Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Resultaten enquête: Bezettingsgraad per maand

31 augustus 2016
Resultaten enquête: Bezettingsgraad per maand

Heb jij een duidelijk beeld van de bezettingsgraad van je salon of praktijk op jaarbasis? We hielden een enquête onder schoonheidssalons, nagelsalons en massagepraktijken om de drukke en rustige periodes in beeld te brengen. Ook vroegen we hoe salonbeheerders en praktijkeigenaren rustige periodes opvangen. Meer dan 100 zelfstandige uitbaters namen deel aan deze enquête. Lees hier wat de resultaten zijn.

 

 

Schoonheidssalons:

block_3Schoonheidssalons worden het hele jaar door redelijk goed bezocht zonder diepe dalen, maar wel met enkele drukkere periodes. Wat opvalt is dat vanaf de lente de drukte toeneemt en dat vooral in de maanden juni, juli en augustus schoonheidssalons goed bezocht worden. Na de zomer (september en oktober) wordt het rustiger om vervolgens in de feestmaand december te pieken. Januari en februari zijn de rustigste maanden.

Het merendeel van de salonbeheerders vangt de rustige periodes op met extra aandacht voor acties en promoties en extra productverkoop. Ook het verspreiden van acties op social media wordt genoemd. Dan is er ook een groot deel van de zelfstandigen die aangeeft juist niets extra’s te doen en te genieten van de rust door vakantie te nemen. Anderen gebruiken de rustige periodes om hun salon te vernieuwen, de administratie op orde te brengen en bijscholingen te volgen.

Tip: komt er een rustige periode aan, probeer dan vaste klanten iets te sturen door ze wat eerder terug te laten komen. Zo heb je meer tijd voor nieuwe klanten in de drukke periodes.

Nagelsalons:

block_1In nagelsalons zien we een vergelijkbare tendens als in schoonheidssalons. Alleen zien we hier dat de maanden januari en februari vaak nog iets rustiger zijn, dan in schoonheidssalons. In het voorjaar is er een duidelijke stijgende lijn te zien. Vooral in de maanden juni en augustus is het druk in nagelsalons. Daarna neemt de drukte geleidelijk aan af, om vervolgens in de feestmaand december weer flink te stijgen. Ook hier is december de topmaand.

In de rustige periodes zitten de meeste zelfstandige nagelstylistes niet stil; ze doen meer aan reclame en schrijven acties uit om bestaande klanten extra te verwennen en om nieuwe klanten aan te trekken. Sommigen focussen zich in deze periodes op andere beautybehandelingen, volgen een bijscholing of testen nieuwe nail art concepten. Er is ook een deel dat tijd neemt voor zichzelf en in deze periode op vakantie gaat. Verder worden de rustige maanden ook gebruikt voor de grote kuis.

Tip: houd wat geld uit de drukke periodes achter de hand om de mindere inkomsten in de rustige periodes op te kunnen vangen.

Massagepraktijken:

block_2Binnen de massagebranche ontdekten we een iets andere tendens. De bezettingsgraad van massagepraktijken is iets gelijkmatiger verdeeld. Verder zien we dat schoonheidssalons en nagelsalons in de zomermaanden drukker zijn, dan in de rest van het jaar (op december na), terwijl het in deze maanden in de massagepraktijk juist iets rustiger is. Augustus komt in dit onderzoek als rustigste maand uit de bus. De beste maanden voor massagesalons zijn oktober, november en december.

Hoe worden de rustige periodes opgevangen door uitbaters van een massagepraktijk? Ook hier vooral door meer te adverteren, onder andere via acties op social media. Maar ook het volgen van bijscholingen staat hoog op de lijst. Verder wordt de praktijk opgefrist, de website bijgewerkt en de administratie bijgewerkt. Ook zelf vakantie houden wordt regelmatig genoemd. Sommige massagepraktijken kiezen ervoor om in de zomer een maand te sluiten. Verder geven meerdere zelfstandige massagetherapeuten aan dat ze in de rustige periodes elders extra uren maken.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie