• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Houd jij wel rekening met je beauty footprint?

12 juli 2019 | Overige
Houd jij wel rekening met je beauty footprint?

De beauty sector heeft steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Toch is er op dit vlak binnen onze branche nog veel te winnen. Hoe staat het met jouw beauty footprint? We weten als geen ander hoe belangrijk uiterlijke verzorging is. Beauty behandelingen, make-up en andere cosmetica helpen je om te ontspannen, er mooier uit te zien, het geeft je zelfvertrouwen en bevordert in vele gevallen de gezondheid van je huid en haar. Maar wat is het effect hiervan op de wereld om je heen? We geven hier diverse tips om je beauty footprint te verminderen!

Let eens op de manier waarop je water gebruikt

Hoe vaak laat je de kraan lopen, terwijl dat niet nodig is? Draai bijvoorbeeld de kraan dicht als je shampoo of conditioner in je haar masseert! Je bespaart hiermee liters water. Denk er ook eens aan om twee dingen te gelijk te doen. Terwijl je je haarmasker laat intrekken geef je je lichaam een scrubbehandeling. En zeg eens eerlijk, is het echt nodig om zo vaak te douchen? Veel mensen denken dat ze elke dag hun haren moeten wassen, maar meestal is twee tot drie keer per week voldoende. Dat is ook gezonder voor je haar, omdat de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid beter intact blijft. Hoe warm douche je? Dat kan misschien wel ietsje minder? Ook daarmee doe je het milieu meteen een plezier! Maar dat niet alleen, ook je haar en je huid worden er beter van!

Waar komen jouw beauty producten vandaan?

Veel mensen beginnen vol trots te vertellen dat ze uit tropische oorden en verre landen komen en over de meest exotische ingrediënten beschikken. Voor je beauty footprint is het veel beter om op zoek te gaan naar merken die lokale ingrediënten gebruiken en in eigen land geproduceerd en verpakt worden. Jouw producten hebben niet duizenden kilometers gereisd en daardoor voor extra vervuiling gezorgd. Bovendien steun je hiermee ook kleine ondernemers, in plaats van grote internationale merken. Het is soms even zoeken, maar je kunt pareltjes van producten ontdekken!

Vermijd plastic zoveel mogelijk

Moeten we nog uitleggen hoe plastic onze planeet vervuilt? Iedereen weet dat wel, maar wat doe jij eraan om dit tegen te gaan? Je kunt de verpakkingen van je beauty producten eens kritisch onder de loep nemen. Is een plastic verpakking echt nodig? Om je beauty footprint te reduceren, kun je op zoek gaan naar beauty merken die duurzame en recyclebare verpakkingsmaterialen gebruiken. Dit brengt ons bij een ander belangrijk thema, namelijk de vele wegwerpartikelen binnen de branche. Ben jij je daar al van bewust ?

Weg met wegwerpproducten

Het is zo handig om altijd wegwerp schoonmaakdoekjes bij je te hebben of om voor het slapen gaan je gezicht te reinigen met wegwerpdoekjes. Denk echter eens aan de hoeveelheid afval die je hiermee veroorzaakt! Gebruik deze producten daarom liever niet. Of wat dacht je van wattenschijfjes? Tegenwoordig bestaan er uitwasbare wattenschijfjes, die net zo prettig werken als de wegwerpvariant. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Vermijd ook wegwerpplastic als wattenstaafjes of kies voor een milieuvriendelijke variant gemaakt van bamboe. Extra tip: denk ook eens aan natuurlijke bamboe haarborstels en tandenborstels.

Verminder je energiegebruik

Hoe vaak grijp je na het douchen naar de haardroger? Is dat wel echt nodig? Elektrische apparaten verbruiken energie. Als deze energie afkomstig is van niet-duurzame energiebronnen, zoals fossiele brandstoffen, zorgt dit voor een hogere CO-2 uitstoot. Laat daarom liever je haar aan de lucht drogen. Of wat dacht je van krultangen? Je kunt ook gewoon rollers of papillotten (staafjes om je haar mee te krullen) gebruiken. Daarnaast kun je ook gaan slapen met ingevlochten haar voor wat meer slag of golfjes. Door de warmte van de haardroger en de stijl- en krultang te vermijden, beschadig je ook minder snel je haar.

Word een pionier op het gebied van beauty en duurzaamheid!

Zoals je hebt gelezen, kun je met enkele kleine aanpassingen je beauty footprint al verkleinen. Heb je een passie voor beauty? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e) of onze Opleiding Kapper. Als gediplomeerde beauty professional kun jij het verschil maken door je hard te maken voor duurzaamheid binnen de branche!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie