Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe ga je om met klanten die je energie vreten?

20 augustus 2018 | Overige
Hoe ga je om met klanten die je energie vreten?

Als beauty professional weet je als geen ander hoe je je klanten in de watten legt. Het mooie van je beroep is dat je klanten ernaar uitkijken om naar jou toe te komen! Het betekent een heerlijk momentje voor zichzelf. Ze voelen zich vertrouwd in jouw aanwezigheid en je bouwt daarom al snel een hechte band op met je klanten. Zo hecht soms dat je klant graag bij jou zijn/haar hart lucht. Maar wat doe je als klanten in je salon hun persoonlijke problemen delen en daar misschien te ver in gaan? We geven hier antwoord op de vraag: Hoe ga je om met klanten die je energie vreten?

Wel vertrouwd, niet té dichtbij!

Het is een bekend fenomeen dat klanten van een kapsalon, beautysalon of massagepraktijk over hun persoonlijke problemen praten in het salon. Waarom ze dit doen? Omdat ze zich op de eerste plaats vertrouwd voelen bij jou, maar ook omdat je ook weer niet té dichtbij staat. Het is soms lastiger om over problemen te praten met naaste familieleden of goede vrienden. Mensen zijn bang dat familie of vrienden hun hierop zullen aankijken of over hen zullen oordelen. Iedereen heeft weleens een moment nodig om zijn hart te luchten; dat ontspannen momentje in de behandelstoel van de beauty professional blijkt voor veel mensen het ideale moment! Houd je van met mensen werken en heb je een passie voor beauty? Dan is onze Opleiding Schoonheidsspecialiste of onze Opleiding Kapper misschien iets voor jou?

Laat je niet te veel meeslepen!

Het is belangrijk dat je je klanten een luisterend oor biedt en oprecht aandacht voor ze hebt. Maar het is niet de bedoeling dat je klant uiteindelijk opgewekt je salon uitgaat en jij zonder energie achterblijft. Hoe graag je je klant ook wilt helpen, het mag niet ten koste gaan van jezelf. Sommige klanten die steeds weer en alleen maar over hun eigen problemen praten kunnen je uitputten. Hoe meer aandacht je ze geeft, hoe meer aandacht ze van je opeisen. Ze komen steeds vaker bij je aankloppen en steeds alleen maar met problemen. Ben hier alert op, want anders zal deze klant je steeds meer energie kosten en ga je er tegenop zien om hem of haar te ontvangen in je salon. Voorkom dit door de relatie met je klant in balans te houden.

Hoe ga je hier als beauty professional mee om?

Bedenk eens wat jij het prettigste zou vinden als je bij iemand je hart zou luchten? De meeste mensen willen graag dat de ander naar hen luistert, begrip opbrengt voor de situatie en er geen oordeel over velt. Neem de belangrijkste informatie in je op, zodat je de volgende keer kunt informeren naar hoe het nu gaat. Dit is een goede manier om je betrokkenheid te tonen en om een goede klantenbinding te creëren. Maar dit is ook het punt waarop je wel over je grenzen moet waken!

Klanten die je energie vreten?

We geven je hier enkele tips voor hoe je met deze klanten kunt omgaan:

 • Luister en toon begrip
  Luister naar je klant en toon begrip voor de problemen. Maar laat je niet verleiden om mee te gaan in de negativiteit of om te gaan roddelen. Zorg dat jij een positieve, toon houdt in het gesprek.
 • Oordeel niet
  Vaak voelen deze klanten zich onzeker. Laat merken dat je je klant accepteert zoals hij/zij is en oordeel niet. Dit geeft rust bij de klant, omdat hij/zij zich tegenover jou niet hoeft te bewijzen.
 • Stel gerichte vragen
  Je kunt je klant helpen om uit zijn/haar slachtofferrol te komen door gericht te vragen naar hoe hij/zij de situatie gaat aanpakken. Stimuleer de klant om te denken in oplossingen.
 • Geef het gesprek een andere wending
  Begin een gesprek over alledaagse onderwerpen, over de behandeling of geef beauty adviezen. Geef je klant geen ruimte meer om over zijn of haar problemen te praten.
 • Breng humor in het gesprek
  Humor is een krachtig instrument. Je klant zal zich een stuk beter voelen als hij of zij weer eens kan lachen! 

Schuif jouw belangen niet aan de kant!

Behalve dat elke klant recht heeft op een vakkundig uitgevoerde beauty behandeling, heeft ook elke klant recht op respect en oprechte aandacht. Met bovenstaande tips kun je je klant respect en oprechte aandacht bieden. Maar vergeet niet dat ook jij daar recht op hebt! Als een klant je alleen maar bombardeert met zijn of haar problemen en daardoor te veel van je tijd opslokt en je energie steelt, komen jouw belangen in het geding. Je hebt immers een zaak te runnen. Blijft je klant jouw energie vreten, stel dan duidelijk je grenzen en geef aan dat je verder moet. Ontdek hier alle Wellness en Beauty Opleidingen van Wellness Academie, behaal je diploma en ga goed voorbereid aan de slag binnen deze boeiende en inspirerende branche!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie