Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe behandel en voorkom je gele nagels?

29 januari 2024
Hoe behandel en voorkom je gele nagels?

Stoor je je aan je gele nagels? Het is een veelvoorkomend beauty probleem dat verschillende oorzaken kan hebben, waaronder roken en het gebruik van nagellak zonder beschermende basis. Gele nagels kunnen je zelfvertrouwen aantasten, maar gelukkig zijn er manieren om ze weer hun natuurlijke glans terug te geven. De nail experts van Wellness Academie helpen je hier op weg met tips en adviezen voor nagelverzorging bij gele nagelverkleuringen. Voor je het weet, heb je weer gezonde, stralende nagels!

Welke soorten nagelverkleuringen zijn er?

Een gezonde nagel kenmerkt zich door een lichtroze kleur met een wit half maantje en een witte rand aan de nageltoppen. Maar wanneer dit niet het geval is, kunnen er verschillende soorten verkleuringen optreden, elk met hun eigen specifieke oorzaak. Hier bieden we een beknopt overzicht van enkele veelvoorkomende nagelverkleuringen:

Donkerblauwe nagels

Bekende nagelverkleuringen zijn donkerblauwe of zwarte verkleuringen wanneer iemand met zijn vinger tussen de deur heeft gezeten of zich heeft gestoten. Deze verkleuringen komen door een bloeding onder de nagel. Let op: kleurt een nagel zonder duidelijke oorzaak zwart of blauw, dan kan het ook een melanoom (huidkanker) zijn. Dit is een stuk zeldzamer, maar bij twijfel ga je altijd naar een arts.

Witte plekjes op de nagel

Het kan ook gebeuren dat je witte plekjes op je nagel ontdekt. Dit zijn meestal luchtbelletjes die ontstaan door het stoten van de nagel. Deze groeien echter vanzelf uit de nagel. Je kunt ze gewoon camoufleren met nagellak of kunstnagels. Op die manier kun je ze ongemerkt uit laten groeien.

Gele nagels

Deze kleur kan wijzen op schimmelnagels, zeker wanneer de nagels verdikt zijn. Je kunt ze behandelen met tea tree olie. Echter, is het altijd aangeraden om bij dit probleem een arts te raadplegen. Schimmelnagels kunnen hardnekkig zijn en ze zijn bovendien besmettelijk. Ook roken of het verkeerd gebruik van nagellak kan tot gele nagels leiden. Hieronder zullen we de focus leggen op deze veelgemaakte fout in nagelverzorging.

Gele nagels voorkomen

Gele nagelverkleuringen komen veel voor. Bij rokers kunnen de nagels geel worden door de nicotine-aanslag. Gele nagels ontstaan eveneens door het verkeerd verzorgen en verfraaien van de nagels. Veel mensen weten niet dat ze voor het aanbrengen van nagellak de nagels eerst goed moet verzorgen en voorzien van een basecoat, oftewel een beschermlaagje.

Een goede basislaag is in beide gevallen de sleutel om gele nagels te voorkomen. De basecoat zorgt ervoor dat de nicotine-aanslag zich niet aan de natuurlijke nagel hecht en het zorgt ervoor dat de gekleurde nagellak niet in de nagel trekt. Bovendien zorgt een goede basecoat ervoor dat de nagel egaler wordt. Hierdoor hecht de nagellak beter en blijft langer mooi zitten. Kortom, een win-winsituatie!

Leer alles over het correct verzorgen en verfraaien van nagels in onze cursus cosmetische manicure en pedicure!

Tips voor het behandelen van gele nagels

Gele nagels kun je op verschillende manieren behandelen, zodat ze hun natuurlijke en gezonde kleur weer terugkrijgen. De nail experts van Wellness Academie geven je hieronder enkele essentiële tips:

 • Vijl de nagels met een polijstvijl
  Op deze manier vijl je een deel van de verkleuring weg. Deze zit meestal in de bovenste laag van de nagels. Doe dit echter niet vaker dan 1x per maand, anders wordt de nagelplaat te dun.
 • Nagelbad
  Daarna week je de nagels in een nagelbadje met een verzorgend product. Verschillende merken hebben speciale nagelbadolie in hun assortiment.
 • Basecoat
  Na een complete nagelbehandeling breng je een basecoat aan, voordat je gekleurde nagellak aanbrengt.
 • Camouflerende nagellak
  Je kunt ook een speciale nagellak gebruiken, die de natuurlijke witte en roze kleur accentueert, waardoor de gele nagels niet opvallen.
 • Kunstnagels
  Ook kunstnagels kunnen gele nagelverkleuringen camoufleren. De nagels moeten dan verder wel sterk genoeg en gezond zijn. Leer er alles over in onze opleiding gelnagels!

Extra tip: nagellakvrije dagen

Wanneer je te maken hebt met hardnekkige gele nagels, doordat je gedurende lange tijd nagellak zonder basecoat hebt gebruikt, dan is het verstandig om een tijdje geen nagellak te gebruiken. Dit biedt de nagels de kans om zich te herstellen. Verzorg de nagels in deze periode met nagelolie om ze te versterken. Ze zullen al snel hun natuurlijke kleur en glans terugkrijgen!

Wil je een expert worden in nagelverzorging?

Zou je graag andere mensen laten stralen met fraai verzorgde nagels? Bekijk dan hier onze opleiding nail expert, waarin je tal van nagelbehandelingen leert. Denk daarbij aan het professioneel aanbrengen van acryl nagels, gelnagels, gellak, polygel, biab nails en rubber base. Ook leer je in onze nagelopleidingen het fijne van de anatomie van de nagel en het herkennen van nagelaandoeningen, zodat je je klant altijd goed kunt adviseren. Wil je je specialiseren in voetverzorging? Dan ben je bij Wellness Academie eveneens aan het juiste adres voor een opleiding pedicure.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie