Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe voorkom ik statisch haar?

20 oktober 2015
Hoe voorkom ik statisch haar?

In de koude maanden vraagt ons haar om speciale aandacht, o.a. om een van die winter beauty ergernissen te voorkomen: statisch haar! Hoe ontstaat statisch haar? En wat kun je doen om statisch haar te voorkomen? Met onderstaande tips van Wellness Academie kun je als kapper je klanten helpen zodat ze deze winter niet voortdurend hun haren rechtop op hun hoofd hebben staan of dat hun haren aan hun gezicht plakken bij het afdoen van hun sjaal!

Hoe ontstaat statisch haar?

Gezonde haren hebben diverse lagen schubben die goed op elkaar aansluiten. Het vochtgehalte van het haar is mooi op peil. Het haar is licht positief geladen en wordt niet gauw statisch. Is het haar te droog en is de schubbenlaag niet mooi gesloten, dan wordt het haar gevoelig voor statische elektriciteit. De haren krijgen een negatieve lading en stoten elkaar af waardoor ze rechtop op het hoofd staan. Hoe droger het haar, hoe groter de kans op statisch haar. Hieronder enkele tips om statisch haar te voorkomen.

Verzwaar de haren als je snel statisch haar hebt

Dun haar wordt sneller statisch, dan zwaarder haar. Gebruik daarom bij het wassen van het haar een shampoo en conditioner die het haar verzwaren en breng na afloop een haarserum haar. Ook haarlak en gel bieden uitkomst. Was het haar niet vaker dan nodig met shampoo, want te veel shampoo droogt het haar uit. Vermijd ook haarproducten met alcohol, want ook deze producten drogen het haar uit.

Gebruik de juiste borstels

Vermijd plastic kammen en borstels, want deze zorgen voor statische lading. Het beste is om houten borstels te gebruiken met natuurlijke haren, bijvoorbeeld varkenshaar. Maak de borstel voor gebruik vochtig of spuit er wat haarlak op. Leer alle professionele hairstyling tips in onze cursus hairstyling.

Föhn met ionentechnologie

Om statische haren te voorkomen, föhn je de haren niet helemaal droog of gebruik een föhn met ionentechnologie. Deze föhn geeft ionen af (negatief geladen moleculen), die zich hechten aan de positief geladen deeltjes van het haar, waardoor ze deze deeltjes neutraliseren. Ze vormen een beschermende laag. Het haar krijgt bovendien meer glans en voelt zachter aan.

Kleding en schoenen

Let ook op de kleding en schoenen van mensen die klagen over statisch haar. Stoffen als nylon en polyester hebben sneller een statische lading, dan kleding van natuurlijke materialen als katoen. Het allerbeste is een mix van katoen met een andere stof. Ook schoenen kunnen statisch haar veroorzaken. Wrijving van een rubberen zool met de vloer verhoogt de statische lading in het lichaam die via het haar het lichaam verlaat. Leren zolen zijn beter. 

Praktische tips voor onderweg bij statisch haar

Je klant gaat met een prachtig gestijld kapsel de deur uit, maar heeft vaak last van statisch haar. Geef dan het advies om altijd wat handcrème mee te nemen. Zijn de haren statisch, dan kan men met een dun laagje handcrème op het haar wrijven. Een andere tip is om met droogtrommeldoekjes over het haar te vegen. Hier wordt het haar antistatisch van. Draagt iemand graag een muts, geef dan het advies om haarlak in de muts te spuiten, dit voorkomt vervelend statisch geknetter wanneer men de muts afdoet.

Zoek je een kappersopleiding?

Schrijf je dan in voor de Kappersopleiding van de Wellness Academie. Na afloop kun je aan de slag in kapsalons in België en Nederland.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie