* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe afhankelijk ben jij van make-up?

5 december 2018 | Visagie
Hoe afhankelijk ben jij van make-up?

De Nederlandse Cosmetica Vereniging zegt dat Nederlanders in 2017 voor 2,6 miljard aan cosmetica hebben gekocht, waaronder ook veel make-up. Cosmetica en make-up blijken dus erg belangrijk te zijn. Hoe zit dat nu precies met make-up? Waarom dragen mensen make-up? Ga jij nog wel zonder make-up de deur uit? Hoe voel je je met en zonder make-up? De NOS (Nederlandse Omroep Stichting) liet een vragenlijst over make-up rondgaan op haar Instagram-account NOS Stories. Zo’n 10.000 volgers vulden deze vragenlijst in. Dit leidde tot enkele opmerkelijke bevindingen.

Hoe ga jij om met make-up?

Van de mensen die de vragenlijst van NOS Stories invulden blijkt dat 84% weleens make-up draagt en daarvan draagt circa 65% elke dag make-up. Daarnaast werd er in de vragenlijst vooral gefocust op wanneer en waarom mensen make-up dragen. Velen gaven aan dat ze weleens boodschappen gaan doen zonder make-up, maar naar school, op het werk of tijdens een date draagt men liever wel altijd make-up. Er wordt ook gevraagd naar hoe mensen zich voelen als ze geen make-up dragen. Vooral jonge meiden, voelen zich ‘kaal’, ‘lelijk’ of ‘alsof ze ziek of verwaarloosd’ zijn. Er komen zelfs opmerkingen voorbij als; ‘Ik voel me een uitgedroogde naaktslak’.

Waarom voelen jongeren zich lelijk zonder make-up?

Uit de vragenlijst blijkt dat veel jongeren zich lelijk voelen zonder make-up. NOS Stories wilde daar het fijne van weten en dook dieper in deze kwestie. Ze raadpleegden daarvoor onder meer de sociaal-psycholoog Gijs van Amerongen. Hij benadrukt dat het te maken heeft met het schoonheidsideaal waar men aan wil voldoen, omdat ‘aantrekkelijkheid’ heel belangrijk is binnen onze samenleving. Het uiterlijk is daarvoor heel belangrijk en make-up is een manier om je uiterlijk te verfraaien. Ook sociale druk speelt een rol, die vandaag de dag niet alleen in het echte leven voelbaar is, maar ook op social media. Hiermee duidt hij onder meer op de beauty influencers, zoals beauty vloggers.

Invloed van beauty vloggers

NOS Stories ging ook het gesprek aan met de bekende beauty vloggers Dilan Sabah en Xelly Cabau van Kasbergen, met honderdduizenden volgers. Zij beseffen dat ze belangrijke rolmodellen zijn voor jonge meisjes. Daarom laat Dilan tijdens haar vlogs ook vaak haar huid zien zonder make-up en met de nodige oneffenheden, om vervolgens haar make-up vaardigheden en looks te tonen. Xelly benadrukt dat ze haar volgers op het hart drukt om dicht bij henzelf te blijven. “Draag make-up alleen omdat jij het wil, niet omdat iemand anders het wil.”

‘Ik gebruik make-up voor mezelf’

De NOS interviewde ook mensen op straat en stelde de vraag waarom ze make-up droegen. Veel mensen antwoordden dat ze make-up alleen voor zichzelf dragen. Maar is dat ook werkelijk zo? De psycholoog Gijs van Amerongen gelooft daar niet in: “Stel dat jij op een onbewoond eiland zit. Er is verder helemaal niemand. Zou je je dan alsnog opmaken?" Een interessante vraag, wat zou jij hierop antwoorden?

Hoe afhankelijk ben jij van make-up?

In de dagelijkse realiteit zien we dat make-up erg belangrijk blijkt te zijn. Het kan ervoor zorgen dat mensen zich zelfverzekerder voelen. In die zin is de make-up wel degelijk belangrijk voor henzelf, ook al is er sprake van een interactie met anderen. Daarnaast is make-up voor veel dames een grote passie en hobby! Ze vinden het heerlijk om met make-up bezig te zijn en daar hoeven ze natuurlijk geen verantwoording voor af te leggen! Ben jij ook graag in de weer met make-up? Doe je niets liever dan jezelf of anderen laten stralen met make-up? Breng dan je make-up vaardigheden naar een hoger plan en volg een Opleiding Visagiste, waarin je talloze professionele make-up technieken en looks leert!

Bron: NOS

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie