Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Het verschil tussen UV- en LED-lampen

29 september 2015
Het verschil tussen UV- en LED-lampen

Voorheen gebruikten nagelstylisten alleen UV-lampen voor het uitharden van gelnagels. Toen waren daar ineens ook de LED-lampen. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee lampen? Dit is een veel gestelde vraag van de studenten die bij ons Nagelstyling Opleidingen volgen. Daarom besteden we hier alvast uitgebreider aandacht aan dit onderwerp.

Wat is UV-licht eigenlijk?

UV-licht (ultraviolet licht) is een elektromagnetische straling die net buiten het deel van het spectrum valt dat door het menselijk oog waargenomen kan worden. Alle soorten licht kunnen onder andere worden onderverdeeld naar hun golflengte. De golflengte van UV-licht (UV-A, UV-B en UV-C) ligt tussen de 100 en 400 nanometer. Dit is dus voorbij het violet, waaraan UV-licht ook zijn naam te danken heeft. UV-licht is vanwege zijn kortere golflengte rijker aan energie dan het voor ons zichtbare licht. Hierdoor kan UV-licht chemische reacties veroorzaken, zoals het uitharden van gel. De UV-lampen voor het uitharden van gelnagels stralen het licht uit via een compacte fluorescentielamp (CFL).

LED-lampen zijn ook UV-lampen

LED-lampen zijn ook UV-lampen, want ze geven licht dat binnen het UV-spectrum valt (voornamelijk UV-A). In plaats van via een compacte fluorescentielamp wordt het licht via Light-Emitting Diodes uitgezonden. Het licht dat LED-lampen uitstralen heeft een kleiner bereik aan UV-licht golflengten, dan de UV-lampen die een compacte fluorescentielamp gebruiken. Wel stralen LED-lampen een hogere concentratie aan UV-licht en meer energie uit. Dit heeft als voordeel dat de gelnagels veel sneller uitharden. Het nadeel is dat niet alle gels geschikt zijn om uitgehard te worden met een LED-lamp. Er bestaan dan ook speciale LED-gels. Veel moderne gels als Gelish Soak Off Gel zijn geschikt om met LED-lampen uit te harden. De UV-lamp kan daarentegen voor bijna alle gels gebruikt worden. Neem hier een kijkje bij onze Gelish Soak Off Gel 

Led-lampen: energieverbruik en levensduur

Daarnaast zijn er nog een aantal verschillen tussen LED-lampen en UV-lampen. Zo is het energieverbruik van LED-lampen (12v dc) lager dan dat van UV-lampen (110v ac). LED-lampen zijn ook lichter van gewicht. LED-lampen gaan langer mee (circa 50.000 uur), dan UV-lampen (circa 10.000 uur). Bij intensief gebruik moeten UV-lampen een paar keer per jaar vervangen worden, terwijl LED-lampen jaren meegaan. De LED-lamp is meestal duurder in aanschaf, dan de UV-lamp. Maar de langere levensduur van de LED-lampen compenseert dit weer.

Hoe gaat het uitharden in zijn werk?

Gelnagellak bevat een foto-initiator. ‘foto-initiator’ betekent letterlijk ‘door licht (foto) in werking stellen’. De foto-initiators treden alleen in werking wanneer ze blootgesteld worden aan licht binnen een bepaalde golflengte. Het uitharden begint dus niet meteen bij blootstelling aan normaal zonlicht. De fabrikanten van UV-lampen bieden daarom vaak producten aan met foto-initiatoren die perfect passen bij de golflengte die hun UV-lamp uitstaalt. Daarom kan het gebeuren dat een bepaalde gel bij de ene UV-lamp beter en sneller uithardt dan bij een andere UV-lamp.

Opleiding Nagelstyliste

Interesse in de wondere wereld van gelnagels? Zou je graag zelf willen leren om professionele gelnagels te zetten? Bekijk dan hier onze Opleiding Nagelstyliste. Alle facetten van het vak van nagelstyliste komen aan bod; anatomie van de nagels, hand- en nagelverzorging, nagelaandoeningen, het professioneel plaatsen en uitharden van gelnagels, het bijwerken en verwijderen van gelnagels, French manicure, full color nagels, gel design en nail art. Schrijf je vandaag nog in!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie