• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Kan een pedicure artroseklachten verminderen?

15 augustus 2018 | Nagelstyling & Pedicure
Kan een pedicure artroseklachten verminderen?

Veel mensen die last hebben van artrose en te kampen hebben met pijnklachten in voeten, knieën of de rug, zijn zich er niet van bewust, dat ze deze klachten kunnen verlichten door beter voor hun voeten te zorgen! Een pedicure kan hen hierbij helpen. Hoe zit dat precies? Wat kan een pedicure voor je betekenen als je last hebt van artroseklachten? In dit artikel gaan we hier dieper op in!

Wat is artrose?

Bij artrose is het kraakbeen in gewrichten beschadigd. Het kraakbeen herstelt niet meer goed. In een gewricht komen boteinden bij elkaar en worden gescheiden door een laagje hyalien kraakbeen. Dit is glad kraakbeen dat ervoor zorgt dat de botten soepel kunnen bewegen. Ook wordt er door een slijmvlies de vloeistof synovia aangemaakt. Beschadigingen van het kraakbeen ontstaan door blessures, te hoge, langdurige of verkeerde belasting. Het kraakbeen herstelt moeilijk, omdat er hier geen bloedvaten, lymfe-afvoer en zenuwen zijn. Het kan gepaard gaan met ontstekingen, die een chronisch karakter krijgen. Hierdoor wordt het kraakbeen nog verder afgebroken. Artrose komt veel voor in de heup-, knie-, hand-, nek-, rug- en voetgewrichten. Kenmerkend is dat de pijn kan uitstralen. Doe basiskennis op over het menselijk lichaam in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie!

Artrose in de voet wordt vaak niet opgemerkt!

Wist je dat alleen in je voeten en enkels al 26 botten en gewrichten zitten? Dat zijn heel veel plekken die gevoelig zijn voor slijtage en artrose! In de voet komt artrose het meeste voor in de teengewrichten, middenvoet en in de enkelgewrichten. Zelfs als je maar in een van deze vele gewrichten artrose krijgt, kan dit een behoorlijke impact hebben op je manier van lopen, je houding en balans. Bovendien is het belangrijk om het lichaam als een geheel te zien. Soms zijn mensen zich er niet eens van bewust dat hun pijnklachten in bijvoorbeeld de knie of de rug eigenlijk vanuit artrose uit de voet komen.

Gevolgen van artrose in de voet

Gezonde voeten zijn ontzettend belangrijk om je zonder pijn te kunnen blijven bewegen. Ze moeten ons dag in dag uit dragen! De volgende klachten kunnen wijzen op artrose in de voet:

 • Pijnklachten
 • Zwelling
 • Ontstekingen
 • Afwijkende voetstand
 • Eelt en likdoorns

Wat kan een pedicure betekenen bij artroseklachten?

Eelt en likdoorns op tijd behandelen

Pedicures zien vaak dat mensen met artroseklachten in de voeten op een andere manier gaan lopen, waardoor er te veel wrijving op bepaalde plekken op de voeten ontstaat. Hierdoor kan er overtollig eelt gevormd worden en kunnen er likdoorns verschijnen. Ook veranderde voetstanden als gevolg van artrose kunnen tot eelt en likdoorns leiden. Door het eelt en de likdoorns op tijd aan te pakken kan een pedicure nog meer voetenleed voorkomen. Soms kan het nodig zijn om een orthese te laten maken, bijvoorbeeld bij weke likdoorns tussen de tenen.

Schoenadvies

Een pedicure kan het voettype bepalen, bijvoorbeeld door een blauwdruk te maken van de voet. Ook kan de pedicure de voetstand en teenstand analyseren en de huidige schoenen bekijken. Aan de hand van deze analyse kan de pedicure schoenadvies geven. Naast zeer persoonsgebonden adviezen, kun je ook de volgende algemene adviezen in acht nemen:

 • Goede ondersteuning van de hiel
  Dit doe je door schoenen te kopen met een stevig hielstuk.
 • Schoenen met licht flexibele zool
  Kies voor schoenen met een iets flexibele zool, die de afwikkeling van de voet ondersteunen.
 • Hakken van maximaal 3 cm
  Zorg dat de hak van de schoen niet hoger is dan 3 cm, anders moeten de voeten te veel gaan compenseren om het lichaam in evenwicht te houden en is de kans op voetklachten nog groter.
 • Let op de stiknaden
  Zijn er specifieke plekken op je voet waar je sneller last hebt van drukplekken, eelt en pijn? Let er dan op dat juist op deze plekken geen stiknaden zitten.

Doorverwijzen

Een pedicure kan ervoor zorgen dat je voeten in optimale gezondheid verkeren met behulp van vakkundige en verzorgende behandelingen; de nagels op de juiste manier knippen, eelt en likdoorns verwijderen, kalknagels behandelen, ontspannende voetmassages geven, etc. De pedicure kan je voeten inspecteren en je artroseklachten analyseren en aan de hand daarvan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een medische pedicure voor het laten maken van ortheses, nagelbeugels of het uitvoeren van nagelreparaties. Of de pedicure kan je doorverwijzen naar een arts, podoloog of fysiotherapeut. Is pedicure een vak naar jouw hart? Schrijf je dan in voor onze complete Opleiding Pedicure in Amsterdam, Rotterdam, Hasselt of Antwerpen!

Atroseklachten: houd je spieren in conditie

Tot slot nog een laatste belangrijke tip bij artroseklachten aan de voet. Het is essentieel om de spieren rondom het gewricht zo sterk mogelijk te houden om het gewricht te helpen om goed te blijven bewegen. Sterkere spieren, pezen en gewrichtsbanden compenseren het gebrek aan kraakbeen en zorgen ervoor dat bewegen minder pijn doet. Overdrijf niet; overbelasting zorgt uiteraard voor een averechts effect. Vermijd sporten met snelle en onverwachte bewegingen, denk aan voetballen en tennissen. Ga liever wat vaker wandelen, fietsen of zwemmen. Interesse in een carrière binnen de wellness en beauty branche? Bekijk dan hier alle Wellness en Beauty Opleidingen van Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie