Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Sta je weleens stil bij make-up en hygiëne?

1 augustus 2016 | Visagie
Sta je weleens stil bij make-up en hygiëne?

Heb je er weleens bij stilgestaan dat je make-up producten een ‘heerlijk’ broeinest voor bacteriën zijn? Zeker als visagiste is het van groot belang om je te verdiepen in make-up en hygiëne. Je krijgt veel mensen in je stoel en jij bent er verantwoordelijk voor dat je producten en materialen schoon zijn! Stel je voor, je brengt mascara aan bij een klant met een beginnende ooginfectie, als je dan hetzelfde mascaraborsteltje voor de volgende klant gebruikt, hoeven we je niet te vertellen wat er gebeurt!

Onhygiënische make-up gewoonten

Zo zijn er veel voorbeelden van gewoontes die erin sluipen, maar die niet hygiënisch zijn. Even met je vingers in een crème om die op het gezicht van een klant te smeren. Jouw vingers zijn misschien niet helemaal schoon zijn, de huid van de klant is misschien niet helemaal schoon; zo wordt het algauw een optelsom van bacteriën. Of wat dacht je van even het puntje van je eyeliner penseel in je mond doen, om het een strak puntje te geven? Een andere gewoonte die we veel zien, is even blazen op een kwast met poeder; maar hoe zit het met al die bacteriën in je vochtige adem? Die wil je klant echt niet op haar gezicht krijgen! In onze Cursus Visagie leren we je om hygiënisch met make-up te werken!

Pas op voor testers!

Ben je op jacht naar nieuwe make-up producten, dan is de neiging groot om al die fijne testers even uit te proberen. Als er iets onhygiënisch is, dan zijn het wel deze testers! Je weet niet wie eraan gezeten heeft en wat erop of in de make-up is achter gebleven! Maar wat moet je dan? Je wilt het product toch graag eerst uitproberen voordat je er veel geld aan uitgeeft. Zorg dat je speciale schoonmaakdoekjes en sprays voor make-up op zak hebt. Een lipstick kun je gemakkelijk even afvegen met een ‘cosmetic sanitizer’ doekje. Voor poederproducten bestaan er speciale ‘sanitizer sprays’. Je kunt voor dit soort producten o.a. terecht bij het merk ‘Beauty So Clean’.

Tips om thuis hygiënisch met make-up om te gaan

Voor de make-up producten en materialen die je thuis dagelijks voor jezelf gebruikt, is het voldoende om ze elke week een keer grondig te reinigen, bijvoorbeeld met lauwwarm water en shampoo. Make-up penselen kun je het beste te drogen hangen, als dat mogelijk is, maar in ieder geval met de haartjes naar beneden. Zo zorg je ervoor dat er geen water in het penseel blijft staan. Bacteriën houden van een vochtige omgeving, zeker in combinatie met een beetje warmte. Verder komen ook hier de producten van Beauty So Clean goed van pas; de spray voor je poedermake-up en de doekjes voor make-up op crème basis.

Hygiënisch werken als professionele visagiste

Als professionele visagiste moet je nog veel secuurder te werk gaan. We hebben hieronder enkele hygiëne maatregelen op een rij gezet die elke visagist in acht zou moeten nemen:

 • Handen wassen
  Maak er een gewoonte van om voor en na elke klant je handen goed te wassen. Ben je ergens op locatie waar geen kraan in de buurt is, reinig dan je handen met desinfecterende gel.
 • Dagelijks je producten en materialen schoonmaken
  Was je penselen, kwasten en sponzen dagelijks met een desinfecterend product. Veeg je poeder- en crème make-up producten af met een speciaal doekje. Je kunt daarna ook nog alles met een speciale spray behandelen.
 • Gebruik voor elke klant aparte sponzen en penselen
  Je zult dus als professionele visagiste een flinke voorraad aan moeten leggen!
 • Werk met spatels en een palet
  Gebruik steeds een schone spatel om een product vanuit de verpakking op een schoon roestvrijstalen palet aan te brengen. Zo hoef je niet steeds met een penseel waarmee je het gezicht van je klant hebt aangeraakt, terug in het potje van het make-up product. 
 • Gebruik wegwerp applicators
  Breng make-up producten als mascara aan met wegwerp applicators. Ook de mascara breng je eerst aan op het palet.
 • Potloden eerst slijpen en schoonvegen 

TIP: voor een vaste klant die zeer regelmatig langskomt, kun je een eigen make-up voorraadje aanschaffen en de producten voorzien van haar naam, zodat je deze producten alleen voor haar gebruikt.

Wil je ook professioneel aan de slag met make-up? Bekijk dan hier ons volledige aanbod aan Visagie Opleidingen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie