Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe goed bescherm jij je gezicht tegen de zon?

23 juli 2018 | Schoonheidszorg
Hoe goed bescherm jij je gezicht tegen de zon?

Je weet dat een goede zonbescherming essentieel is. Zonnebrandcrème voelt echter algauw te vet aan of zorgt voor een glanzend of wit uitgeslagen gezicht! Hoe kun je dit zomerse beauty probleem oplossen? Met een dagcrème met hoge SPF misschien? De Universiteit van Liverpool deed onderzoek naar hoe effectief zonnebrandcrème en dagcrème met SPF zijn. Daarbij keken ze vooral ook naar hoe goed mensen deze producten aanbrengen op hun gezicht! Ontdek hier de resultaten van het onderzoek en trek er lering uit! 

Dagcrème met SPF vs. zonnebrandcrème

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de British Association of Dermatologists in Edinburgh van 3 t/m 5 juli 2018 werden de resultaten gepresenteerd van een nieuw onderzoek van de Universiteit van Liverpool naar het effect van zonbeschermingsfactor (‘Sun Protection Factor’ of SPF) in dagcrèmes vs. zonnebrandcrèmes. Het onderzoek wees uit dat dagcrèmes met SPF minder effectief zijn dan de ‘normale’ zonnebrandcrèmes met SPF. Bovendien zijn mensen ook geneigd om gedeeltes van hun gezicht over te slaan of minder goed te bedekken met de crème als ze enkel een dagcrème gebruiken.

Opzet van het onderzoek

Het onderzoek werd geleid door Dr. Kevin Hamill en Mr. Austin McCormick. Ze gebruikten een speciale camera die alleen uv-licht ziet. Met behulp van deze camera konden ze bekijken hoe effectief mensen zonnebrandcrème en dagcrème met SPF aanbrengen. Wanneer de huid voldoende bedekt is, dan absorbeert de crème het UV-licht. Op de foto ziet de huid er dan zwart uit. Hoe lichter de huid op de foto, hoe minder goed de huid is beschermd tegen de UV-stralen van de zon. Aan het onderzoek deden 60 proefpersonen mee, waarvan 14 mannen en 46 vrouwen tussen de 18 en 57 jaar. De proefpersonen werden gevraagd om de ene dag hun huid in te smeren met een zonnebrandcrème met SPF30 en de andere dag met dagcrème met SPF30. Vervolgens werden er foto’s genomen met de speciale camera.

Hoe goed smeren mensen hun gezicht in?

Na een analyse van de foto’s bleek dat mensen bij het aanbrengen van de beschermende dagcrème 16% van hun gezicht niet goed hadden ingesmeerd, terwijl dit percentage met zonnebrandcrème 11% was. Er werd ook speciaal gekeken naar hoe mensen de huid van hun oogleden insmeerden, dit is namelijk een gedeelte van de huid waar huidkanker veel voorkomt. Hier zagen de wetenschappers dat bij het aanbrengen van de dagcrème de mensen 21% van de huid niet insmeerde, terwijl bij het gebruik van de zonnebrandcrème 14% van de huid werd overgeslagen.

Daarbij concludeerden de wetenschappers dat mensen de beschermende dagcrème minder dik aanbrengen, dan de zonnebrandcrème, waardoor ze minder bescherming genieten van de SPF. Ook laten de foto’s zien dat de huid met de dagcrème op de foto’s minder donker is, dan de huid met zonnebrandcrème. Dit betekent dat het product minder UV-straling absorbeert en dus minder bescherming biedt. Een andere uitkomst van het onderzoek was dat mannen gemiddeld significant beter waren in het aanbrengen van de crèmes, dan de vrouwen! Leer alles over het juist verzorgen van de gezichtshuid in onze Cursus Gelaatsverzorging!

Zonnebrandcrème SPF 30                                             Dagcrème SPF 30

Denk jij dat je het goed doet?

De deelnemers werden voor en na het zien van de foto’s gevraagd of ze dachten dat ze de crèmes goed hadden aangebracht. Bij het aanbrengen van zonnebrandcrème was 90% positief voor het zien van de foto's. Dit percentage daalde naar 42% na het zien van de foto’s. Bij het aanbrengen van de beschermende dagcrème was 85% positief voor het zien van de foto's. Dit percentage daalde naar 38% na het zien van de foto’s. Kortom, de deelnemers waren zich er niet van bewust dat ze de crème niet voldoende dekkend hadden aangebracht.

Het advies van de wetenschappers
De meeste mensen smeren instinctief meer zonnebrandcrème op hun gezicht, dan beschermende dagcrème. Ben je van plan om in de zon te gaan liggen, dan is het af te raden om een zonnebrandcrème met een hoge factor te vervangen door een dagcrème met dezelfde beschermingsfactor. Gebruik gewoon zonnebrandcrème. De nadelen van blootstelling aan de zon (rimpels, pigmentvlekken en huidkanker) wegen veel zwaarder, dan het gebruik van een iets vette zonnebrandcrème. Er bestaan bovendien verschillende goede zonnebrandcrèmes met een hoge SPF, die speciaal ontwikkeld zijn voor het gezicht. Hiermee kun je het probleem van een glanzende, vettige en wit uitgeslagen huid verminderen. Laat je adviseren door een professionele schoonheidsspecialiste. Wil je meer weten over schoonheidsverzorging? Bekijk dan hier ons uitgebreide aanbod aan Schoonheidszorg Opleidingen! 

Bron: University of Liverpool 

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie