Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Huurkosten van Nederlandse zzp’ers zijn volledig aftrekbaar

23 augustus 2016
Huurkosten van Nederlandse zzp’ers zijn volledig aftrekbaar

'Ik heb een schoonheidssalon aan huis. Mijn huis is een huurhuis; zijn mijn huurkosten aftrekbaar van mijn winst?' Een nieuwe uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad geeft een andere kijk op deze zaak, waaruit blijkt dat mogelijk heel wat zelfstandigen te veel belasting betalen. Deze nieuwe uitspraak zegt dat je als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) je complete huurkosten mag aftrekken van je winst. Dat is goed nieuws voor Nederlandse beauty en wellness professionals met een salon of praktijk aan huis!

Hoeveel voordeel levert dit op?

We zullen aan de hand van een rekenvoorbeeld laten zien hoeveel voordeel je hiermee kunt behalen. Stel dat je een huurhuis hebt met een waarde van € 175.000 en hier een schoonheidssalon runt. Je betaalt voor dit huis € 1000 huur per maand. Dit betekent dat je op jaarbasis € 12.000 aan huur betaalt. Deze huur is aftrekbaar van je winst. Houd er wel rekening mee dat je de bijtelling ervan af moet trekken. De bijtelling bedraagt in dit geval 1,85% van de waarde van de huurwoning, dit is dus € 3237,50. Dit betekent dat je een bedrag van € 8762,50 van je winst mag aftrekken. Je houdt zo een aanzienlijk kleiner bedrag over aan winst, waardoor je een stuk minder belasting betaalt!

Nieuwe uitspraak Hoge Raad

Eenvoudig uitgelegd, heb je vanwege het feit dat je een huis huurt een recht, namelijk het recht om een huis te huren. Dit recht kan je volgens de Hoge Raad zien als een vermogensrecht; een recht dat je op de balans kunt plaatsen. Oftewel, de kosten die je maakt voor dit recht (je huurkosten) kunnen beschouwd worden als bedrijfskosten. Deze kosten kan je, zoals in bovenstaand voorbeeld, van je winst aftrekken.

Enkele belangrijke aandachtspunten

Om je huurkosten als zpp’er met een eigen salon of praktijk aan huis af te kunnen trekken moet je wel aan twee belangrijke voorwaarden voldoen:

 • Je moet minimaal 10% van je tijd thuiswerken.
 • Dit moet je in je urenadministratie kunnen aantonen.

Kortom, alleen kleine zzp’ers kunnen met deze nieuwe uitspraak hun huurkosten aandragen als bedrijfskosten die aftrekbaar zijn van de winst. Wil je een beroep doen op deze aftrekpost, dan is het aanbevolen om advies te vragen van een belastingadviseur. Het is niet mogelijk om het geld dat je met deze aftrekpost kunt besparen met terugwerkende kracht terug te vragen.

Hoe zit het met de kosten van een koopwoning?

Ben je een zzp’er met een koopwoning met een zaak aan huis, dan zijn er andere regels van kracht. Om de kosten van je koopwoning af te kunnen trekken, moet je over een zelfstandige werkruimte beschikken. Dit betekent dat je een eigen ingang, toilet en watervoorziening moet hebben. Je zou deze ruimte als een zelfstandige eenheid aan een derde moeten kunnen verhuren. Deze voorwaarden zijn niet van toepassing op huurwoningen.

Hoe ziet de toekomst van deze regeling eruit?

In de voorbije jaren werden huurwoningen achtergesteld, nu worden ze ineens voorgetrokken. Dit is erg verwarrend. Hoe zal dit in de toekomst eruitzien? De huidige regeringspartijen PvdA en VVD zijn het hier niet over eens. De PvdA zou graag de regels aanpassen, maar de VVD heeft een andere mening. Mogelijk zal er daarom pas iets veranderen aan deze regelgeving tijdens het volgende kabinet.

Een eigen zaak als wellness of beauty professional iets voor jou? Bekijk hier het volledige aanbod aan Wellness en Schoonheidszorg Opleidingen van Wellness Academie en maak je droom waar!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie