Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Is met nat haar gaan slapen slecht?

18 november 2016 | Haarverzorging
Is met nat haar gaan slapen slecht?

Het antwoord op deze vraag is ‘ja’ en ‘nee’. Lekker voor je gaat slapen een warme douche kan wonderen doen. Je valt daarna als een blok in slaap. Je bent dan ook niet de enige die geen zin heeft om ’s avonds na het douchen nog uitgebreid je haren te föhnen. Maar is het slecht voor je haar en voor je gezondheid? Lees hier waarom met nat haar gaan slapen zowel slecht als goed kan zijn. Aan jou de keuze!

Waarom je niet met nat haar moet gaan slapen 

Nat kussen als bron van infecties

Wanneer je geen natte haren hebt, is je kussen al een voedingsbodem voor bacteriën vanwege een mix van zweet, dode huidcellen en talg. Wanneer je met nat haar op je kussen gaat liggen biedt de vochtigheid nog een extra gunstige omstandigheid toe voor het ontstaan van infecties door bacteriën.

Hoofdpijn door slapen met nat haar

Sommige mensen die met nat haar gaan slapen, klagen daarna over hoofdpijn. Hoe komt dat? Tijdens de eerste fase van je slaap daalt je lichaamstemperatuur en past zich aan aan de temperatuur van je slaapkamer. Vervolgens neemt tijdens de REM-fase je lichaamstemperatuur weer toe. Je natte haar maakt het je lichaam echter erg lastig om de temperatuur van je hoofd op de juiste manier aan te passen. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Ben je bovendien een echte koukleum, dan zal je wakker worden van de kou en graag alsnog je haren föhnen, omdat je niet op temperatuur lijkt te komen! 

Nat haar is gevoeliger voor beschadigingen

Natte haren zijn gevoeliger voor beschadigingen, als breken en gespleten punten, dan droog haar. Wanneer je dus met nat haar gaat slapen en met je hoofd over je kussen wrijft, zal je haar eerder beschadigen. Ook zul je in de meeste gevallen wakker worden met futloos haar dat niet in model te krijgen is. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen waardoor je wel met nat haar kunt gaan slapen en met een mooi kapsel wakker kunt worden.

Wanneer kun je wel met nat haar gaan slapen?

Heb je geen last van hoofdpijn en laat je na een nachtje slapen je kussen goed drogen en verwissel je je kussensloop, dan kan je er met een klein aantal maatregelen in slagen om juist wel met een mooie coupe wakker te worden. Daarvoor laten we je hier kennismaken met de volgende drie trucs: 

Behandel je haar met Leave-in conditioner of arganolie

Wrijf je haar na het douchen lichtjes in met een leave-in conditioner of arganolie. Hiermee voorkom je dat je haar pluizig wordt tijdens je welverdiende nachtrust. Voor een nog beter resultaat kun je je haren samenbinden en in een satijnen sjaaltje wikkelen. De volgende ochtend word je wakker met mooie glanzende haren; er is geen gepluis te zien! 

Volumespray als redmiddel

Mensen met fijn haar hebben de grootste moeite om een beetje volume in hun kapsel te creëren. Met deze truc hoeft dat in de toekomst voor jou geen probleem te zijn. Na een heerlijke douche voor bedtijd, spray je gewoon flink wat volumespray op je haar. Zorg dat je de spray gelijkmatig verdeelt. Daarna maak je een hoge paardenstaart (let op: niet te strak) en draai de staart tot een knotje op je hoofd. Zet het vast met wat schuifspeldjes en je kunt onbezorgd gaan slapen. ’s Morgens gooi je je haar los en je hebt een mooi kapsel mét volume. 

Gebruik een stylingsmousse

Wanneer je met nat haar wilt gaan slapen, maar geen futloze coupe wilt in de ochtend, kun je ook voor het slapengaan wat stylingsmousse aanbrengen in je haar. Breng de mousse aan vanaf de haarwortels naar de punten toe en zorg dat de mousse evenwichtig door je haar is verdeeld. Maak vervolgens twee losse vlechten. Let op: gebruik hiervoor geen elastiekjes met metalen ringetjes, want die kunnen je haar beschadigen. De volgende ochtend haal je de vlechten eruit, woel er met je handen erdoorheen en je bent klaar. Geen futloze coupe, maar je haren mooi in model zonder al te veel moeite.

Wil je meer stylingstrucs leren? Volg dan onze Kappersopleiding of onze Opleiding Hairstyliste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie