• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Hoe winkels je aanzetten om meer make-up te kopen...

16 september 2016 | Visagie
Hoe winkels je aanzetten om meer make-up te kopen...

Geef je te veel geld uit aan make-up? Waarschijnlijk wel! Want zeg eens eerlijk; komt meer geld uitgeven aan make-up dan de bedoeling was je niet erg bekend voor? Je bent niet de enige. Heel wat make-up liefhebbers kennen dit 'probleem'. Hoe komt dat? Omdat je nu eenmaal een passie voor make-up hebt of schuilt er meer achter? Wist je dat de make-up afdelingen vaak slim ontworpen en georganiseerd zijn, om ervoor te zorgen dat jij meer koopt dan je van plan was?

Je gaat voor 1 product, maar koopt er 3!

Je gaat de deur uit omdat je een nieuwe lipstick nodig hebt die perfect past bij die nieuwe jurk. Je hebt binnenkort een belangrijk feest en daar wil je op en top voor de dag komen. Een goede reden om een nieuwe lipstick te kopen. De kans dat je niet alleen een lipstick koopt, maar nog twee andere producten is groot. Het personeel in make-up winkels is erin getraind om je ook advies te geven over mooie aanvullende producten, die jouw look compleet maken. Daarom koop je naast die lipstick ook maar gauw die prachtige oogschaduw en blush!

Wie van de 3?

Is het je al eens opgevallen dat make-up producten, parfums of andere cosmeticaproducten in de schappen vaak in groepjes van drie gepresenteerd worden? Zo staan bijvoorbeeld een parfum, bodylotion en body spray naast elkaar. Als consument ben je je er niet van bewust, maar het product met de hoogste winstmarge staat in het midden. Dat is niet voor niets, want dit is de plek die het meeste de aandacht trekt. Denk bijvoorbeeld aan het podium bij een sportwedstrijd. De winnaars staan niet op volgorde in een rijtje, maar de nummer 1 staat op een verhoging in het midden. De kans dat jij het middelste product koopt, is groter, waardoor je mogelijk meer uitgeeft dan je van plan was. 

LED-verlichting in plaats van TL-verlichting

In veel winkels wordt standaard TL-verlichting gebruikt, maar hoe zit dat met een make-up winkel of met een make-up afdeling in een warenhuis? Daar zie je vaak led-lampen! Waarom? TL-verlichting geeft een groene of blauwe uitstraling. De led-lampen geven wit licht. Dit witte licht zorgt ervoor dat de kleurrijke make-up er aantrekkelijker uitziet, waardoor je sneller overgaat tot een koop. Maar dat niet alleen, je ziet er zelf ook mooier en frisser uit. Ook kan dit witte licht de associatie opwekken met een fotostudio. Daar hoort mooie make-up bij, dus daar gaat je portemonnee weer open! 

‘Wat kost deze foundation?’

Als make-up liefhebber zal het je vast opgevallen zijn, dat de prijs van make-up vaak niet of onduidelijk is weergegeven. Nalatigheid of opzet? Je mag rekenen op het tweede. Je bent nu gedwongen om een medewerker naar de prijs te vragen. De medewerker merkt dat je interesse hebt en start een verkooppraatje. Veel mensen voelen zich nu sneller ‘verplicht’ om iets te kopen. Daarnaast dragen verkopers vaak speciale kleding, bijvoorbeeld witte kleding die de associatie wekt met een arts of een uniform dat doet denken aan een professionele visagist. Hiermee stralen ze vertrouwen uit, waardoor je sneller hun raad aanneemt en de producten koopt.

De make-up afdeling is als een snoepwinkel

Wie kleine kinderen heeft, weet hoe lastig het kan zijn om boodschappen te doen met kinderen. Ze worden aangetrokken tot felle kleuren, je komt dan ook niet zonder extra geld uit te geven om de snoepafdeling heen. De make-up afdeling is net als een snoepwinkel; hier probeert men make-up liefhebbers extra te verleiden door felgekleurde make-up producten vooraan in de schappen te zetten. Je aandacht wordt sneller getrokken en je wordt sneller verleid tot impulsaankopen.

Met deze achtergrondinformatie kun je voortaan beter voorbereid naar make-up gaan shoppen, zonder dat je te veel uitgeeft! Nu houd je misschien geld over om in jezelf te investeren en een visagie opleiding van Wellness Academie te volgen!  :-)

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie