• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Instagram als marketing tool voor je salon! Tips!

18 september 2023
Instagram als marketing tool voor je salon! Tips!

Instagram heeft zichzelf in de loop der jaren getransformeerd van een eenvoudige foto-sharing app tot een krachtig marketinginstrument! Ook als (aanstaande) ondernemer in de beauty branche kun je hier je voordeel mee doen. Wil je na je schoonheidsspecialist opleiding van Wellness Academie een eigen zaak starten? Dan is het van essentieel om te begrijpen hoe je Instagram effectief inzet om je salon te promoten en klanten aan te trekken. We geven je hier alvast meer informatie over hoe je Instagram inzet als marketing tool voor je salon!

1. Maak een zakelijk Instagram account aan

Het begint allemaal met het creëren van een zakelijk Instagram account. Dit type account biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van een persoonlijk profiel. Dat geldt vooral ook voor bedrijven in de beauty branche. Een zakelijk account stelt je in staat om belangrijke inzichten te verkrijgen, zoals het aantal bezoeken aan je profiel, het bereik van je posts en de demografische gegevens van je volgers. Daarnaast kun je met een zakelijk account ook adverteren op Instagram, wat een krachtige manier is om je salon te promoten. Voordat je een salon start, raden we je aan om onze cursus maak je salon succesvol te volgen.

2. Visualiseer je salon via Instagram als marketing tool

Bij Instagram draait alles om visuele content. Vooral als schoonheidsspecialist, visagiste of kapper heb je dan het voordeel dat je met prachtige beelden kunt werken. Het is dan ook aangeraden om kwalitatieve foto's van je salon, behandelingen, producten en tevreden klanten op Instagram te plaatsen. Het is belangrijk dat je online laat zien wat je te bieden hebt. Op deze manier creëer je een visuele identiteit voor je salon. Je kunt Instagram uitstekend gebruiken als een portfolio en als een etalage om potentiële klanten een voorproefje te geven van wat ze kunnen verwachten. Je kunt ze hiermee overtuigen om daadwerkelijk bij jouw zaak aan te kloppen!

Ben je nog geen gediplomeerde schoonheidsspecialist? Volg dan onze schoonheidsspecialist opleiding.

3. Vertel je verhaal met Instagram Stories

Een van de geweldige manieren om Instagram als marketing tool in te zetten, is door Stories te gebruiken. Via dit onderdeel van Instagram kun je je verhaal delen en vooral ook je volgers betrokken houden bij jouw salon. Stories houdt in dat je foto’s en video’s deelt, die 24 uur zichtbaar blijven. Hiermee kun je op een doeltreffende manier onder andere de volgende content delen:

 • Tijdelijke aanbiedingen
 • Behind-the-scenes beelden
 • Nieuwtjes over je salon
 • Metamorfoses
 • Aankondigingen van nieuwe behandelingen

Om de interactie met je volgers nog meer aan te moedigen, kun je aan je Stories op Instagram ook polls of vragen toevoegen. Dit is een geweldige manier om een persoonlijke band op te bouwen met je klanten.

4. Gebruik Reels als ideaal Instagram marketing tool

Een van de nieuwere functies van Instagram, die zich in no-time heeft ontwikkeld tot een doeltreffende marketingtool, zijn Reels. Deze korte video's van 15 tot 60 seconden bieden schoonheidssalons de kans om creatief te zijn en de aandacht van hun volgers te trekken. Je kunt Reels gebruiken om snel tutorials te maken voor eenvoudige make-up looks, haarstijlen of huidverzorgingsroutines. Door relevante tips en trucs te delen, kun je je expertise laten zien en het vertrouwen van je volgers winnen. Bovendien vergroot het gebruik van populaire muziek en trends in je Reels de kans dat ze worden ontdekt door een breder publiek. Dit kan uiteindelijk resulteren in meer volgers en potentiële klanten voor je salon.

5. Verkoop stimuleren via social media

Meer en meer ondernemers gebruiken hun social media kanalen om daadwerkelijk verkopen te genereren. Als beauty professional kun je naast je beauty behandelingen extra inkomsten genereren met verkopen in je salon, maar ook online. Instagram Shopping is daarvoor een geschikte functie. Hiermee kun je een productcatalogus integreren in je Instagram-profiel. Je klanten kunnen dan direct vanuit je app producten kopen. Om dit tot een succes te maken, is het belangrijk om aantrekkelijke foto’s van je producten te maken en deze te taggen met duidelijke productinformatie en prijzen. Hiermee vereenvoudig je de shop-ervaring voor je klanten en vergroot je de kans op verkopen.

6. Tip: werk samen met influencers

Influencer marketing is een populaire strategie om te combineren met Instagram als marketing tool voor je salon. Zoek daarvoor bijvoorbeeld naar lokale beauty influencers die bij je merk passen en werk samen met hen om je salon te promoten. Laat ze bijvoorbeeld jouw behandelingen uitproberen, zodat ze vervolgens hun ervaringen kunnen delen met hun volgers. Op die manier kun je meer zichtbaarheid creëren voor je salon. Het is wel belangrijk dat je influencers kiest die authentiek zijn en dezelfde waarden delen als je salon.

7. Overweeg adverteren op Instagram

Je kunt Instagram als marketing tool gewoon gratis gebruiken. Wil je graag nog betere en snellere resultaten, dan kun je overwegen om te investeren in social media marketing door te adverteren op Instagram.

Instagram Ads stellen je in staat om je doelgroep heel specifiek te targeten en je boodschap onder de aandacht te brengen van potentiële klanten. Dit kan vooral effectief zijn als je een speciale aanbieding of een evenement hebt dat je wilt promoten. Verder biedt Instagram een schat aan statistieken en inzichten die je kunt gebruiken om je marketingstrategie te optimaliseren. Houd bij:

 • welke posts het beste presteren;
 • welke tijden het meest geschikt zijn om te posten;
 • wie precies je volgers zijn.

Pas je strategie aan op basis van deze gegevens om je salon te laten groeien!

8. Instagram als marketing tool: interactie en betrokkenheid

Om Instagram als marketing tool effectief in te zetten voor je salon, is het cruciaal om veel aandacht te hebben voor interactie en betrokkenheid. Het is cruciaal om actief te zijn op Instagram en de betrokkenheid van je volgers te stimuleren. Reageer op reacties op je posts, stel vragen aan je volgers in je bijschriften en moedig hen aan om te reageren. Hoe meer interactie je hebt, hoe meer zichtbaarheid je krijgt op het platform. Gebruik ook relevante hashtags en emoji's om je posts te categoriseren en om er persoonlijkheid aan toe te voegen. Zie je een carrière in de beauty branche wel zitten? Bekijk dan hier het volledige aanbod van Beauty Opleidingen van Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie