Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Is massage bij griep een goed idee?

25 februari 2017 | Massage & Therapieën
Is massage bij griep een goed idee?

In de wintermaanden worden we zo nu en dan overvallen door een griepepidemie. Massagetherapeuten krijgen dan vaak de vraag: ‘Is massage bij griep een goed idee?’ Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat massage als aanvullende therapie veel gezondheidsklachten kan verhelpen. Toch is massage niet altijd aangewezen. Hoe zit dat in het geval van griep? Wel of geen massage?

Wat is griep?

Mensen zeggen al snel dat ze ‘griep’ hebben. Het wordt vaak gebruikt als synoniem voor een flinke verkoudheid, maar een gewone verkoudheid wordt door een ander virus veroorzaakt dan de griep. Het virus dat verantwoordelijk is voor de griep heet het influenzavirus. Dit virus veroorzaakt een infectie aan het slijmvlies van de keel, neus, bijholten en luchtwegen. Het hele lichaam kan echter last hebben van dit virus. Denk ook aan symptomen als koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en een algeheel lusteloos gevoel. Bij een symptoom als spierpijn, denk je misschien al snel aan een massage om het probleem aan te pakken. Toch blijkt massage bij griep geen goed idee.

Geen massage bij griep

Griep gaat vaak gepaard met koorts. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam om het virus tegen te gaan. Door de koorts stijgt de lichaamstemperatuur, wordt de stofwisseling versneld, wordt het hartritme opgevoerd en wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Het afweersysteem kan hierdoor beter zijn werk doen. Er is dus al van alles gaande in het lichaam. Wanneer je bij griep een massage zou ondergaan, worden deze processen nog meer versterkt en ga je je nog ellendiger voelen. Kortom; al deze lichaamsfuncties zijn uit hun normale doen, massage brengt het lichaam nog meer van slag. Leer alles over lichaamsstelsels en -processen in de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie. Onmisbare kennis voor iedereen die geïnteresseerd is in het massagevak.

Griep is besmettelijk

Het griepvirus is besmettelijk. Het virus wordt gemakkelijk doorgegeven via hoesten, niezen en lichamelijk contact. Om die reden is het geen goed idee om met griep naar een massagepraktijk te gaan. Doordat de massagetherapeut direct in contact staat met jouw lichaam is de kans op besmetting heel groot. Vervolgens kan de massagetherapeut het griepvirus weer overdragen aan de volgende klant. De normale hygiënemaatregelen binnen een professionele massagepraktijk zijn zeer uitgebreid, maar zelfs deze maatregelen kunnen niet altijd voorkomen dat het virus zich verspreidt. Massagetherapeuten doen er dus om verschillende redenen goed aan om mensen met griep niet te behandelen.

Griep voorkomen met behulp van massage?

Dat kan wel! Massage kan, samen met gezonde voeding, voldoende beweging en nachtrust, helpen om het immuunsysteem te versterken. Diverse onderzoeken naar de effecten van massage hebben dit al uitgewezen. Dit onderzoek van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles in de VS naar de effecten van Zweedse massage wees uit dat massage leidt tot een toename van lymfocyten. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van het immuunsysteem en die het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld het griepvirus. Wil je je voortaan beter beschermen tegen de griep, zorg dan dat je regelmatig een massage ondergaat!

Je kunt ook zelf leren om massages te geven, zodat je andere mensen voor de griep en overige gezondheidsklachten kunt behoeden! Ontdek hier al onze Massage Opleidingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Hasselt, Antwerpen en Gent.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie