Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Een mobiele massagepraktijk iets voor jou?

29 september 2016 | Massage & Therapieën
Een mobiele massagepraktijk iets voor jou?

- Interview met Esther Scheffer van de MassageAmbulance -

Iedereen kent ze wel, de mobiele eettentjes op festivals en evenementen. Waarom geen massagepraktijk op wielen? In Europa zijn nog maar heel weinig mensen die met een massagetruck op pad gaan, toch blijkt er veel interesse in te zijn. We gingen op onderzoek uit en ontdekten dat de Nederlandse Esther Scheffer al een aantal jaar rondtoert met haar MassageAmbulance. We mochten haar een aantal vragen stellen over haar mobiele massagepraktijk!

Waarom een mobiele massagepraktijk?

Voor Esther was een mobiele massagepraktijk oprichten eigenlijk een hele logische keuze. Toen ze aan de slag wilde als zelfstandige massagetherapeut was een massagepraktijk aan huis geen optie. Aan de andere kant vond ze het te duur om als starter een praktijkruimte te huren. Als een geboren ondernemer dacht ze buiten de gebaande paden; om bovengenoemde problemen te vermijden, was een massagetruck de perfecte oplossing! 

Hoe ben je aan je eerste cliënten gekomen?Massageambulance2

Uit het antwoord op deze vraag, blijkt meteen al een groot voordeel van een massagetruck; alleen al door de weg op te gaan, maak je reclame! Doordat Esther duidelijk haar website en telefoonnummer op haar massagetruck had staan, was het voor geïnteresseerden heel gemakkelijk om meer informatie te krijgen en Esther te bereiken. Onderweg kwam ze altijd wel nieuwsgierige mensen tegen:

‘Wanneer ik parkeerde kwamen er altijd wel nieuwsgierigen naar me toe met de vraag of ze een kijkje in de bus mochten nemen. Dan was het een kwestie van kaartjes uitdelen en het balletje ging prima rollen.’

Met welke bijzondere kosten moet je rekening houden?

Een eigen zaak starten kost geld, dat geldt ook voor een mobiele massagepraktijk. Maar met welke kosten moet je nu in het bijzonder rekening houden, anders dan wanneer je een vaste massagepraktijk opzet?

Op de eerste plaats heb je natuurlijk de aanschafkosten van het voertuig. Maar die zijn in ieder geval lager, dan de kosten voor het aankopen van een bedrijfspand. Omdat Esther met haar MassageAmbulance vooral evenementen aandoet, wijst ze erop dat je er rekening mee moet houden dat hier bijna altijd kosten aan verbonden zijn. Dit verschilt van een procentuele afdracht tot huur.

‘De huur kan vaak flink oplopen. Het is altijd nodig om van tevoren te bepalen of een evenement geschikt is. Er kunnen maar een x-aantal massages per uur worden gegeven. Anders dan wanneer je bijvoorbeeld T-shirts verkoopt. Het is dan ook raadzaam om goed te onderhandelen. Verder kunnen de kosten per plek enorm verschillen. Een plek op een markt kost tussen de € 75 en € 150 per dag, terwijl een festival met gemak € 300 per dag kan rekenen.’

Waarop letten bij het aanschaffen van een massagetruck?

‘Mijn droom was een oude legertruc. Zo’n Mercedes. Echter deze zijn nog flink duur in aanschaf en dan zijn ze nog best gammel. Ze rijden niet comfortabel; het is toch wel fijn als je niet helemaal gaar van het rijden op een evenement aankomt. Bovendien slurpen ze diesel!

Wat in mijn overweging ook niet geheel onbelangrijk was, was de wetgeving betreft ‘oldtimers’. In veel steden geldt een milieunorm. Dus wanneer je op kleinere evenementen in een binnenstad moet zijn, dan is het maar de vraag of dat mag. Een camper leek mij ook een goede keus, maar dat bracht weer een ander probleem met zich mee. Een camper mag je namelijk niet als bedrijfsauto gebruiken.

Vandaar dat ik uiteindelijk een moderne bus heb gekocht. Snel, comfortabel, overal toegestaan én te gebruiken als bedrijfsauto.’ 

Welke doelgroep is geïnteresseerd in de mobiele massagepraktijk?

Esther richt de diensten van haar MassageAmbulance vooral op markten, evenementen en festivals. Ook bedrijven zijn voor haar een interessante doelgroep. Het particuliere segment heeft ze zelf een beetje afgehouden. Ze zegt hierover:

‘Op een gegeven moment moeten er keuzes gemaakt worden. Hoewel het ontzettend leuk is om bij mensen thuis te komen, is het niet erg praktisch. Voor een afspraak van een uur ben je vaak twee uur bezig. De prijzen aanpassen is niet aantrekkelijk voor de cliënt. Om er een redelijk uurloon aan over te houden zou je minimaal € 85 per uur moeten vragen. Men is er nauwelijks toe bereid om zo’n hoog bedrag te betalen.’

Massageambulance3

Welke vergunningen heb je nodig voor het runnen van de MassageAmbulance?

Wanneer je in Vlaanderen een ambulante activiteit uitvoert, dien je een leurkaart aan te vragen bij een ondernemingsloket. Deze kaart heb je nodig voor een abonnement op een marktplaats of een standplaats ambulante handel. Maar hoe zit dat in Nederland en specifiek in het geval van een ambulante massagepraktijk?

In Nederland had je tot 2014 een Marktpas of Bewijs van Registratie nodig. Hiervoor betaalde je een heffing. Dit is echter afgeschaft. Iedereen met een ambulante handel moet nu gewoon aan de lokale vereisten voldoen. 

‘Aangezien ik met mijn MassageAmbulance voornamelijk op evenementen sta, hoef ik geen vergunningen te regelen. Ik heb niets te maken met de eisen van de gemeenten. De organisatie van het evenement is verantwoordelijk voor de vergunningen. Ik heb dus nooit zelf vergunningen aan hoeven te vragen. Alleen als je echt zelf ‘op straat’ wilt werken, dan heb je een ventvergunning nodig, maar daar is in mijn geval geen sprake van. Er is verder geen verschil in wetgeving rondom het runnen van een vaste massagepraktijk of een ambulante massagepraktijk. Voor mij gelden dezelfde wetten en regels als voor iedere andere ondernemer.’

Wat is het allerleukste aan deze manier van werken?

Esther benadrukt dat de diversiteit aan mensen die ze tegenkomt tijdens haar werk erg leuk is en vooral ook de manier waarop ze zich openstellen voor de diensten van haar mobiele massagepraktijk.

‘Mensen moeten vaak toch even hun hart luchten op een bepaalde manier. Het is bijzonder om te zien hoe ze vaak weer blij van de massagetafel- of stoel opstaan. Dat is echt een cadeautje.’

Daarnaast zijn ook de uiteenlopende plekken waar ze met de MassageAmbulance terechtkomt bijzonder. Elke plek heeft zijn eigen charme.

‘Bijna alle plekken vind ik bijzonder, maar echt mooi was toch wel de vallei in de Dordogne. Heerlijk tussen de bergen, onder de bomen en aan een meer……’

Zijn er ook minder leuke kanten?

‘Minder leuke kanten zijn er zeker. Vooral op de wat heftigere festivals zijn mensen vaak onder invloed. Dat is extreem vermoeiend. Ook het afbreken en het na afloop naar huis rijden, wat vaak pas midden in de nacht is, zie ik als minder prettige bijkomstigheid. Je hebt dan 3 dagen zo’n 12 uur per dag gewerkt en dan wegen de laatste loodjes behoorlijk zwaar.’ 

Zou je ooit nog anders willen?

‘Jazeker!’ antwoordt Esther overtuigend. Ze vertelt dat een mobiele massagepraktijk heel leuk is, maar het kan ook lastig zijn, vooral wanneer je een gezin hebt. Dan is het soms moeilijk om alles in goede banen te leiden.

‘Ieder weekend weg is voor de kinderen (en voor mij!) op een gegeven moment niet meer leuk.’

Daarom heeft ze ondertussen naast haar mobiele massagepraktijk ook een schitterende vaste praktijk in een gloednieuw hotel in hartje Amsterdam. Vooral de combinatie tussen haar mobiele en vaste praktijk vindt ze reuzefijn.

‘Ik heb de enorme luxe positie om beide te hebben. Ik doe alleen nog maar de festivals en evenementen die ik zelf erg leuk vind. Iedere dag naar een vaste plek gaan op regelmatige tijden geeft me nu meer rust.’

Heb je tips voor toekomstige zelfstandige massagetherapeuten?

‘Bedenk van tevoren welke weg je wilt bewandelen. Ikzelf was al ondernemer voordat ik aan de opleiding massagetherapeut begon. Dat had zeker voordelen, maar ook nadelen. Ik was zo enthousiast dat ik al met ondernemen begon voordat ik mijn opleiding had afgerond. Na een jaar ben je namelijk al bevoegd masseur. Ik kon niet wachten! Het resultaat was dat er van alles tegelijk op mijn pad kwam. Te veel eigenlijk. Het werd een stressvolle periode, waardoor ik even de tijd nodig had om alles uit te kristalliseren. Beter is het om eerst een plan te maken. 

Als ik het opnieuw mocht doen, dan zou ik eerst mijn opleiding helemaal afronden alvorens te ondernemen. Gedurende je opleiding kan je prima werken als masseur, maar doe dat liever in loondienst. Zo doe je goede ervaring op, die je nodig hebt wanneer je klaar bent om voor jezelf te starten.’

Bekijk hier het aanbod aan Massage Opleidingen van Wellness Academie in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Antwerpen, Gent en Hasselt!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie