* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoeveel beauty salons telt Nederland? (marketingrapport)

24 juli 2019 | Schoonheidszorg
Hoeveel beauty salons telt Nederland? (marketingrapport)

Hoe ziet het beauty landschap van Nederland eruit? Ben je werkzaam binnen de schoonheidsbranche, run je een eigen schoonheidssalon of ben je van plan om een eigen salon te starten? Dan is het belangrijk om een goed beeld te hebben van hoe het er met de branche voorstaat! Marktdata.nl voerde een grondige analyse uit en bracht onlangs het Marketingrapport Schoonheidsspecialisten 2019 uit! We lichten hier de belangrijkste bevindingen uit.

Nederland telt ongeveer 16.820 schoonheidssalons

Marktdata zegt dat van alle geregistreerde bedrijven in schoonheidsverzorging 45% het vak van schoonheidsspecialist als hoofdactiviteit uitoefent. Nederland komt daarmee op een totaal van circa 16.820 zaken met als hoofdactiviteit schoonheidsspecialiste. In 33% van de zaken binnen de beauty branche gaat het om een pedicure en 16% van de zaken betreft een manicure of nagelstyliste. Dan is er ook nog een categorie overige (6%) met veelal zaken op het gebied van visagie (2,4%), massage (2%) en wellness in het algemeen.

Branchevervaging: salons bieden diverse disciplines aan

Marktdata merkt op dat er veel branchevervaging is tussen disciplines. Veel schoonheidsspecialisten geven ook pedicure behandelingen en andersom. Uit analyses blijkt dat salons met als hoofdactiviteit schoonheidsspecialiste in 5,8% van de gevallen in hun bedrijfsnaam verwijzen naar voetverzorging en in 4,1% van de gevallen naar manicure of nagels. Verder blijkt dat de meest voorkomende nevenactiviteit van schoonheidsspecialisten haarverzorging is; 3,3% van de schoonheidsspecialisten heeft een nevenactiviteit als kapper. Andere veelvoorkomende nevenactiviteiten zijn: paramedische praktijk, alternatieve genezer, webwinkel, sauna, zonnestudio, bad, winkel of groothandel in parfum en cosmetica.

Wie is de Nederlandse schoonheidsspecialist?

Voor het opstellen van het Marketingrapport Schoonheidsspecialisten 2019 voerde Marktdata analyses uit die ons een beeld geven van wie de Nederlandse schoonheidsspecialist is. Maar liefst 98% van de geregistreerde schoonheidssalons staat op naam van een vrouw. Daarbij is 96% van de salons een eenmanszaak. In 91% van de gevallen werkt er maar één medewerker in de salon, doorgaans is dat de eigenaar. Verder heeft 7% van de salons tussen 2 en 4 medewerkers en maar 1% van de salons heeft meer dan 4 personeelsleden. De laatste jaren is het aantal zaken aanzienlijk gegroeid. 57% van de huidige ondernemingen is opgericht na 2010 en maar slechts 6% is opgericht voor dit jaartal.

Hoe zijn de salons over Nederland verdeeld?

Zuid-Holland (3516 salons), Noord-Brabant (2876 salons) en Noord-Holland (2499 salons) zijn de provincies met de meeste schoonheidssalons. De provincie Zeeland heeft met 393 salons het minst aantal schoonheidssalons. Doordat het aantal inwoners in de provincie Zuid-Holland erg groot is, is dit niet de provincie waar het aantal inwoners per salon het hoogste is. Het landelijk gemiddelde ligt op 1027 inwoners per salon. Dit cijfer ligt in Zuid-Holland op 1045 inwoners per salon, dus net boven het landelijk gemiddelde. De provincie met de meeste inwoners per salon is Groningen, met gemiddeld 1.204 inwoners per vestiging. In de provincie Limburg is het aantal inwoners per salon het laagste; hier ligt het cijfer op gemiddeld 793 inwoners. 

[gallery size="medium" ids="16368,16367"]

Is een eigen beauty salon jouw droom?

Wil je ook graag aan de slag als schoonheidsspecialiste binnen de bloeiende schoonheidsbranche? Start dan zo snel mogelijk bij Wellness Academie een Opleiding Schoonheidsspecialiste om deze droom waar te maken. Of wil je je diensten uitbreiden? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres voor een Opleiding Pedicure of een Opleiding Kapper. Je kunt bij ons ook talloze bijscholingscursussen volgen. Zie hier ons volledig aanbod aan Beauty & Wellness Opleidingen.

Bron: Marktdata.nl

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie