Gezonde voeding voor je nagels
  Gezonde voeding ligt aan de basis van een goede gezondheid. Maar wat is gezonde voeding? En welke voeding is belangrijk voor een gezonde huid? De huid is vooral gebaat bij vitamine A, C, B2, B5 en B8.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en weetjes rondom nagelverzorging door ons Nagelstyling Blog te volgen!

Mag ik nagellak of gelnagels bij gebarsten nagelriemen?

Het beste is om even te wachten tot je nagelriemen weer in goede conditie zijn. Voorkom in ieder geval dat nagelproducten in aanraking komen met de gebarsten nagelriemen, dit kan irritatie veroorzaken. Een andere reden waarom je beter met nagellak kunt wachten is, omdat je later ook met remover in de weer gaat. Ook dat kan de gebarsten nagelriemen irriteren en nog verder uitdrogen. Hetzelfde geldt voor gelnagels. Het beste is om de gezondheid van je nagelriemen eerst te herstellen door regelmatig nagelriemolie of een hydraterende crème in te masseren. Daarna is de weg vrij om je nagels te verfraaien met nagellak of kunstnagels.

Wil je graag een expert worden in kunstnagels?

Dan ben jij bij onze opleiding nagelstylist aan het juist adres. In deze opleiding is uitgebreid aandacht voor nagelverzorging, de nagels voorbereiden op gel en het vakkundig aanbrengen en verwijderen van gel. Een andere opleiding die je mogelijk aanspreekt, is onze uitgebreide opleiding nail expert. Je leert tijdens deze opleiding om te werken met uiteenlopende kunstnagelsystemen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek een van onze info-avonden om nader kennis te maken.

Lees ook:

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie